Jis žada, jog gerti mes ir prašo sugrįžti. Suteikti dar viena šansą ar ne?
0 (0)

alkoholis

Klausimas: Man 23-treji metai. Gyvenu kartu su draugu jau 2 metus, tačiau per šiuos dvejus metus buvo visko: skandalų, kartais net iki stumdymusi. Prisipažinsiu – kartais tie skandalai būdavo mano kaltė. Tačiau jaučiu, jog prieš kelias dienas pasiekėme kritinį taška. Problema tame, jog paskutinį kartą, prieš dvi dienas, kai mano vaikinas buvo išgėręs, elgėsi jis labai negražiai. Rėkė, net spyrė man į koją, ko pasekoje išėjau iš namų, susikrovusi daiktus. Šiuo metu jis prašo sugrįžti, sako, jog myli. Aš myliu jį irgi, tačiau noriu, kad jis mestų gerti. Jis buvo sakęs, jog mes gerti daugybę kartų, tačiau po poros savaičių pamiršdavo savo  pažadą. Buvom susitikę vakar trumpam, prašė pareiti namo, sakė, kad viskas pasikeis, jog gerti mes (gerdamas jis dažnai griebiasi ir kitų svaigalu). Nežinau kaip pasielgti, sugrįžti? Suteikti viena šansą ar ne?  Esu visai susipainiojusi savyje. Bet ilgiuosi ir širdyje pati noriu sugrįžti. Patarkite man. Ačiū.

Eglė (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas Egle,

Dėkoju Tau už laišką. Tai, kad kreipeisi patarimo, rodo, kad šiuo metu santykiuose su draugu išgyveni sunkų etapą, kuriame reikia priimti tam tikrą sprendimą. Kiekvienas žmogus, prieš pradėdamas kurti santykius su partneriu, tikisi darnaus, gražaus bendro gyvenimo kartu, tačiau iš Tavo laiško supratu, jog realybė parodė, kad atsidūrei situacijoje, kurioje Tau kyla prieštaraujantys jausmai. Iš Tavo laiško jaučiu, kad išgyveni begalę nemalonių jausmų, esi pasimetusi, jauti nerimą, dvejones, baimę, jautiesi vieniša, ilgiesi savo draugo, nesi tikra, koks sprendimas būtų teisingas.

Miela Egle, koks sprendimas būtų geriausias žinai tik Tu, viskas yra Tavo rankose. Tačiau perskaičius Tavo laišką norėtųsi su Tavimi pasidalinti keliais pastebėjimais bei užduoti Tau keletą klausimų.

Savo laiške rašai, kad per du jūsų gyvenimo kartu su draugu metus išgyvenai nemažai skaudžių išgyvenimų, tarp jūsų vyko konfliktai, draugas smurtavo prieš Tave, vartoja alkoholį ir kitus svaigalus. Priklausomybė yra rimta problema, kuri apsunkina daugelio žmonių santykius. Polinkis į alkoholizmą ir kitus svaigalus bei agresyvumą yra rimtas signalas, kad Tavo draugas turi problemų, kurios dažnai yra sunkiai sprendžiamos. Jam reikalinga rimta specialistų pagalba, jo paties motyvacija gydytis ir spręsti savo vidinius išgyvenimus, asmeninius sunkumus. Kaip pati pastebi tik pažadai šioje situacijoje yra neveiksmingi. Tavo draugas turi prisiimti atsakomybę už savo elgesį. Neturėtum to daryti už jį.

Labai dažnai žmones linkę į alkoholizmą atsakomybę už tokį savo elgesį ar elgesį išgėrus perkelia kitiems žmonėms, paprastai tai būna artimi žmonės esantys šalia jų. Iš Tavo laiško suprantu, kad Tu linkusi kaltinti save, kad kartais skandalai, kurie baigiasi net stumdymusi yra Tavo kaltė. Norėtųsi Tau pasakyti, kad smurtas niekada nėra pateisinamas ir nei vienas žmogus nenusipelno tokio elgesio, kiekvieno žmogaus atsakomybė yra konfliktines situacijas, problemas spręsti adekvačiais būdais. Dviejų žmonių santykiai yra procesas, priklausantis nuo abiejų pusių. Santykiuose su draugu labai svarbu kalbėti apie tai, kas vyksta tarp jūsų, kaip kiekvienas iš poros jaučiasi, ką išgyvena ir ko tikisi. Labai svarbu į smurtą reaguoti iš karto ir rimtai, nes tai nėra normalus reiškinys. Norėčiau Tau palinkėti netapti auka, netoleruoti tokio draugo elgesio, nes draugas gali imti galvoti, kad tai yra normalūs santykiai. Smurtas nėra meilės išraiška, atvirkščiai – mylintys žmonės nori rūpintis vienas kitu, jie tampa geresni, švelnesni, atlaidesni. Nori parodyti rūpestį, švelnumą, šilumą, o ne sukelti neigimas emocijas, skausmą. Taip pat dažnai moterys mano, kad smurtas, konfliktai baigtųsi jei vyras nebevartotų alkoholio, tačiau kartais to neužtenka.

Savo laiške rašai, kad nežinai, ką daryti, ar sugrįžti, ar suteikti vieną šansą. Jei teisingai supratau savo draugui atleidai jau ne vieną kartą. Norisi Tavęs paklausti, kas laiko būti su šiuo žmogumi, kokios baimės kamuoja, mintys neduoda ramybės? Verta pagalvoti, kokius savo poreikius tenkini būdama su žmogumi, kuris gali būti priklausomas nuo alkoholio, linkęs smurtauti prieš Tave? Kokios yra Tavo nuostatos tokių vyrų, kaip Tavo draugas atžvilgiu? Atsakymai į šiuos klausimus padės geriau suprasti savo vaidmenį tokiuose santykiuose, savo poreikius, baimes.

Norint suprasti, ar Tavo draugas yra tinkamas Tau žmogus, noriu pasidalinti keliais pratimais, kuriuos galėtum atlikti. Ant lapelio surašyk, koks būtų Tavo vyro idealas, kokiais charakterio bruožais, kokiais gebėjimais turėtų pasižymėti, kokios išvaizdos turėtų būti, kokios vertybės, koks tai turėtų būti žmogus šalia Tavęs. Tuomet šalia surašykit, koks yra Tavo draugas, kokios jo charakterio savybės, kokie gebėjimai, vertybės, išvaizda, koks jis yra kaip žmogus. Surašius gali palyginti ir įvertinti, ar Tavo draugas atitinka Tavo norimo vyro, žmogaus, kokio norėtum šalia savęs asmenybę. Taip pat ant lapelio gali surašykite, kaip įsivaizduoji savo ateitį, ko tikiesi iš savo gyvenimo, ką norėtum daryti, kokie trumpalaikiai ir ilgalaikiai Tavo gyvenimo tikslai. Surašius pagalvok, ar gali viso to pasiekti, įgyvendinti būnant su tokiu žmogumi, koks šiai dienai ir kaip suprantu jau du metus yra Tavo draugas.

Norėtųsi Egle Tau palinkėti nepamiršti savęs, gyventi ne tik draugo gyvenimą, bet gyventi ir savo gyvenimą. Linkiu Tau daryti savo gyvenime tai, ką mėgsti daryti, prisimink savo pomėgius, veiklas, kurios Tau teikia malonumą, kelia teigiamas emocijas. Susitik su draugais, artimaisiais, su kuriais Tau smagu bendrauti, galbūt senai nesimatėte. Prisimink ir susirašyk visas savo stiprybes ir pasinaudok jomis gyvenant taip, kaip nori gyventi. Tikiu, kad priimsi sau geriausią sprendimą.
Linkiu Sėkmės ir Stiprybės.

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.