Kaip sustiprinti savo ir vaikų santykius?
0 (0)

13 May 2013 --- Family with three children cooking together --- Image by © Patricia Eichert/Westend61/Corbis

„Kartais atrodo, kad su vaiku neberandu jokio ryšio…. Vaikas manęs nebeklauso… Atrodo lyg aš jam būčiau svetima…. Ką man daryti?“

Tokius žodžius išgirdau šiandien savo kabinete iš gana jaunos moters, kuri atėjo susirūpinusi dėl santykių su savo vaiku. Tuomet pagalvojau iš tiesų, o ką gi tėvai gali padaryti, kad santykiai su vaikais būtų tokie, kad ir vieni ir kiti galėtų ir norėtų dalintis savo jausmais, išgyvenimais, patirtimis, pasiekimais ir nesėkmėmis?

Kaip ir kiekvienus santykius, santykius tarp tėvų ir vaikų yra būtina puoselėti, dėti pastangas, kad jie stiprėtų. Negimstame tėvais, todėl yra natūralu, kad ir įgūdžių jais tapti turime mokytis gyvenime. Kartais tenka girdėti sakant, kad mama negali nemokėti būti mama, o tėtis negali nemokėti būti tėčiu, nes tai yra instinktai, kuriuos gauname gimdami. Vis tik iš savo konsultantės ir mamos praktikos galiu drąsiai sakyti, kad būti tėvais yra sunkus menas, kurio mes turime išmokti kaip ir kitų įgūdžių. Vieniems, kaip ir visi mokslai tai sekasi lengviau, kitiems sunkiau, bet mokytis tapti geresniais tėvais visada verta, nes tai stiprina mūsų šeimas, o vaikus padaro laimingesniais.

Pasinaudokime dešimčia paprastų patarimų, kaip suartinti savo ir vaikų santykius:

● sakykite savo vaikams, kad juos mylite. Nesvarbu, kiek jūsų vaikams metų, jei rasite progų pasakyti savo vaikams, kad mylite juos, tai bus pirmasis žingsnis link jūsų tvirtesnio ryšio su vaiku. Ypač svarbu pasakyti savo vaikui, kad jį mylite, tais momentais, kai nesutariate tarpusavyje, pykstate ant jo ir pan. Tokiais momentais jūsų vaikui ypač svarbu žinoti, kad jūsų pyktis nepakeičia to fakto, kad jūs jį mylite. Kai labai supykstu ant savo vaikų stengiuosi pasakyti „Aš šiuo metu pykstu ant tavęs, bet noriu, kad žinotum, kad vis tiek labai tave myliu“. Pastebėjau, kad tada jie ramiau reaguoja į konfliktinę situaciją, nei tada, kai tiesiog bandau jiems parodyti savo pyktį.

kalbėkite su vaikais ir mokykite juos to, kuo tikite jūs patys. Raskite akimirkų pasikalbėti su vaikais apie tai, kuo jūs esate įsitikinę, apie savo vertybes ir kodėl tai jums svarbu. Leiskite vaikams klausti ir abejoti, o patys apdovanokite vaikus nuoširdžiais atsakymais. Kuo dažniau kils tokios diskusijos su vaikais, tuo labiau vaikai norės kalbėtis su jumis apie jiems svarbius klausimus.

susikurkite su vaiku slaptažodį, kurį galėsite panaudoti tarpusavyje, o reikšmę žinosite tik judu. Šis slaptažodis būtinai turi turėti teigiamą reikšmę ir tarnaus kaip jūsų meilės stiprinimas. Šis žodis gali padėti nukreipti vaiko dėmesį nuo nepatogių situacijų, pavyzdžiui, kai staiga kyla nenumaldomas noras kažko reikalauti parduotuvėje, ar niekaip neina užmigti vakare, nesukeliant pernelyg didelio suvaržymo jausmo vaikui.

susikurkite ypatingą ritualą prieš miegą. Mažesniems vaikams pasakos pasekimas prieš miegą, lovoje mamos padainuota lopšinė – tai ritualai, apie kuriuos prisiminimai dažnai išlieka visą gyvenimą. Svarbu nepamiršti tokių ritualų ir vaikams šiek tiek paaugus. Jei vaikas jau skaito, gal gali perskaityti kokį straipsnelį jums. Net paaugliai mielai įsitraukia į ritualus prieš miegą – trumpas pokalbis, specialus palinkėjimas labos nakties ar pan. gali būti geriausia dienos pabaiga.

leiskite vaikams jums padėti. Kartais tėvai praleidžia puikias progas suartėti su savo vaikais, neleisdami jiems prisidėti prie veiklų, kurias jie atlieka patys. Jei leisite vaikams iškraustyti krepšius po apsipirkimo, tai ugdys jų savarankiškumą ir parodys jūsų pasitikėjimą, jei leisite vaikams išrinkti jums rūbus, su kuriais eisite į darbą, parodysite, kad jums svarbi jų nuomonė. Nepamirškite, kad jei jau paprašėte tai padaryti, svarbu priimti jų pasirinkimą, kitaip jūsų santykiams ši veikla nepagelbės.

žaiskite su vaikais. Kaip nušvinta mano vaikų akys, kai mama ar tėtis įsitraukia į jų žaidimus… Leiskite vaikams pamatyti savo linksmąją, o gal net kvailoką pusę ir jie jums padovanos savo nuoširdumą.

valgykite visa šeima kartu. Tai iš tiesų svarbu, nors galbūt jau nebe pirmą kartą tai girdite. Kartais tikrai trūksta laiko pabūti visiems kartu, taigi šis laikas gali būti tai, ką jūsų vaikai kaip vertybę prisiminimuose saugos visą savo gyvenimą ir stengsis perduoti savo vaikams.

skirkite laiko praleisti su kiekvienu vaiku akis į akį. Padovanokite jiems specialų laiką, kada jie neturės jumis dalintis su niekuo. Tegul tai būna pasivaikščiojimas, atostogos dviese, ar tiesiog kelionė automobiliu vežant vaiką į mokyklą. Tegul tai bus laikas, skirtas tik jums dviems. Pradžioje su liūdesiu priimta žinia, kad negalėsite kartu su vyru ir sūnumi vykti slidinėti žiemą, vėliau gali tapti nuostabiausiu laiku praleistu su dukra ar sūnumi, kuris skirtas tik jums abiems.

gerbkite savo vaiko pasirinkimus. Žinau, tikrai gali visiškai nepatikti vaiko marškinėliai, ar kepurė, o gal kambaryje išdėlioti daiktai, bet suteikite jam erdvės būti savimi. Tai svarbus įgūdis jūsų vaikų ateičiai, kai reikės daryti svarbius sprendimus, kuriuos jis galės padaryti tik vienas.

tegul jūsų vaikai tampa jūsų prioritetu ir leiskite jiems apie tai žinoti. Mėgaukitės tuo laiku, kurį galite skirti savo vaikams ir tegul tai būna tiesiog jūsų laikas. Jie to nusipelnė.

Dr. Laura Varžinskienė
Šeimų ir porų konsultantė
Daugiau informacijos www.pagalbaseimai.lt
Foto © Patricia Eichert/Westend61/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.