8 kultūringo žmogaus savybės
0 (0)


Iliustracija: Analise Benevides / Unsplash

Ką reiškia būti kultūringu žmogumi? – klausia mūsų rašytojas A. Čechovas. Jis mums užduoda klausimus: ar aš turiu skaityti tam tikrų autorių knygas? Gal turiu perskaityti tam tikrą kiekį knygų? Gal turiu turėti nuomonę apie kokį nors reiškinį? Rašytojas teigia, kad gali atsakyti į šį klausimą, bet patikslina: „tai – tik mano nuomonė“. Jis tai padaro rašydamas laišką savo broliui – talentingam menininkui, tačiau turinčiam priklausomybę alkoholiui ir sergančiam šia liga. Šiame laiške broliui, kurį parašė būdamas 26 metų A. Čechovas išvardina 8 kultūringo žmogaus savybes, kurios gali būti aktualios ir šiandien, jei turime talentą ir sugebėsime jomis pasinaudoti. Juk rašytojas rašė: „Žūva stiprus rusų talentas, žūva dykai“. Tad ir mes galime žinoti viską apie kultūringo žmogaus savybes, tačiau nebūti talentingais ir turėdami „kultūringo žmogaus talentą“.
Maskva, 1886 m.

„Tu vis skundies, kad žmonės „tavęs nesupranta“. Gėtė ir Niutonas dėl to nesiskundė… Tik Kristus dėl to skundėsi, bet jis kalbėjo apie savo mokymą, o ne apie save… Žmonės tave puikiai supranta… Ir jei tu nesupranti savęs, tai jie dėl to nekalti.

Aš sakau tau ir kaip broliui, ir kaip draugui, kad tave suprantu ir jaučiu visa savo širdimi. Žinau tavo gerąsias savybes, kaip savo penkis pirštus. Aš vertinu ir gerbiu jas. Jei nori, kad įrodyčiau, jog suprantu tave, aš galiu išvardinti tavo gerąsias savybes. Tu esi švelnus, kilniaširdis, nesavanaudis, tu gali pasidalinti paskutiniu duonos kąsniu; tu nejauti pavydo ir neapykantos; tu esi atviraširdis, gailestingas žmogui ir gyvuliui; tu esi patikimas, be jokios pagiežos ir apgaulės, tu nesi bloga menantis. Tu esi taip apdovanotas, kaip nėra apdovanotas joks kitas žmogus: tu turi talentą. Toks, kaip tu – tik vienas iš milijono, tu esi vienas iš kelių milijonų menininkų. Tavo talentas tave išskiria iš kitų: net jei būtum rupūže ar tarantulu, netgi tada, žmonės tave gerbtų. Talentingam žmogui viską atleidžia. Tu turi tik vieną trūkumą – visišką kultūros stoką. Atleisk, man, bet „veritas magis amicitiae“ („tiesa – svarbiau už draugystę“). Gyvenimas kelia savo sąlygas. Norint jaustis patogiai šalia išsilavinusių žmonių, leisti laiką su jais ir džiaugtis su jais, reikia būti labai kultūringu. Talento dėka tu patekai į ši ratą, priklausai jam, bet…tu esi išstumtas iš jo ir svyruoji tarp kultūringų žmonių ir nuomininkų.

Mano nuomone kultūringiems žmonėms yra keliami šie reikalavimai:

1. Jie gerbia žmogaus asmenybę ir dėl to jie visada yra malonūs, mandagūs, švelnūs, pasirengę atiduoti save kitiems. Jie nekelia triukšmo dėl plaktuko ar trintuko; jei jie gyvena su kuo nors, jie to nelaiko paslauga, neišeina, nesako: „Niekas su tavimi negali gyventi“. Jie atleidžia už triukšmą ir šaltį, ir sausą mėsą, ir sąmojingas pastabas, ir atleidžia už buvimą nepažįstamų žmonių jų namuose.

2. Jie yra gailestingi ne vien tik ubagams ir katėms. Jie gaili ir tų, kurių nemato. Jie keliasi naktį, kad padėtų P____ sumokėti už brolio mokslą universitete, kad nupirktų rūbą jo motinai.

3. Jie gerbia kitų nuosavybę ir visada grąžina skolas.

4. Jie nuoširdūs ir bijo melo taip, kaip ugnies. Jie niekada nemeluoja. Melas žeidžia klausytoją ir verčia blogai jaustis. Jie neapsimetinėja, o gatvėje elgiasi taip, kaip elgiasi ir namie. Jie nesistengia pasirodyti viršesni už savo kuklius draugus. Jie neplepa ir nekviesti neateina. Gerbdami kitų ausis, jie verčiau tyli nei kalba.

5. Jie nepeikia savęs, kad sužadintų kitų užuojautą. Jie nežaidžia kitų jausmais, kad gautų kuo daugiau naudos iš jų. Jie nesako: „Manęs nesupranta“, „Viskas labai blogai“. Visa tai yra pigu, vulgaru, nuvalkiota, melaginga…

6. Jie nesivaiko tuštybės. Jų nedomina tokie dalykai, kaip: netikri deimantai, pažintis su įžymybėmis, pasisveikinimas su girtu P____________…susižavėjusios minios šūksniai žiūrint į paveikslą, buvimas žinomu smuklėje…

7. Jei turi talentą, tai gerbia jį. Jie talentui paaukoja savo poilsį, moterį, vyną, tuštybę… Jie didžiuojasi savo talentu. Be to, jie yra skrupulingi ir pedantiški.

8. Ugdo estetinius jausmus. Jie ugdo savyje estetinius jausmus. Jie negali miegoti su tais pačiais rūbais, matyti sienoje plyšio, kuriame knibžda vabzdžiai, kvėpuoti blogu oru, vaikščioti prispjaudytomis grindimis, kepti ant to paties aliejaus. Jie stengiasi valdyti seksualinius instinktus, stengiasi juos pakylėti… Jie neieško moteryje tik sugulovės – merginos lovoje. Jie nereikalauja sumanumo, kuris yra niekas kitas, kaip nuolatinis melas. Jiems ypatingai svarbu, o ypač menininkams: šviežumas, elegancija, žmogiškumas, gebėjimas būti motina… Jie nesimaudo degtinėje valandų valandomis, per dienas ir per naktis. Jie nešnirpščia į spintelę. Jie nėra kiaulės ir jie gerai žino, kad nėra kiaulės. Jie geria tik tada, kai yra laisvi, kai tam yra tinkama proga… Jie tiki, kad „mens sana in corpore sano“ („sveikame kūne – sveika siela“).

Ir taip toliau. Štai toks žmogus – kultūringas žmogus. Kad būtum kultūringas ir vertas aplinkos, kurioje esi, nepakanka perskaityti Ch. Dickenso „Pomirtinius Pikviko klubo užrašus“ ar išmokti „Fausto“ monologą.

Reikia dirbti dieną ir naktį, skaityti, mokytis… Kiekviena valanda brangi…
Atvyk pas mus, sudaužyk degtinės butelį, gulkis ir skaityk… Kad ir Turgenevą, kurio tu neskaitei.

Atsisakyk savo tuštybės, tu nebesi vaikas… tau netrukus sukaks trisdešimt metų.
Pats laikas!

Aš tikiuosi… Mes visi tikimės.

 

Parengta pagal: Maria Popova: „Antonas Čechovas: 8 kultūringo žmogaus savybės“

Šaltinis: galvocius.lt

 

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.