fbpx

8 ženklai, kad jūs per daug rūpinatės, ką mano kiti apie jus
5 (1)

Businesswoman in Office --- Image by © C. Devan/Corbis

Daugumai svarbu, kokia yra aplinkinių nuomonė apie juos. Tačiau tam tikra prasme galvoti apie kitus nėra blogai, jeigu tai susiję su jūsų elgesio įvertinimu, empatijos mokymusi, draugystės puoselėjimu. Visai kas kita, kai visą savo gyvenimą kuriate kitų žmonių nuomonės pagrindu, skelbiam Amy Marturana tinklapyje.

„Jūs apleidžiate save tam, kad vykdytumėte kitų poreikius“, – aiškina psichologė, sveikatos ir pasitikėjimo savimi ekspertė Rhona Clews. Jos nuomone, jei taip darome nuolatos, mes sukuriame sau didelį vidinį skausmą ir kančią, o mūsų pačių poreikiai yra nepriimami ir nepatenkinami.

Štai 8 ženklai, kurie atskleidžia, kad jūs pernelyg daug dėmesio skiriate tam, ką apie jus mano kiti.

1. Neimate iniciatyvos į savo rankas

Situacijų gali būti įvairių. Pavyzdžiui, kas nors su jumis bendrauja grubiai ir nemaloniai, įžeidžia, o gal jūs pernelyg ilgai užsisėdėjote kokioje nors jums kenkiančioje situacijoje, santykiuose, darbe, kurių negalite pakęsti. Žema savivertė jus verčia galvoti – „o kam aš dar būsiu reikalingas“? „Jeigu nuspręsiu pasilikti, gal galėsiu įrodyti, koks esu geras“? Jūs liekate nemalonioje situacijoje laukdami, kol kas nors patvirtins, kad vis dėlto esate geras, tinkamas ir pan.

2. Jūs meluojate, norėdami įtikti

Pritariate kitų nuomonei ar išsakote kitų mintis, net jei su tuo nesutinkate, turėdami vieną tikslą – įtikti. Jūs net galite meluoti, pavyzdžiui, apsimesti, kad jums patinka ta pati knyga, filmas ar požiūris į pasaulį vien dėl to, kad tai priimtina ir jūsų draugui. Pasak psichologės, taip darome dėl to, kad įtiktume ir mums būtų teikiama pirmenybė.

3. Rengiatės dėl kitų žmonių

Kai apsirengiate ryte ir žvilgtelite į veidrodį, ką pirmiausia pagalvojate? Gal – kaip aplinkiniai įvertins jūsų aprangą? Nuteis ar ne? Mąstydami ne apie tai, „ar man tinka šis drabužis“, o apie tai, ką pamanys kolegė ar draugė ir galbūt vertėtų persirengti taip, kad jiems patiktų, atskleidžia tik viena – kitų nuomonė jums kur kas svarbesnė.

4. Bijote pasakyti „Ne“

Psichologė Rhona Clews tikina, kad vienas tyrimas atskleidžia, jog laimingi žmonės sako „taip“, kai jie turi galvoje teigiamą atsakymą, ir „ne“ – kai tikrai nepritaria vienai ar kitai nuomonei. O jūs, ar dažnai sau leidžiate sakyti tai, ką iš tikrųjų galvojate?

Kitų nuomonės paisantys žmonės dažnai sako „taip“, kai tą nori išgirsti kiti, net jei tai priverčia blogai jaustis ir pamiršti apie savo laimę. Mes mokomi nesakyti „ne“, o visa tai susiję su mokymu būti padedančiais, nuolaidžiais. Štai kodėl pasakyti „ne“ be jokios priežasties, išskyrus tai, kad mes to norime, yra sunku daugeliui žmonių.

5. Jūs atsiprašinėjate, net jei nėra už ką

Yra dalykų, kurių suvaldyti neįmanoma – spūstys mieste, eismo įvykiai ar bet kokie nutikimai, kurie nuo mūsų nepriklauso ir mes jų sukontroliuoti negalime. Jeigu jūs labai rūpinatės dėl to, ką kiti pagalvos, ir prisiimate atsakomybę už įvykius, kurie nėra ir negali būti jūsų kaltė, jūs pamirštate galvoti apie tai, kas yra iš tikrųjų svarbu.

„Taip jūs pamirštate, už ką iš tikrųjų esate atsakingi“, – tikina R. Clews. Ir galiausiai blogai pasirodote bet kuriuo atveju – atsiprašinėdami dėl to, už ką nesate atsakingi, o realią atsakomybę išmesdami iš galvos.

6. Jūs persistengiate socialiniuose tinkluose

„Jeigu netikite savimi, tuomet ieškosite auditorijos, kuri jums padėtų tuo patikėti“, – tikina psichologė. Kartais socialiniai tinklai yra vienintelis būdas, padedantis jums palaikyti ryšius su kitais žmonėmis, tačiau nuolatinis sėdėjimas internete, savo gyvenimo įvairiais būdais jame reprezentavimas tarsi atskleidžia, kad trokštate būti pripažinti ir įvertinti. „Už to paprasta „užsikabinti“ laukiant vis daugiau „patinka“, – tikina specialistė.

7. Jūs metate savo planus dėl kitų

Gal jūs norėjote nueiti į filmą, nuveikti kažką įdomaus, skirti dėmesio tik sau, tačiau pakanka skambučio, ir visi planai nueina šuniui ant uodegos, kadangi bėgate paskui tą, kuris jums pašvilpė. „Jūs manote, kad galbūt atsisakę, daugiau nebebūsite kviečiami“, – pastebi R. Claws.

8. Jums sunku priimti sprendimus

„Jums sunku apsispręsti, kadangi neturite to savisaugos jausmo, ir visa tai stengiatės harmonizuoti perfekcionizmu“, – aiškina psichologė. Jeigu negalite apsispręsti, abejojate, dvejojate, pirmiausia turite pagalvoti, o kas bus geriausia jums patiems?

Parengė Ji24.lt
Iliustracija: © C. Devan/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.