Kodėl alkoholikams reikia melstis?
0 (0)

malda

Foto: Melesmeles / flickr

Smegenų fiziologiją tyrinėję mokslininkai atrado, kad ilgus metus išsigydyti priklausomybę nuo alkoholio bandantiems žmonėms malda padėjo sumažinti potraukį alkoholiui. Po to, kai tyrime dalyvavę žmonės sukalbėjo anoniminiams alkoholikams skirtas maldas ir žiūrėjo į su alkoholiu susijusius paveiksliukus, mokslininkai pastebėjo mažesnį potraukį alkoholiui bei padidėjusį smegenų aktyvumą dalyse, atsakingose už dėmesį ir emocijas. Manoma, kad mokslininkai iš Langone Medical Center Niujorke yra pirmieji tyrinėję anoniminių alkoholikų smegenų fiziologiją, rašo „Daily Mail“.

Jie paprašė 20 ilgalaikių anoniminių alkoholikų dalyvauti tyrime. Visi dalyviai teigė, jog visą savaitę prieš tyrimą nė karto nenorėjo gerti alkoholio. Anoniminiai alkoholikai buvo prijungti prie magnetinio rezonanso tomografų, ir mokslininkai jiems rodė nuotraukas su svaigiaisiais gėrimais ar geriančiais žmonėmis. Paveiksliukai kiekvienam žmogui buvo rodomi du kartus. Po pirmosios peržiūros, mokslininkai dalyviams davė paskaityti neutralių laikraščio straipsnių.

Noras po maldos – silpnesnis

Jie prieš antrąją peržiūrą sukalbėjo maldą, kuria pasižadėjo negerti alkoholio. Visi dalyviai teigė, jog jiems per peržiūras kilo noras gerti alkoholio. Tačiau skirtumas tas, kad noras sukalbėjus maldą buvo silpnesnis.

„Mūsų tyrimas rodo, kad per anoniminių alkoholikų susitikimus įgyta patirtis – šiuo atveju malda – padeda sumažinti dirgiklių keliamą potraukį alkoholiui, – sakė tyrimui vadovavęs psichiatrijos profesorius Marcas Galanteris. – Palyginus su žmonėmis, kurie kuriam laikui nustoja gerti alkoholį, ilgalaikiai anoniminiai alkoholikai jaučia silpnesnį potraukį, tačiau jiems gresia didesnis pavojus ir vėl susirgti alkoholizmu.“

Mokslininkai taip pat išanalizavo magnetinio rezonanso tomografo parodytą fizinę smegenų reakciją. „Norėjome nustatyti smegenų reakciją į potraukį alkoholiui sukeliančius dirgiklius, pavyzdžiui, gėrimų pilną barą,“- teigė M. Galanteris. Komanda pastebėjo pasikeitimų srityse, atsakingose už dėmesį bei emocijas.

„Mūsų atradimai leidžia manyti, kad yra emocinis atsakas į alkoholį, bet jis patiriamas ir suprantamas kitaip, kai žmogus yra saugomas anoniminių alkoholikų susitikimų patirties,“- atskleidė mokslininkas.

M.Galanteris dešimtmetį tyrinėjo dvasingumo vaidmenį anoniminių alkoholikų gyvenime ir atrado, kad jų dvasinis pabudimas žymi kitokio požiūrio į alkoholį pradžią. Potraukio alkoholiui sumažėjimas siejamas su laiku, kuris praėjo nuo to pasikeitimo.

Parengė Dorotėja Noreikaitė | lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

8 Responses

  1. Gedas parašė:

    Wtf. Iki kokios nesamones nusiritot. Nepatikrinta informacija su kvailomis prielaidomis. Jei jau esat psochika.eu puslapis tai gal ir kalbekit apie realius dalykus o ne skleiskit ta savo neracionalu tikejima. Jau taip atsibodo. Nebeturi kaip issovaryt religiniais fanatikai tai priaigalvoja kazkokiu nesamoniu kad nors kiek islikt svarbiems….

  2. Jūratė parašė:

    Galbūt nederėtų priklausomybėmis sergančius žmones vadinti „alkoholikais”, „narkomanais” ir pan., nes tai ne tik diskriminuoja, bet ir sukelia neigiamų asociacijų. Alkoholizmas yra liga, todėl asmuo, turintis priklausomybę (o ne alkoholikas) taip pat yra žmogus, kaip ir kiekvienas iš mūsų. Gal daugiau pagarbos rašant antraštes?

  3. Donatas parašė:

    Ale tikrai malda veikia – užtenka ją paminėti iš karto neadekvačių komentarų pasipila. Komentatoriai taip užsirūstino, jog net patys neskaito ką rašo.

  4. atviros formos ateiastas :) parašė:

    Na nebutinai malda, tinka ir meditacija :) as pvz lygiai taip pat tikiu i musu dieva kaip i makaronini dieva gyvenanti saturno orbitoje :D :D ir o dieve kaip kartais noretusi i kazka atsiremt :) belieka remtis i save. muzika, kvepavimas, nerimo pajautimas manau padeda net labiau ir tikriau ir nereikia cia visokiu pasakeciu apie neegzistuojancius dalykus :) juk psichologija mokina suprasti pasauli kuo realesni, tai atsiprasau, dar i perkuna pradekim tiket ir aitvarus :) bus bent patriotiska. Kaip sako jei tu vienas isivaizduoji kokia nors neegzistuojancia esybe tai tu psichas ir tave reik uzdaryt, o jei ja isivaizduoja mase tai jau religija :D :D :D

  5. Anonimas parašė:

    Perskaičius straipsnį ir komentarus… Pradedi abejoti tiek straipsniu tiek komentarus rašiusių žmonių mentalitetu. Malda ir psichologija? Klausimas? Kiek psicholgų išgydė žmonių nuo alkoholizmo? Statistiškai? Užmerkus akis – nei vieno – matematiškai – nulis. Tai nereiškia, kad jie nepadeda tai reiškia nepagydomą ligos modelį, kuris turi savo patalogiją. Tai mokslinis faktas, kurio dėka alkoholizmas kaip liga apibrėžiama – fizinė psichinė nepagydoma priklausomybė.
    Nėra ir universalių maldų gydančių nuo alkoholizmo ar narkomanijos, bet tikrai yra problema, kuri gimdo nusikalstamumą,smurtą ir buitines žmogžudystes, skurstančias šeimas, alkanus vaikus, nesantaiką ir t.t. ir pan.Tai priklausomybė(šiuo atveju) – alkoholizmas.
    Yra ir faktai – žmonės. ilgą laiką girtavę ir nurašyti visuomenės kaip degredai – patyrė dvasinį išgyvenimą(gal būt nušvitimą), sugebėjo pakeisti savo gyvenimą racionaliai ir sugrįžti atgal į visuomenę kaip pilnavertės tos visuomenės dalelytės.
    Štai čia aš ir klausiu – koks skirtumas malda ar psichologas, Dievas ar meditacija – jeigu nors vienas iš šių aspektų yra veiksmingas įveikiant priklausomybę – tai stebūklas. Pavadinkime jį placebu ir vertėtų gerbti tokį placebą nes nei kalėjimai, nei medicina ar filosfija su visu mokslu prieš akis metodiškai to padaryti nesugeba.Nesugeba ir bažnyčios,ar visuomenės dalis, kuri realiai neturi šios problemos, bet kai jų vaikai staiga patenka į šį užburtą ratą – pagalbos ieškomasi bet kur ir bet kuriomis priemonėmis… Beje, nei vienas žmogus neapdraustas nuo tikimybės susirgti… tam tikra liga… ir alkoholizmas čia neišimtis.

  6. Donatas parašė:

    Ateistui, psichologija nemoko suprasti pasaulį realiau. Psichologija tiria psichikos reiškinius – atmintį, dėmesį, emocijas ir t.t. Pasaulio realumą ir jo prasmę ar beprasmybę tiria filosofija.

  7. Marija parašė:

    Manau žmogus ne šiukšlių kibiras- tik dažnai žmogus save paverčia ar su kitų pagalba.Ir to viso mėšlo atsisakyti, vienas nepajėgs.M alda kaip meditacija- galingo sąmoningumo išraiška ir kiekvienas galime rinktis,kaip gyventi- ar netūrint sąmoningumo- švarių minčių, ar į save krauti kas ką pasiūlys, kaip ,,labaratorinis”maišas.Kol viskas gerai valio- tik norint atrasti aukso vidurį saiką, būtina sau distilpina,eiliškumas,atsisakymas visų trūkumų kurie pačiam ir aplinkiniams kenkia. Kai tiek daug pasiūlos- žmogus praranda netgi save- atstatyti gali malda, meditacija,Dievas,Visata kad būtumiai sąmoningas, laimingas.Ir erzina tuos kurie nėra patyrę,tik niekas kitam nieko negali primesti- tai individualus pasirinkimas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.