Draugas klimpsta į alkoholizmą. Kaip padėti?
0 (0)

alkoholizmas

„Sveiki. Kreipiuosi dėl draugo. Kartu jau 3 metai. Kai būnu namuose, viskas gerai, bet kai išvažiuoju dirbti į užsienį, pradeda gerti – kartais dieną, kartais dvi arba tris… Pats žino, kad tai jau problema, ir prašo mano pagalbos. Nežinau, kaip jam padėti. Nuo ko pradėti? Ačiū už atsakymą.”

Atsako psichologė psichoterapeutė Vilma Mažeikienė

Sveiki,
Jūsų aprašyta situacija labai lakoniška. Dėl aiškesnio vaizdo trūksta daug Jūsų bendro gyvenimo detalių. Kiek laiko būnate išvykusi? Kokios Jūsų išvykimo priežastys? Kaip partneris žiūri į Jūsų išvykimus? Ką jis veikia, kuo užsiima, kai būnate išvykusi? Kaip bendraujate išsiskyrimo metu?

Aišku viena, kad kaip pora dar esate visai jauna, nes pirmieji dveji metai – tai tik rimtų santykių preliudija. Per pirmuosius dvejus trejus metus bandome geriau pažinti vienas kitą: interesus, pomėgius, vertybių sistemą, suderinti kiekvienas savo lūkesčius. Jei norime nusipirkti kokybišką ir mums tinkantį drabužį, ilgai jį matuojamės. Panašiai ir santykiuose – pirmuosius trejus metus stebime vienas kitą, keliame sau svarbius klausimus: „Ar tinkame vienas kitam, ar ne?”, „Ar ateitis su juo (ja) galima, ar ne?”, „Kokia bus mano ateitis, jei susiesiu savo gyvenimą su juo (ja)?”

Iš laiško nėra aišku, ką Jūs kartu veikiate, kur link norite judėti. Pirmus trejus bendro gyvenimo metus labai svarbu būti kartu, jausti abipusį artumą, mokytis palaikyti sunkią minutę, džiaugtis vienas kito pasiekimais ir t. t.
Būti kartu reiškia abiem dėti pastangas kuriant tarpusavio santykius. Iš Jūsų aprašytos situacijos supratau, kad jūsų buitis bendra, bandote gyventi kartu, bet dažnai būnate atskirai dėl finansinių dalykų. Tačiau nėra aišku, kokius santykius kuriate – ilgalaikius ar trumpalaikius? Jei planuojate sieti savo ateitį su tuo žmogumi, tai šiuo metu būtų geriau būti kartu. Pati rašote, kad kol būnate namie – viskas gerai, draugas nevartoja alkoholio. Turite nuspręsti abu, kaip ir kur būti kartu – čia ar užsienyje, nes jei viskas taip ir liks, draugo problema įsisenės.

Jeigu draugas dar nėra labai giliai įklimpęs, pirmiausiai jam reiktų griežtai susitvarkyti savo dienos režimą, kai Jūs esate išvykusi. Dienos režimas – tai detalus savo laiko susiplanavimas. Jam tiktų veikla, kuri palieka mažai laisvo laiko. Kuo daugiau laisvo laiko, tuo didesnė tikimybė, kad užplūs vienatvė, ilgesys, tuštuma, nuobodulys. Tuomet kyla didelė pagunda užsimiršti geriant.

Jeigu draugas pripažįsta, jog yra priklausomas nuo alkoholio, spręskite šią problemą, kol nesukūrėte šeimos ir nesusilaukėte vaikų. Sprendimo, pagalbos būdų yra daug, tereikia noro ir realių paties draugo veiksmų. Kokius pagalbos būdus pasirinkti, irgi priklauso nuo jo. Jūs tik galite padėti bei padrąsinti nueiti į tam tikrą įstaigą. Bet už jį problemos neišspręsite.
Priklausomybės nuo alkoholio problemas padeda spręsti šios srities specialistai.

Šaltinis: ve.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.