8 psichologinės priežastys, lemiančios antsvorį
0 (0)

4754271656_b223e56543_z

Šaltinis: Robin Hutton/ flickr

Iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo paprasta – daugiau suvalgomo maisto lemia daugiau priaugtų kilogramų. Ir, rodos, užtenka pradėti laikytis dietos ar mažiau valgyti, ir problemos neliks. Tačiau daugybė socialinių forumų, konsultacijų ir klausimų yra paskirta nesibaigiantiems bandymams sulieknėti.

Be suvalgomo maisto kiekio, ne mažiau svarbūs yra psichologiniai veiksniai, kurie, beje, neretu atveju dar ir labiau veikia žmogaus svorį. Kad suprastumėte, dėl ko priaugate antsvorio, pasekite savo psichologinę būseną. Galbūt žemiau pateikti pavyzdžiai padės geriau susigaudyti ir atrasti tikrąją papildomų kilogramų priežastį.

1. Pažeidžiamumas. Jei bandote nuslėpti, kad esate silpni ir pažeidžiami, tai pradedate daugiau valgyti. Saldus saldainis, gabalėlis torto, mėgstamas pyragas padeda kurį laiką užmiršti savo nepasitikėjimą, abejones ir nerimą. Jūs kuriam (trumpam) laikui nusiraminate – ir kartu priaugate svorio.

Kad pasekmės nebūtų tokios liūdnos, išbandykite alternatyvius variantus. Galbūt nusiraminsite ir tiesiog pasivažinėję dviračiais, nuėję į kiną ar išgėrę puodelį aromatingos kavos.

2. Agresyvi aplinka. Šiame pasaulyje jums šiek tiek nejauku ir baisu. Vos ne kasdien manote, jog kažkas jus gali užpulti, tad ruošiatės būsimoms atakoms ir imate augintis „šarvus“. Pasąmonėje esate įsitikinęs, kad stambų žmogų ne taip paprasta užpulti.

Vertėtų susimąstyti, kas jums kelia įtampą ir iš kur atsirado įsitikinimas apie neišvengiamą agresiją iš išorės.

3. Baimė. Svoris taip pat pradeda augti, kai jums reikia žengti svarbų gyvenimo žingsnį, tačiau jūsų viduje karaliauja baimė ir nepasitikėjimas. Todėl jūs nesąmoningai vengiate žengti šį žingsnį: „Kai jau susitvarkysiu, numesiu keletą kilogramų, tada tai jau…“

Būtina suvokti, kas trukdo savo teigiamą energiją nukreipti norima kryptimi. Kodėl save stabdote. Žymiai naudingiau būtų neutralizuoti vidinį konfliktą arba pripažinti, kad tiesiog nenorite judėti pasirinkta kryptimi.

4. Nauji vaidmenys. Daugybė moterų gimus kūdikiui priauga svorio, taip nesąmoningai „parodydamos“ pasauliui savo naująjį statusą – nepaprastai rūpestinga mama. Tai natūralu, nes šiuo metu mamos smegenys „persijungia“ į pačią svarbiausią gyvenimo misiją – savo kūdikio maitinimą ir auginimą. Moters kūno formų kitimas tapus mama tarsi signalizuoja – „dabar turiu kitą užduotį, ji svarbesnė“, todėl papildomi kilogramai ne tokie svarbūs.

Svarbu visada prisiminti, ką jums pačiai reiškia būti ir atrodyti laimingai mamai ir žmonai. Jei kažko trūksta iki pilnos laimės, reikėtų pabandyti to siekti.

5. Amžius. Su amžiumi susiję pakitimai jaudina daugelį moterų, tačiau ne visos leidžia sau tai pripažinti. Apibrėžimas „liekna ir laiba“ dažniau skamba, kai kalbame apie jaunas merginas. Vidutinio amžiaus moteris, net būdama tokio pat kūno sudėjimo, dažniau apibūdinama kaip „džiūsna ir suvargusi“. Kol vienos iš jų lanko kosmetologus, išbandydamos „stebuklingus“ produktus, kitos nesąmoningai raukšlių stengiasi išvengti priaugdamos papildomų kilogramų.

Žymiai naudingiau būtų tiesiog pradėti savimi rūpintis visapusiškai, susireguliuoti mitybą, išlaikyti fizinį aktyvumą, nenustoti svajoti, atrasti kažką naujo ir į pasaulį žvelgti su jaunatvišku smalsumu ir azartu.

6. Nesugebėjimas pasakyti „ne“. Nenorėjimas atlikti kažkokį darbą ar tiesiog prisiimti papildomų darbų nesąmoningai augina svorį. Na, ir dabar, kai jau pasunkėjote, pradėjote dusti, jums skauda sąnarius ir turite aukštą kraujospūdį, jūs ramiai perkeliate visus savo darbus ir rūpesčius aplinkiniams.

Kad papildomi darbai netaptų našta sveikatai, išmokite pasakyti „ne“. Griežtai apsibrėžkite savo interesų ratą ir deleguokite jums netinkamas užduotis.

7. Kolektyvas. Kartais, kai pereina į naują darbą, naujasis darbuotojas ima smarkiai priaugti svorio. Ypač tai paplitę moteriškuose kolektyvuose. Nesibaigiantys „kavagėriai“ ir vienos kitų kulinarinių gebėjimų degustavimas sukuria išskirtinę, draugišką atmosferą. Naujokei, turinčiai griežtas mitybos taisykles, nepatogu atsisakyti ir nesilaikyti visuotinai priimtų taisyklių. Kad nebūtų atstumta ir nužiūrinėjama, dargi, kad tai nepaveiktų jos karjeros, ji sėdasi prie bendro stalo ir „kuria santykius“.

Atsisėdę prie bendro, užkandžiais (dažniausiai – saldumynais) nukrauto stalo, neatsisakykite galimybės paragauti vieno ar kito kąsnelio, tačiau išlikite saikingi. Sėkmingai lieknėjantis žmonės neprivalo atsisakyti visų pasaulio skanumynų, jie tiesiog gerokai sumažina porcijas.

8. Pasikeitęs statusas. Karjeros pokyčiai sukelia ir kūno pasikeitimus. Paprastai, kad ir nesąmoningai, pradedama priaugti svorio, siekiant tapti solidesniam, reikšmingesniam, tarsi stambaus ir didelio žmogaus būtų labiau klausoma ir gerbiama, o didelis pilvas – tai gerovės, patikimumo ir stiprybės rodiklis.

Pagalvokite, kaip išaugs jūsų autoritetas, jei parodysite, kad sugebate iš beformio meškino tapti atletišku žmogumi. Puiki fizinė forma suteiks jums taip reikiamų jėgų, kad galėtumėte įgyvendinti pačius ambicingiausius projektus.

Į bet kurią gyvenimo situaciją derėtų reaguoti ne tik griežtomis dietomis, bet ir keičiant savo mąstymą, vidines psichologines programas, keičiant savo elgesį ir santykį su realybe. Tam reikia kantraus ir nuolatinio dėmesio sau, bet tik tai padės jums ne tik jaustis, bet ir atrodyti puikiai.

Pagal užsienio spaudą parengė J. Lūžaitė-Kajėnienė | bernardinai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.