8 emociškai intelektualių žmonių savybės
0 (0)

eq
.
Kodėl vieniems žmonėms sekasi labiau nei kitiems? Įtakos turi ir mūsų savybės, gebėjimas suvokti pasaulį, komunikacija su aplinkiniais. Štai emocinis intelektas dažniausiai siejamas su teigiamomis asmens ypatybėmis, nors kai kurie jį nukreipia ir į ne tokius jau paprastus dalykus, pavyzdžiui, klastingą manipuliaciją. Tačiau iš esmės aukštą emocinį intelektą (EQ) galime ugdyti ir juo naudotis tam, kad sektųsi įvairiose gyvenimo srityse. Taigi, kokiomis savybėmis pasižymi emociškai intelektualūs žmonės? Daugiau apie tai Lynette Arceneaux straipsnyje skelbtame portale livestrong.com.
.
Jie mokosi save suprasti
.
Psichoterapeutė Tina B. Tessina sako, kad žmonės su aukštu emociniu intelektu puikiai supranta skirtumą tarp emocijų ir intelekto. Jie kritiškai žvelgia į save gerąja prasme – neignoruoja to, ką jaučia, neatmeta savo emocijų.
.
„Šie žmonės nuoširdžiai, atvirai ir laisvai suvokia save tokiais, kokie jie yra – realistiškais, priimdami gerąsias ir blogąsias puses“, – tikina psichoterapeutė. Savęs supratimas, pasak jos, ir to priėmimas – emocinio intelekto (EQ) pagrindas. Visa tai padeda žmogui pastebėti subtilius, tačiau svarbus signalus, atpažinti mintis ir jausmus, suvokti iš kur visa tai kyla ir kaip su tuo susitaikyti be pasekmių.
.
Jie mokosi save kontroliuoti

„Tai savęs, impulsų, jausmų kontrolė, pusiausvyros atradimas“, – tikina psichoterapeutė Tina B. Tessina. Anot jos, tie, kurie pamiršta apie savikontrolę, dažniausiai yra perpildyti emocijų, tampa pernelyg jausmingi. Aukšto EQ žmonės dažniausiai pagalvoja prieš reaguodami ar pasielgdami, jie vengia impulsyvių, nerūpestingų sprendimų, isterijos protrūkių, o jų nuotaika retai kada šokinėja ar tampa nevaldoma.

Savireguliacija pasižymi tuo, kad svarbiausiais tampa rūpestingumas, gebėjimas natūraliai priimti pokyčius, pasakyti „ne“, integracija į aplinką. Psichoterapeutė pažymi, kad tie, kurie mokosi kontroliuoti savo emocijas, dažniausiai sulaukia geresnių rezultatų socialiniame gyvenime, versle ir asmeninėje erdvėje.

Jie pastebi kitus

Elgesio ir švietimo terapeutė Cara Day tikina, jog aukšto emocinio intelekto žmonės, dirbdami ar tiesiog bendraudami su aplinkiniais, galvoja ne tik apie save. Jie atpažįsta ir supranta kitų jausmus, t. y. pajaučia, kada reikia duoti žmonėms erdvės, o kada reikia palaikymo, gero žodžio. Emociškai intelektualūs asmenys geba naudotis informacija, susijusia su aplinkinių jausmais tam, kad pasiektų sėkmės, išlaviruotų sudėtingose situacijose, ypač tose, kurios yra labai jausmingos ar rizikingos.

Jie empatiški

„Empatija – tai galimybė identifikuoti ir suprasti poreikius, norus, požiūrį tų, kurie yra šalia tavęs“, – aiškina psichoterapeutė Tina B. Tessina. Empatiški žmonės dažniausiai supranta tai, ką jaučia aplinkiniai net tada, kai tie jausmai nėra aiškiai išreikšti. Specialistai sako, kad emociškai intelektualūs žmonės vengia stereotipų, išankstinės nuomonės, greito pasmerkimo ir gyvena tiesiog atvirą ir šiltą gyvenimą. Kai žmonės supranta aplinkinių jausmus, jie supranta ir tai, kad jų pačių veiksmai gali paveikti kitus. Todėl dažniausiai jie atsiskleidžia geraširdiškumu, dosnumu ir pozityvumu.

Jie smalsūs

Aukšto EQ žmonės yra smalsūs. Janet Zinn, psichoterapeutė ir konsultantė, teigia, jog jie niekada nepraleis sužinoti, išmokti, užduoti klausimą ar ištraukti informacijos, kuri bus naudinga ir jų, ir kitų poreikiams. Pavyzdžiui, darbe jie gali atkreipti dėmesį į tai, ką vertina vadovai, ir vėliau tai panaudoti kylant karjeros laiptais.

Taip pat emociškai intelektualūs žmonės visuomet išklauso kitus, o svarbiausia, kaip teigia psichologė ir psichologijos profesorė iš Kalifonijos universiteto Ramani Durvasula, jie tą daro noriai.

Taip pat moteris pastebi, kad šie žmonės visuomet mokosi ir niekada nestovi vietoje – bet koks sutiktas žmogus gali tapti jų naujuoju žinių šaltiniu.

Jie motyvuoja ir patys yra motyvuoti

Kadangi jie atpažįsta ir supranta kitų emocijas, gali padėti kitiems – įkvėpti, atverti akis, suteikti daugiau entuziazmo, optimizmo, skatinti lojalumą, domėjimąsi pasauliu. „Žmonės su aukštu EQ yra motyvuoti, – sako psichoterapeutė Tina B. Tessina. – Ir nors jie trokšta greitų rezultatų, kad garantuotų ilgalaikę sėkmę, jiems netrūksta produktyvumo, iššūkių, meilės tam, ką daro.“

Jie nusistato ribas

„Emociškai intelektualūs žmonės žino, kaip nusistatyti tam tikras ribas, kad galėtų kurti sveiką, laimingą ir harmoningą, subalansuotą darbinį, asmeninį ir socialinį gyvenimą“, – atskleidžia psichologė Shaelyn Pham. Jie greitai įvertina situaciją, ją „nuskaito“ ir žino, kaip reaguoti, pasielgti pačiu tinkamiausiu būdu. Psichologai pastebi, kad emociškai intelektualūs žmonės nėra linkę konfliktuoti su aplinkiniais, veikiau jie žino, kaip priartėti ir gerbti kitų taisykles bet kokioje situacijoje.

Jie natūraliai priima ir neigiamas emocijas

Emociškai stiprūs žmonės su emocijomis elgiasi familiariai. Net ir su tomis, kurias būtų galima pavadinti sudėtingomis. Psichologas Dave‘as Popple‘as atskleidžia, kad jiems ne bėda suprasti, kaip įtūžis, pyktis, išsekimas ir kiti neigiami jausmai veikia gyvenimą ir priimamus sprendimus, todėl aukšto EQ žmonės atideda darbus, kol pasijaus ramiau ir geriau. Tačiau jie neneigia tų negatyvių jausmų, o juos traktuoja kaip gyvenimo dalį, gebėjimą geriau pažinti save ir kitus.
.
Parengė: Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Saulius parašė:

    …visgi, žmogus subjektyvi, intuityvi butybė. Būtų laaabai sunku „sukišti” jį į kokius tai bebūtų tobulus psicho-rėmelius :) Jis – Laisvas, nes laisvos valios dvasios įdvasintas, paties visatos Kūrėjo, Jo Šventos Valios ir Jon pašauktas, kaip VIENINTELĖ Žmogaus tapimo sąlyga… Visas likęs žemės zoopasaulis, – taip, tai švarūs (zoorūšiniai) instingtai, jųjų rėmeliuose…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.