Kaip gyvenimas mieste veikia vaikų psichiką?
0 (0)

photo-1470334263003-618a069f1d87

Gyvenimas mieste gali turėti neigiamą poveikį protiniam mažų vaikų vystymuisi, teigia mokslininkai. Jie nustatė, kad didmiesčių vaikai turi beveik du kartus didesnę tikimybę patirti psichozės priepuolius, nei tie, kurie auga užmiestyje.

Keli ankstesni tyrimai nustatė stiprų ryšį tarp gyvenimo mieste ir psichologinių sutrikimų, tačiau naujausia studija šiek tiek daugiau pasigilino į konkrečius padarinius.

Mokslininkai atrado, kad „socialinio glaudumo“ trūkumas ir smurtinių nusikaltimų gausa gyvenamoje aplinkoje daro didžiausią įtaką jaunuolių vystymuisi ir psichozės simptomų atsiradimui (tokioms psichologinėms problemoms yra priskiriamas nerimas, depresija, kitos psichikos ligos, susijusios su haliucinacijomis, kliedesiais ar paranoja).

Įdomiausia, kad rezultatai neatskleidė jokios koreliacijos su šeimos finansine padėtimi, tėvų smurtavimu ar paveldimumu.

Studijos bendraautorė Candice Odgers sakė: „Mes taip pat nustatėme, kad žemas socialinės sanglaudos kaimynystėje lygis gali pakenkti net pavyzdingiausiai auklėjamų vaikų psichikai“.

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Schizophrenia Bulletin“. Jam atlikti buvo naudojami duomenys iš Aplinkos rizikos (E-Risk) ilgalaikės dvynių studijos rezultatų. Jos metu buvo stebimos 2 232 Britanijos dvynių poros. Kai vaikai pasiekė penkerių metų amžių, jų mamoms buvo užduoti klausimai, skirti įvertinti socialinio glaudumo, kontrolės ir nusikalstamumo kaimynystėje lygį.

Siekiant nustatyti, ar nepasireiškė kokie nors sutrikusios psichikos simptomai, dvylikos metų vaikai buvo apklausti patys, be tėvų pagalbos. Tuo metu, prieš 7 metus mamoms užduoti klausimai buvo pateikti ir jų kaimynams.

Pirmasis svarbus faktas, išryškėjęs atliktame tyrime, buvo tai, kad iki 12 metų amžiaus net 7,4 proc. gyvenančių miestuose vaikų patyrė tam tikrus psichinius sutrikimus, o kaimo regionuose – 4,4 proc.

Šie rezultatai priverčia ypač sunerimti, nes prognozuojama, jog iki 2050 metų du trečdaliai pasaulio žmonių gyvens miestuose.

Vis dėlto, tyrimo bendraautorė Helen Fisher nuramina, sakydama, kad „daugelis vaikų galiausiai išauga ir psichozės simptomų nebepatiria“. Tiesa, tuo pačiu priduria, jog apie vaikystės priepuolių padarinius jau suaugus dar nėra gerai žinoma ir tam reikia daugiau tyrimų.

Šaltinis iflscience.com

Parengė Technologijos.lt
Foto: William Stitt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.