Dvasinė ekonomika, vaistas nuo visų ligų
0 (0)


Iliustracija: Jack Young / Unsplash

Apie laisvę kalbama labai daug. Bet kas gi yra tikroji laisvė? Toji, apie kurią daug kalbama, dar nėra tikroji laisvė. Tikroji – tai protas, visiškai neturintis tamsumų. Mes labai peikiame savo prezidentą, sakome, kad jį reikia pakeisti, tada dings mūsų problemos. Na, gerai, jį pakeis kas nors kitas. Tačiau kol jūsų prote liks tamsumų, neigiamų emocijų, problemos nesibaigs. Taigi svarbiausia, ką turite pakeisti, yra jumyse. Pakeisti prezidentą ir ministrą pirmininką – ne taip svarbu ir mums ne taip aktualu.

Pateiksiu pavyzdį. Vienas berankis ir bekojis žmogus, kurio veide buvo didelė žaizda, gulėjo gatvėje, ir jo žaizdą apspito labai daug musių. Vienas praeivis pamatė, kaed musės tiesiog užkankino tą žmogų. Jis pamanė: „Jei nuvaikysiu muses nuo jo veido, išvaduosiu jį iš šių kančių. Jis bus laimingas.“ Ir jis nuvaikė visas muses, apspitusias nelaimėlio žaizdą. Tuomet luošys paklausė praeivio: „Kodėl man kenki?“ „Kaip tai kenkiu? – nusistebėjo šis. – Jokios žalos tau nedarau. Atvirkščiai, padedu tau.“ „Ne, tu nepadedi, – paaiškino nelaimėlis. – Tos musės, kurios tupėjo man ant veido, jau buvo pusiau priėdusios. O dabar į jų vietą suskris alkanos musės ir ės mane labiau. Nuvaikydamas muses mano padėties nepagerinsi. Jei nori iš tiesų palengvinti mano kančias, turi padėti man išsigydyti žaizdą.“

Taigi prezidento pakeitimas ir panašūs dalykai nepataisys padėties, nes ateis kitas, dar alkanesnis, prezidentas. Todėl svarbiausia – išsigydyti ligą, proto tamsumų žaizdą. O kas taps prezidentu – ne taip jau svarbu, mat prezidentas – tik viena iš alkanų musių. Taigi nereikia per daug kišti nosies į visus tuos politinius reikalus. „Jei pakeisim prezidentą, mes būsim laimingi“ – visos tokios kalbos ir panašūs užsiėmimai tėra laiko švaistymas. Išsigydykite savo proto tamsumų ligą …

Dėl nežinojimo kyla savimeilė, dėl savimeilės – visi kiti proto tamsumai, ir tuomet visa tai, tarsi vėjo malūno ratas, ima suktis tam tikra kryptimi. Jeigu mes nepakeisime paties mechanizmo, jei mes bandysime rankomis sukti jį į priešingą pusę, neįstengsime nieko pasiekti. Vieną, dvi dienas dar šiaip taip suksite ratą į kitą pusę, bet kai tik atitrauksite ranką, jis vėl ims suktis į tą pačią pusę, kaip anksčiau …

O mechanizmas pakeičiamas taip: pirmiausia reikia pakeisti savimeilę rūpinimusi kitais. Šis svarbus pakeitimas kiekvienam iš mūsų būtinas, kad kitais besirūpinantis protas taptų vis veiklesnis ir kad savimeilė vis labiau silpnėtų. Iš savo patirties jūs įsitikinsite, kokie yra šio pakeitimo rezultatai.

Kai praeis šiek tiek laiko nuo tada, kai ėmėtės šios praktikos, tarkim, metai, jūs atsigręšite atgal ir pamatysite, kaip stipriai per tą laiką pasikeitėte. Kai iš savo patirties suprasite … kad tai ne paprasta teorija, o labai praktiškas mokymas; kai kitais besirūpinantis protas taps jumyse veiklus, tai atneš laimę jums, aplinkiniams ir visoms kitoms būtybėms. Tai nepaprastas pasiekimas, itin galingas vaistas, kuris gydo jūsų ligą ir kitų kančias. Kitais besirūpinantis protas – tai brangenybė, vykdanti ir jūsų, ir visų kitų žmonių norus. Kai pradėsite rūpintis kitais, jums nereikės galvoti apie savo „aš“. Kartoti „aš, aš, aš“ jums tiesiog nebus jokios būtinybės, nes laimė ateis pas jus savaime …

Trumpai tariant, tai aiškindamas aš mėginu pasakyti, kad kitais besirūpinantis protas yra visų kitų gerųjų savybių pagrindas.

Gešė Džampa Tinlėjus. Lodžongas. Vilnius: Metodika. 2012, 145-148p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. gerumas parašė:

    Iš tiesų – kas yra ta tikroji laisvė?……
    Laisvė – tai irgi ne vien mūsų protas – tai daugiau sakyčiau – tyri, žmogiški jausmai – norintys matyti aplink gėrį, daugiau žvelgti į žmonių gerąsias sąvybes.
    Mūsų gyvenimo tempas toks neramus, įtemptas , ir tikrai ,kartais patys nebesugebamesusigaudyti savo proto tamsumoje. Mums labiau viskas atrodo negerai, viskas blogai, tik kritikuot norim.
    –O ar su kritika toli nueisim ???…. ( Taip, kritikuot yra ką), – bet ar ką patys darėm dėl to viso blogio, kad jo bent mažiau liktų????
    ___Reikia veiksmų, reikia pirma noro jungtis vienon terpėn ir bendroj visumoj, padedant vienas kitam — patiems taisytis, keistis, įgyt noro dvasiškai tobulėti ir augti.
    —-Išsigydikim save, – naudodami soc.integralaus auklėjimo metodą – pajusime dėkingą gamtos dovanotą laimę, gėrį.
    ___Bet – svarbiausia – neužmirškime meilės – ” mylėti vienas kitą”—
    –Ir skleidžiant meilę kitiems , ji ir jums atskris ant sparnų.—-
    ___” Kai pradėsime rūpintis kitais, nereikės galvot apie savo ” aš „, nes laimė ateis pas jus savaime……”—-
    Patikėkime ir autoriaus žodžiais!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.