Išgeriu alkoholio ir pradeda traukti prie vyriškos lyties
0 (0)

the-pink-panther-1653913_640

Klausimas: Rašau Jums laišką, tikėdamasi gauti paaiškinimą į mano elgesį. Man 20 metų. Pats „jėgų žydėjimas”. Ir ne paslaptis, jog vakarėliai, klubai ir pobūviai studentų yra mėgstami. Tačiau bėda mano elgesyje jų metu. O to kaltininku vadinčiau alkoholį. Vartoti jį didesniais kiekiais pradėjau prieš gerus metus. Nuo to laiko nei vienas vakarėlis neapsiėjo be mano beprotysčių. O vakarėliams suskaičiuoti neužtektų nei kojų, nei rankų pirštų. Taip pat ir išgerto alkoholio kiekis per visus šiuos metus, vien primetant vieno pasibuvimo metu išgertą kiekį, verčia šiauštis plaukams. Ir jau tiesiog neapsikenčiu visomis savo nesąmonėmis. Nesuvaldau alkoholio kiekio. O tada ir prasideda gėdos darymasis.

Atsipalaiduoju ir pradeda traukti prie vyriškos lyties. Ir nesvarbu ar tai draugės draugas ar pirmą kartą matytas vaikinas. Prasideda jų gundymai ir lipimas ant kaklo. Po to seka visiškai neaiškios mano kalbos ir sapalionės. Šneku visiškas nesąmones visiems. Bet tos nesąmonės būna visiškai atsitiktinės. Net nesusijusios su tuo, kad aš taip galvoju. Dar po to pradedu elgtis hyper aktyviai. Lakstyti. Niekas nebenuramina. Ir galiausiai taip prisidarau gėdos, nes jau tada gėrimai tiesiai iš butelio, kritimai, vėmimai, verkimai, isterijos ir pnš… O ryte tokia gėda prieš draugus, grupiokus. Ir taip kiekvieną kartą.

Kodėl aš savęs taip nebekontroliuoju? Kokia čia psichologinė problema? Žinau, kad turiu mesti alkoholio vartojimą. Ir tai tikrai darysiu, nes pati savimi šlykščiuosi. O dar labiau šlykštisi kiti…

Lina (vardas pakeistas)

Komentaras: Jau rašydama pati įvardijai pagrindinę priežastį, dėl kurios kyla visa eilė netinkamų ir asmenybę griaunančių veiksmų, tai alkoholio vartojimas. Labai svarbu, kad nebandai savęs pateisinti ar nuraminti, nors ir kyla stiprūs neigiami jausmai sau, dėl nesukontroliuojamo ir nesuvokiamo elgesio išgėrus. Manau nėra būtina išsamiai aiškinti, kodėl taip keičiasi tavo elgesys, atsakymas labai paprastas, nesvarbu kiekis, stiprumas ar dažnumas, bet užtenka tik pavartoti ir savikontrolė dingsta.

Turbūt rekomendacija visiškai nevartoti išgąsdintu ar net pasirodytu neįmanoma. Bet tuomet savęs derėtų paklausti, kam ir kodėl tau reikalingas alkoholis vakarėlių, susitikimų metu?… Į vakarėlį einama dėl skirtingų tikslų, pvz.: bendrauti, susirasti naujų pažinčių, pakeisti aplinką, atsipalaiduoti, šokti ir dar eilės kitų veiksnių. Tačiau tau pavartojus alkoholio viskas ima tik blogėti ir nei vienas iš ankščiau išvardintų punktų nebe pavyksta gerai. Kitaip tariant, alkoholis nepadeda vakarėlyje jaustis geriau, kaip norėtųsi, bet dar ir viską sugadina. Ir kas svarbu, sugadina, kad ne tik tą vakarą, bet po to blogėja santykiai su draugais, tau būna nepatogu ar net gėda,ką tu ir minėjai.

Kodėl reikia alkoholio, vienas iš galimų atsakymų, kad jau formuojasi priklausomybė. Moterys – jautresnės alkoholiui, jų kepenys mažesnės ir suskaido mažesnį alkoholio kiekį, todėl priklausomybė atsiranda lengviau ir greičiau, užtenka net ir trumpo laikotarpio intensyvaus vartojimo. Kad metas susirūpinti – jau aišku. O kaip sau padėti yra galimi keli variantai: mažinti vartojimą iki rekomenduojamo “saikingo” kiekio ir dažnio; keisti pasilinksminimo formą į kitą, rasti būdus ir formas kaip atsipalaiduoti smagiai kitaip praleidžiant laisvalaikį; prašyti draugų palaikymo ir pagalbos atsisakant. Jei jaustum, kad to per mažai ir sunku atsisakyti, tave pastiprintu ir padėtų apsilankymas AA (anonimimių alkoholikų) grupėse ar pas psichologą konsultacijai.

Taigi, problema yra ne tavo pakitęs elgesys, bet alkoholio vartojimas, kuris pakeičia tavo elgesį. Užtektų tik atsisakyti jo vartojimo ir greičiausiai dingtų didelė dalis tavo netinkamo elgesio. Pirmiausia keisk savo požiūrį į alkoholio vartojimą, tuomet ir elgesys bus lengviau pakeičiamas.

Jei kiltu kokių klausimų ar reikėtų ir psichologo konsultacijos padedant atsisakyti alkoholio gali kreiptis el. paštu.

Medicinos psichologė Aina Adomaitytė | aina.adomaityte@gmail.com
Iliustracija: Pixabay

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.