4 strateginės gairės, kurios bet kurį verslą gali paversti socialiai atsakingu
0 (0)

Spartėjantys demografiniai žmonių skaičiaus pokyčiai kelia didelę grėsmę: daugiau automobilių, drabužių, elektroninių prietaisų ir nuolat augantis energijos poreikis ženkliai paspartins Žemės resursų eikvojimą. Todėl socialiai atsakingas verslas privalo reaguoti į tai – ne tik dėl etinių ar aplinkosauginių argumentų, bet ir savo paties labui.

„Nustatyta, kad šiuolaikiniam darbuotojui darbdavio požiūris į aplinkosaugą yra itin svarbus. Agentūros „Cone“ atlikta apklausa rodo, kad net 62 proc. darbuotojų sutiktų dirbti už mažesnį atlyginimą, jei jų atstovaujama bendrovė būtų socialiai atsakinga. O 91 proc. 25–35 m. amžiaus žmonių mieliau renkasi prekės ženklus, kurie skelbia su gamtosauga susijusias vertybes, – sako korporatyvinės „Dell“ tvarumo politikos Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos regione vadovė Louise Koch. – Taigi, socialiai atsakingas verslas yra ne tik graži idėja. Be abejo, dažniausiai verslo atstovai yra susitelkę į verslo plėtrą ir konkurencingumo rinkoje didinimą, tačiau šie tikslai, nors ir pagrindiniai, neturėtų tapti vieninteliais.“

Palikimo svarba būsimoms kartoms

Pasak tvarumo politikos ekspertės, verslas turėtų spręsti ne tik vidines, bet ir visuomenines problemas bei stengtis daryti teigiamą poveikį aplinkai ir visuomenei. „Pradėti reikėtų nuo kompanijos politikos, etinių prielaidų ir ryšio su darbuotojais stiprinimo – atsakomybė už aplinkosaugines problemas ir nauda visuomenei turėtų tapti pamatinėmis kiekvieno verslo vertybėmis. Verslas, gamindamas produktus ir teikdamas paslaugas, kuria pasaulio veidą, ir šis veidas taps mūsų epochos palikimu būsimoms kartoms“, – pasakoja L. Koch.

Neužtenka sumažinti žalą – reikia padidinti naudą

„Aplinkosauginės kampanijos neturi būti marketingo strategija, tai – kolektyvinė, tiek vartotojus, tiek gamintojus liečianti atsakomybė. Verslas, keliantis su inovacijomis, aplinkosauga ir bendradarbiavimu susijusius tikslus, sukuria didžiulę pridėtinę vertę, ir tai naudinga abiem pusėms,“ – nuomone dalijasi specialistė bei pastebi, kad apklausos rodo, jog daugiau nei 60 proc. vartotojų pasiryžę mokėti didesnę kainą už produktus ar paslaugas, jei juos teikiančios kompanijos aktyviai dalyvauja socialiniuose ir gamtosauginiuose projektuose.

„Ilgą laiką svarstant apie verslo poveikį mūsų planetai klausimas buvo keliamas: kaip sumažinti žalą, kurią verslas daro aplinkai? Tačiau sumažinti nebeužtenka – reikia padidinti naudą, kurią verslas suteikia visuomenei, – teigia L.Koch.

Ką turėtume daryti?

Kartais pokyčiams įkvepia išradingos asmenybės, siūlančios naujas idėjas. Tačiau vien pavienių asmenų ryžto dažniai neužtenka, nes dideliems pokyčiams reikia didelės bendruomenės. Pirminis bet kurio verslo tikslas – gauti ir padidinti pelną, todėl, natūralu, daugelis kompanijų nėra linkusios plėsti savo veiklą ir kartu prisiimti atsakomybę už visa kita.

Anot bendrovės „Dell“ ekspertės, šį požiūrį galima pakeisti vadovaujantis keturiomis strateginėmis gairėmis, kurios ilgainiui bet kurį verslą paverstų socialiai atsakingu:

  • Verslas parduoda ne tik produktus ir paslaugas, bet ir jų kilmę bei gamybos procesą. Kliento poreikiai visuomet yra prioritetas, tačiau jo poreikiai neapsiriboja produktu ar paslauga. Įsigydamas daiktą jis nori jaustis priėmęs teisingą ir gerą sprendimą bei taip prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo.
  • Pirmenybė inovacijoms. Išradimai keičia pasaulį ir mūsų santykį su juo. Būtent naujos technologijos ir strategijos turi didžiausią įtaką globalių problemų sprendimui.
  • Globalus požiūris. Didelėms kompanijoms tenka dar didesnė atsakomybė – jos žinomos visame pasaulyje ir pasiekia milžinišką auditoriją, todėl jų požiūris ir elgesys daro įtaką didžiajai žmonijos daliai. Šią įtaką būtina panaudoti ne tik reklamuojant savo gaminius, bet ir atkreipiant dėmesį į globalias problemas ir jas sprendžiant.
  • Bendradarbiavimas. Pasaulyje per daug žinių ir per mažai laiko, kad didelius pokyčius inicijuotume vieni. Kompanijos, turinčios panašius tikslus, viziją ir vertybes, turėtų sujungti savo resursus bendriems, projektams viešinti ir įgyvendinti. „Dell“ tokio bendradarbiavimo pavyzdys yra NextWave programa, kurią iniciavo kartu su organizacija „Lonely Whale“. Ši programa suvienijo įvairias kompanijas, pasiryžusias spręsti į vandenynus išmetamo plastiko problemą.
Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.