Internetinių komentarų entuziastai – narcizai, psichopatai ir sadistai?
0 (0)

Komentarai

Internetinių komentarų entuziastai turi rimtų psichinių sutrikimų, byloja atlikto 2014 metais vieno didžiausių šio reiškinio tyrimų rezultatai. Kanados mokslininkai priėjo išvadą, kad uolūs internetiniai komentatoriai pasižymi tokių sutrikimų kaip narcisizmas (ekshibicionizmo „brolis”), psichopatija, sadizmas ar net rimtesnių sutrikimų bruožais.

„Etatinius” komentatorius tyrimo autoriai apibūdina taip: „Kuo daugiau asmuo skiria laiko komentarų rašymui, tuo rimtesnių psichinių problemų jis turi.” Labiausiai paplitęs psichopatinis internetinių komentatorių bruožas – ekshibicionistinio pobūdžio (ypač demonstratyvus) sadistinis elgesys.

„Tyrimo respondentai užpildė asmenybės bruožų klausimynus ir anketą apie jų komentavimo internete įpročius, stilių”, – pasakoja tyrimo, kuriam vadovavo Erin Buckels, autoriai iš Manitobos universiteto (Kanada). Liguistą potraukį komentavimui internete tyrimo autoriai apibūdina kaip „kitus klaidinantį, destruktyvų, piktybišką elgesį komentarų skiltyse ir socialiniuose tinkluose”.

„Apibendrinus tyrimo rezultatus, paaiškėjo, kad labai stipriai susiję yra komentavimo dažnumas, piktybiško komentavimo („trolinimo”) džiaugsmas ir piktybiško komentatoriaus („trolio”) identitetas”. Visa tai byloja apie bendrus šio negatyvaus internetinio reiškinio bruožus”, – tvirtina apklausą atlikę Kanados mokslininkai.

Tyrėjai pažymi, kad potraukį komentuoti turinčių žmonių asmenybėms būdinga „Tamsiąja Tetrada” (lot. tetra – keturi) vadinama psichopatinių asmenybės bruožų kombinacija: piktybiškas komentavimas, sadizmas, psichopatija, makiavelizmas (manipuliavimas kitais dėl savanaudiškų tikslų).

„Statistinė analizė byloja, kad su piktybiniu komentavimu stipriausiais ryšiais yra susietas sadizmas (polinkis ir potraukis kankinti), – pabrėžia tyrimo autoriai. – Kitos interaktyvios internetinės veiklos (pvz., tikralaikiai pokalbiai („čatinimas”) ar debatai) su sadizmu nesusiję. Tokiu būdu kiber-pikčiurnos internete platina kasdienio sadizmo manifestą.”

Tyrimo rezultatai byloja, kad piktybinis komentavimas džiugina 5,6 proc. apklaustųjų.

„Ir sadistai, ir piktybiški komentatoriai („troliai”) kritikuodami, išjuokdami, skaudindami kitus jaučia liguistą malonumą ir piktdžiugą, – rašo tyrimo autoriai. – Jie siekia kaip reikiant pasismaginti. Internetas tokiam jų troškimui – beveik nevaržoma arena.”

Parengė Technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Evaldas parašė:

    Ir niekas nekomentuoja ?
    Manau didelė dalis tiesos yra. Ypač kaip pasiskaitai komentarus po tokiais straipsniais kaip nelaimės. Pvz dingo žmogus ir panašiai. O komentarai būna ” taip ir reikėjo” ar „nusipelnė” , tada tikrai skaudina žmones. Bet kaip išreiški savo nuomonę apie kažką, manau tada komentarai reikalingi .

  2. Karolis parašė:

    O jei pats nerašai komentarų, tiesiog įdomu sužinoti žmonių nuomonę?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.