Ginčus su pacientais bus galima išspręsti greičiau ir efektyviau
0 (0)

gydytoju-sajungaLietuvos gydytojų sąjunga (LGS), rūpindamasi pacientų ir gydytojų konfliktų valdymo kultūra bei greitu ir taikiu sprendimų priėmimu, pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Derybų centru ir nuo šiol galės gydytojams bei sveikatos priežiūros įstaigoms pasiūlyti taikų ginčo sprendimą. Ginčus tarp gydytojo ar gydymo įstaigos ir paciento bus galima spręsti mediacijos būdu.

Mediacija – tai savanoriškas ir konfidencialus ginčų sprendimo būdas, kurio metu neutralus tarpininkas padeda ginčo šalims aptarti skirtingus požiūrius ir pasiekti bendrą, šalių poreikius atitinkantį susitarimą. Tad mes savo nariams gydytojams ir pacientams norime padėti spręsti iškilusias problemas, pasitelkdami profesionalius tarpininkus – mediatorius. Tikime, kad tik abipusio susitarimo atveju abi šalys gali likti patenkintos konfliktinės situacijos sprendimo būdais ir rezultatais“, – pastebi Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas, prof. Liutauras Labanauskas.

Remdamasi geriausia pasauline asociacijų ir profesinių sąjungų patirtimi, pasitelkiant mediaciją, LGS siekia išsaugoti pagarba ir abipusiu bendradarbiavimu paremtus gydytojo ir paciento santykius, saugoti gydytojo ir sveikatos priežiūros įstaigos reputaciją, mažinti varginančių ir brangių bei tarpusavio santykiams kenkiančių teisminių bylinėjimųsi skaičių Lietuvoje. Nuo šiol LGS teiks mediacijos paslaugą bei organizuos mokymus ir seminarus apie taikius ginčų sprendimo būdus. „Gydytojai ir pacientai ne visada žino, kad kilusį konfliktą ar ginčą galima išspręsti ir be teismų. Mūsų organizacijos užduotis – šviesti visuomenę ir jiems pristatyti meditaciją, kaip alternatyvą teisminiam ginčo nagrinėjimui, kurį dažnai lydi konflikto eskalavimas žiniasklaidoje, priešiškumas ir net šmeižtas“, – priduria prof. L. Labanauskas.

Derybų centro ekspertas ir didžiausią mediacijos patirtį Lietuvoje turintis Šarūnas Mačiulis atkreipia dėmesį, kad mediacijos paslaugos taikomos sprendžiant ginčus dėl paslaugų kokybės, terminų, profesinių klaidų tarp įstaigos ir paciento ar jo šeimos narių, taip pat sprendžiant individualius bei kolektyvinius ginčus gydymo įstaigos viduje: administracijos ir personalo, ginčus tarp skirtingų skyrių, kolegų, specialistų ir pan.

Mediacijos procedūra padeda išvengti galimo teisminio bylinėjimosi ir nuobaudų – civilinių ieškinių, baudžiamųjų bylų iniciavimo – bei turi kitų svarių privalumų. Manome, kad tiek pacientas, tiek gydytojas siekia išsaugoti savo reputaciją ir nenori metų metus būti priešais teismo salėse, tad mediacijos taikymas, šiuo atveju, padėtų įtemptą ginčo nagrinėjimo procesą pakeisti derybomis, orientuotomis į abi puses tenkinančio sprendimo priėmimą“, – komentuoja Š. Mačiulis.

LGS atstovas pabrėžia, kad meditacija, sprendžiant ginčus, taupo laiką – nereikia mėnesius ar metus laukti insitucijų ar teismų sprendimo, dažniausiai užtenka kelių susitikimų abiems šalims patogioje, jaukioje atmosferoje. Svarbu ir tai, kad šalys neturi papildomų išlaidų advokatams, kelionėms, specialistų išvadoms, o svarbiausia – pasiekia rezultatą – sprendimą, tenkinantį abi šalis, nėra trečiosios šalies sprendimo ar „įpirštos“ nuomonės.

Įvairiose pasaulio šalyse atliekami tyrimai rodo, kad mediacijos būdu galima išspręsti apie 80 proc. kylančių ginčų. Pasitenkinimą konflikto baigtimi–rezultatu, išsprendus jį mediacijos būdu, pažymi 60-70 proc. ginčo dalyvių, o pasitenkinimą pačiu mediacijos procesu – 90 proc. Nepaisant ginčo sprendimo, taikant mediaciją, šalims visada išlieka galimybė ginčą nagrinėti teisme.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.