Kam reikalinga valia ir kaip ją ugdyti?
3.5 (2)

Iliustracija: Iliustracija: Lucas Favre / Unsplash

Net 7 iš 10 duotų pažadų pasikeisti ar ko nors pasiekti ir lieka pažadais arba būna pamiršti po pirmųjų 3 mėnesių bandymų!

Kodėl taip nutinka? Tam gali būti keletas priežasčių:

  • Nebuvo pakankamai aiškiai ir konkrečiai išsikelti tikslai;
  • Buvo stengtasi iš karto pakeisti visas gyvenimo sritis (ar didžiąją dalį jų);
  • Aplinkoje buvo labai daug dirgiklių, kuriems nepavyko atsispirti ir t.t.

Bet vienas esminių faktorių tai – valios galia. Būtent valia atsakinga už gebėjimus sutelkti dėmesį, atsispirti trumpalaikėms pagundoms ir pasiekti ilgalaikių tikslų.

Nesvarbu ar nusprendėte mesti rūkyti ar siekiate užimti aukštesnes pareigas darbe, ar išmokti valdyti konfliktus, visur į pagalbą atskuba valia. Net jeigu šiuo metu neplanavote imtis reikšmingų pokyčių, stipri valia pakelia bendrą gyvenimo kokybę.

Tyrimai parodo, kad stipresnę valią turintys žmonės yra:

  • Laimingesni;
  • Sveikesni;
  • Labiau patenkinti savo santykiais su kitais;
  • Dirba labiau mėgstamus darbus bei daugiau uždirba;
  • Geriau sugeba suvaldyti stresą ir spręsti konfliktus.

Kaip stiprinti valią:

1) Miegas. Kaip ryžtingai bebūtumėte nusiteikęs stiprinti valią ir savikontrolę, jei esate pervargęs ir nepakankamai išmiegate naktį, tai vargiai pavyks. Pasistenkite poilsiui skirti bent 7 val. per parą. Miego kokybę pagerinsite eidami miegoti tamsiame kambaryje ir pašalinę papildomus dirgiklius (pvz. išjungę televizorių ir mobilų telefoną).

2) Sveikas maistas ir gera nuotaika. Labai dažnai trumpalaikiams malonumams ar žalingiems įpročiams pasiduodame tada, kai kraujyje yra sumažėjęs hormono dopamino lygis. Suvalgę saują riešutų, pasakę komplimentą kolegai ar paklausę nuotaikingos dainos ne tik praskaidrinsite dieną, bet ir pakelsite dopamino lygį, kuris atsakingas už pozityvumą bei motyvaciją siekiant tikslų.

3) Išsikelkite tikslus ir susirašykite užduotis. Žymiai lengviau kažko siekti, kai esate išsikėlę aiškius, konkrečius tikslus su numatytų laiko terminu. Labai patartina išsikelti ne tik ilgalaikius tikslus, bet ir susirašyti visas šios dienos užduotis, kurias turite atlikti. Pasižadėkite, kad neisite miegoti tol, kol dienos darbai nebus atlikti! Žinojimas, kad neatliktų darbų negalite nukelti rytojui, paskatina labiau susitelkti ir efektyviau dirbti dienos metu.

4) Iš anksto numatykite, kaip elgsitės, jei iškils pagunda pasiduoti. Tai, kad apmąstote situacijas, kada galite nuklysti iš kelio tikrai nereiškia, jog pasmerkiate save nesėkmei. Priešingai, tokiu būdu stipriai auga tikimybė, kad atsilaikysite! Pavyzdžiui, jei nusprendėte pradėti sportuoti, tačiau numatėte, kad galite atsisakyti planų nuvykti į sporto salę, jei vykdami į darbą pamiršote su savimi pasiimti sporto klubo abonementą, galite duoti sau pasižadėjimą, kad iš karto grįžęs namo eisite pabėgioti šalia esančiame stadione.

5) Leiskite laiką tarp žmonių, kurie turi aukštą savikontrolės lygi. Tyrimai rodo, kad žymiai lengviau pasiduodame pagundoms tada, kai matome taip pat besielgiančius aplinkinius žmones. Todėl stenkitės kuo daugiau laiko leisti tarp žmonių, kurie turi būtent tokius įpročius, kurių siekiate.

6) Venkite dirgiklių. Stenkitės iš savo aplinkos pašalinti, kuo daugiau veiksnių, kurie gali sukelti norą grįžti prie seno įpročio. Pavyzdžiui, jeigu nusprendėte laikytis dietos, nelaikykite matomoje vietoje sukrautų saldumynų, o vietoj jų pasipjaustykite morkų ar obuolių.

7) Nesikelti per daug tikslų vienu metu. Valią galime sulyginti su raumenimis – kiekvieną kartą atlikus pratimą jie pavargsta (ir kuo didesnius svorius kilnoji, tuo nuovargis ateina greičiau). Todėl iš karto nesikelkite visų įmanomų tikslų, apsiribokite ties keliais, priešingu atveju, greitai pavargsite ir po poros savaičių motyvacija smarkiai sumažės ir galite į viską numoti ranka.

8) Treniruokite valią. Panašumu su sportu, valia turi ne tik tame, kad perkraunant ateina nuovargis, bet ir tame, kad kasdienės treniruotės duoda rezultatų. Kaip sportuojant ilgainiui galime pakelti didesnius svorius ar nubėgti ilgesnį atstumą, taip lavinant valią ilgainiui darosi žymiai paprasčiau pasiduoti trumpalaikėms pagundoms ir susikoncentruoti į ilgalaikius tikslus.

Keletas pratimų, kuriuos galite atlikti jau šiandien ir pradėti stiprinti valią:

1) Nuskambėjo žadintuvo signalas ir ranka nevalingai tiesiasi paspausti mygtuką „snausti 5 minutes“? Nuo šiandienos pasiryžkite iš karto lipti iš lovos ir jokių pasiteisinimų ieškojimo!

2) Ar geriate kavą su cukrumi? Jei taip, vieną savaitę pabandykite gerti be cukraus. Jei tai atrodo labai sudėtinga ir neįveikiama bent jau sumažinkite cukraus kiekį, pvz. vietoj 2 šaukštelių nuo šiol dėkite 1.

3) Išgirdote, kad suskambėjo melodija reiškianti, kad indaplovės programa baigta ir visi indai išplauti? Eikite ir iš karto išdėliokite viską į savo vietas, nelaukdami kol kriauklė ir vėl prisirinks nešvarių lėkščių.

4) Atidėkite malonumą. Pavyzdžiui prieš maistą (net tada, kai esate labai alkanas) išgerkite stiklinę vandens, palaukite 5 minutes ir tik tada valgykite.

5) Pasirinkite vieną dienos darbą ir jį atlikite naudodami kitą ranką negu įprastai. Pavyzdžiui, jei esate dešiniarankis, pietaudami sriubą suvalgykite šaukštą laikydami kairėje rankoje arba rašydami sms žinutę, tekstą surinkite vien tiktai kaire ranka.

6) Kai galite pasirinkti lipti laiptais ar kilti liftu, pasirinkite lipimą laiptais. Tai ne tik ugdys valią, bet ir gerins fizinę sveikatą.

Verslo psichologė Dalia Arestovičienė | galimybes.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 3.5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.