Apie vidurinį kelią
0 (0)

budizmasBudos laikais, toliau nuo miesto, po medžiais, buvo galima išvysti keistus žmones. Jų plaukai buvo ilgi, surišti, veidai išdažyti baltai. Barzdos ilgos ir susivėlusios, kūnai kaulėti, liekni. Juos žmonės vadindavo atsiskyrėliais. Tai žmonės, pasišventę asketiškam gyvenimo būdui. Jie tikėjo, jog užslopindami visus savo troškimus valo savo sielą ir taip galiausiai patirs nušvitimą.

Buda prisidėjo prie jų ir ėmė praktikuoti tai, kuo užsiiminėjo atsiskyrėliai. Jis taip pat apleido savo kūną, numarino troškimus, daug dėmesio skyrė meditacijai ir sielos išvalymui. Tačiau tai davė nedaug, užslėpti troškimai nuolat neduodavo ramybės. Ir tuomet tekdavo dar labiau susitelkti ir dar labiau pasinerti į vienatvę ir atsiskyrimą.

Viena kartą medituodamas prie upės, Buda pamatė plaustą ir ant jo plaukiančius vyrą bei mažą vaiką. Vaikas turėjo kažkokį instrumentą ir bandė įstatyti bei įtempti stygą. O vyras stebėdamas procesą, jį mokė:

„Jei per daug įtempsi stygą – ji nutrūks, tačiau jei paliksi ją palaidą – ji negros“.

Šie paprasti žodžiai visiškai išmušė Buda iš vėžių. Staiga jis suprato, kad visiškas atsiskyrimas, askezės ir kūno marinimas – tai stygos pertempimas, ir tik laiko klausimas, kada ji nutrūks. Jis suprato ir tai, kad nereikia apsileisti- norint išvalyti savo sielą reikia skirti dėmesį sau ir praktikuoti.

Taip pagalvojęs, jis šoko į upę ir maudėsi, norėdamas nusiplauti pelenus nuo savo kūno ir atsigaivinti. Išsimaudęs jis susirado vaisių ir valgė. Kiti atsiskyrėliai nesuprato Budos ir daugiau nebeleido jam medituoti kartu, manydami, jog jis neturi pakankamai valios, kad pasiektų nušvitimą. Tačiau mes žinome, kas nutiko Budai vėliau. Jis  praktikavo ir gyveno išlaikydamas balansą. O galiausiai tai padėjo jam visiškai apvalyti sielą ir patirtį nušvitimą.

Nėra žinoma ar ši istorija nutiko iš tikrųjų, tačiau mus ji gali išmokyti vieno – nereikia neigti savęs, savo jausmų, savo norų ar troškimų. Geriau juos priimti, peržiūrėti ir jei reikia įgyvendinti.
Nebėkime nuo savęs – geriau sugrįžkime ir gyvenkime laimingai.

Parengė:
Remigijus Kaniava
Radausave.lt

buda

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.