7 požymiai, rodantys, kad turite tvirtą ryšį su savo vaiku
5 (2)

Asociatyvi portalo foto: Din Djarin / Unsplash

1. Jūsų vaikas drąsiai išreiškia visas savo emocijas. Jis verkia, juokiasi, pyksta, bijo, pavydi. Jus matote visa emocijų amplitudę. Galite pasidžiaugti, kad šalia jūsų vaikas yra atviras, reikšdamas savo emocijas. Kam daugiau jei ne su jumis jis gali būti atviras. Žinoma su amžiumi, keičiasi emocijų reiškimas ir vaikas vis labiau išmoksta savo emocijas išreikšti socialiai priimtinais būdais.

2. Jūsų vaikas drąsiai kreipiasi į jus pagalbos, kai ištinka bėda. Vaikas žino, kad Jūs padėsite, kad jūs mokate išklausyti ir padedate nesmerkdami. Jūsų santykiai atviri ir paremti pasitikėjimu. Vaikas jaučiasi saugus, kreipdamasis į jus pagalbos.

3. Jūsų vaikas drąsiai reiškia savo mintis, nebijodamas jūsų reakcijos. Vaikas gali apie visas gyvenimo sritis, kalbėti drąsiai. Jūs diskutuojate ir leidžiate, jam turėti savo nuomone. Nėra taip, kad jūs vaiką stabdote ir neleidžiate kalbėti kažkokiomis temomis, kad jis dar per jaunas, ar jam čia nėra reikalo dar gilintis. Taip pat nėra ir taip, kad jūs patys remiatės į vaiką. Kad vaikas turi jus išklausyti ir rūpintis jumis. Vaikai jūsų nesistengia apsaugoti, ko nors nesakydami, kad tik nesinervuotumėte, kad tik kuo nesusirgtumėte.

4. Jūsų vaikas yra pasitikintis savimi.  Jūs vaiką palaikote ir nepasmerkiate, net kai jis pasielgė netinkamai. Jūs gebate net ir kritinėse situacijose nepasmerkti vaiko, priklijuodami jam etiketę ,,Storas”, ,,Tinginys” ,,Ėdrūnas” ir t.t. ar išliedami emociją ,,O dieve, už ką man taip!’’.

Jūs sugebate pirma nusiraminti, o po to auklėti. Pvz.: Vaikas suvalgė visus saldainius, nepasidalinęs su šeima. Jūs gebate ramiai atreaguoti nedarydami dramos, sakote vaikui, kad jis suvalgė visus saldainius nepasidalijęs, nors jūsų šeimoje priimta dalytis saldainius visiems po lygiai. Pasitkėjimui formuotis svarbu ir nekritikavimas vaiko norų ir idėjų.

5. Jūs žinote kas vaikui sekasi, įdomu ir tose srityse skatinate tobulėti. Svarbu, kad vaikai siektų savo svajonių ir turėtų savo pomėgius, o ne pildytų tėvų neišsipildžiusias svajones. Jei vaikai daro tai ką mėgsta iš tikrųjų, tai juos moko siekti savo tikslų, ugdosi valia ir mėgiamos veiklos apsaugo nuo rizikingo elgesio paauglystėje. Jei verčiame daryti, tai ko vaikas nenori, jis jaučiasi labai kontroliuojamas, ima maištauti ar meluoti.

6. Jūs vaikams gebate nubrėžti aiškias ribas, kurios kinta vaikui augant. Vaikams, kad jie jaustųsi saugūs ir mylimi reikalingos aiškios ribos. Vaikai be ribų prisidaro problemų, taip pat jaučiasi nemylimi ir nereikalingi. Ribos – tai aiški rutina namie, pagarba šeimos nariams, aiškus laikas iki kada reikia grįžti namo ir kitos svarbios taisyklės.

7. Jei klystate tiek vaikas, tiek jūs mokate atsiprašyti ir keistis. Gebėjimas atsiprašyti labai svarbus ryšio kūrime su vaiku. Tai priėmimas, kad nesu tobulas galiu klysti ir galiu keistis. Labai svarbu kalbėtis su vaikais ir išsakyti, kas nutiko, kad jūs rėkėte ar išsakėte nepagarbius žodžius vaikui. Svarbu išsiaiškinti ir stengtis savo netinkamo elgesio nekartoti. Patikėkite, jeigu jūs atsiprašysite, jūsų vaikas taip pat mokės atsiprašyti.

Sėkmingą auklėjimą nusako ne geri vaiko rezultatai mokykloje, ir ne tai jog vaikas valgo sveiką maistą ar sekasi sporte. Svarbiausia tai, kad vaikas jaučiasi saugus su tėvais. Gerą santykį su vaikais, kuriame juos mylėdami ir elgdamiesi pagarbiai.

Parengė: V. Mikutaitienė | @kietosios_psichoterapeutes

Kviečiame į seminarą „Kaip kalbėti su vaiku be dramos?”
https://www.facebook.com/events/919467343514287

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.