Kokie naujų klientų pritraukimo būdai patys veiksmingiausi?
0 (0)

nauji-klientai

Verslas – tarsi gyvas organizmas. Geras verslas yra dinamiškas, nuolat atsinaujinantis, niekada nestovintis vietoje. Tad kaip palaikyti tą nuolatinį judėjimą? Žinoma, vienas geriausių būdų – naujų klientų pritraukimas. Juk nauji klientai verslui atneša ne tik papildomų pajamų, bet ir sudaro sąlygas plėstis kolektyvui, paslaugų spektrui, geografijai, partnerių būriui ir t. t. Tačiau kaip pritraukti tuos naujus klientus?

Šiuo metu bene kiekvienoje verslo srityje konkurencija gana arši, o žmonės jau tiek visko matę, kad juos kuo nors nustebinti išties sunku. Siekdami išsiaiškinti, kokiais būdais Lietuvos verslininkai bando prisitraukti naujų klientų, „BZN start“ kartu su UAB „Eurointegracijos projektai“ 2014 m. spalio 16–22 d. atliko žvalgomąjį tyrimą (internetinę apklausą), kuriame dalyvavo 196 respondentai. Apklausą ir duomenų analizę pagal „BZN start“ pateiktą užsakymą atliko UAB „Eurointegracijos projektai“ Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų padalinys.

Esamų klientų atsiliepimai – itin svarbūs

Apklausoje iš viso dalyvavo 196 respondentai. Iš jų 25 proc. patys įsteigė savo įmones, 28 proc. vykdo individualią veiklą, o 19 proc. yra įmonių vadovai. Likusieji šiuo metu dirba samdomą darbą. Apklaustieji priklauso įvairioms amžiaus grupėms, bet dauguma jų – jauni. Net 51 proc. priklauso amžiaus kategorijai nuo 25 iki 34 metų, 25 proc. yra nuo 35 iki 44 metų, o 10 proc. – nuo 18 iki 24 metų. Jauni ir patys verslai, kuriuose darbuojasi apklaustieji. 41 proc. verslų yra penkerių metų arba brandesnio amžiaus.

Paklausti, kokias priemones pasitelkia bandydami pritraukti naujus klientus, respondentai paminėjo visą jų pluoštą: nuo mažesnių kainų ir nuolaidų kuponų iki komunikacijos socialiniuose tinkluose. Vis dėlto tik du būdai perkopė 40 proc. ribą. Tai buvo reklama (45,9 proc.) ir jau esamų klientų atsiliepimai (45,4 proc.). Verta paminėti ir tai, kad trečioje vietoje atsidūrė variantas „rekomendacijos iš lūpų į lūpas“ (36,2 proc.). Akivaizdu, kad antrąją ir trečiąją vietą užėmusių variantų esmė labai panaši. Todėl galima drąsiai teigti, kad patenkinti jau esami klientai padeda rasti ir naujų klientų. Tai patvirtina ir atsakymų į kitus klausimų tendencijos.

Dar prieš įtikinant žmones tapti naujais klientais, reikia juos kažkaip pasiekti. Paklausti, kaip paprastai tai daro, dauguma respondentų atsakė, kad šiam tikslui geriausia priemonė taip pat atsiliepimai iš lūpų į lūpas (52,6 proc.). Kiti dažniausi atsakymai yra internetinė reklama (35,7 proc.), tiesioginiai susitikimai ir socialinių tinklų kanalai (abu po 34,7 proc.). Labai dažnai būtent atsiliepimai iš lūpų į lūpas ir socialiniai tinklai papildo vienas kitą. Įmonės profilyje pateikta informacija gali nulemti potencialaus kliento sprendimą pasinaudoti arba nepasinaudoti jos teikiamomis paslaugomis. Kitaip tariant, senajam principui, kuris veikė dar daugybę metų iki interneto, socialiniai tinklai suteikė dar daugiau galių.

Jau pastebėjome, kad esami klientai gali tapti pritraukti naujų klientų. Kaip apklaustieji bando juos išlaikyti? Dauguma respondentų (69,4 proc.) kaip veiksmingiausią priemonę išskyrė tiesioginį bendravimą. Dažnai paminėtas ir tas pats principas iš lūpų į lūpas (52 proc.). Vertinamas ir išskirtinių pasiūlymų teikimas lojaliausiems klientams (41,4 proc.).

„Fresh Media“ vadovas Mindaugas Tautkus yra vienas tų, kurie atsiliepimus vadina itin gera klientų pritraukimo priemone. Pasak jo , rekomendacijos itin svarbios tiems, kas ieško ilgalaikio bendradarbiavimo. O tam , kad gauti rekomendacijas, visų pirma reikėtų kokybiškai teikti paslaugas. Tada ir tos rekomendacijos internete bus visai kito lygio. Jeigu atsiliepimai blogi, reikėtų pasistengti pataisyti jų priežastis, bet ne trinti komentarus.

Kalbėdamas apie reklamą, pašnekovas nenuvertina nė vienos jos priemonės. Jis teigia, kad kiekvienas tikslas turi savo priemonę. Pasak Mindaugo Tautkaus, svarbu apsibrėžti tikslus, neužtenka skelbti juokingus paveiksliukus tarkime Facebooke Svarbu žinoti ką juo siekiame, kokį žingsnį, turėtų žengti tas mūsų „Facebook“ gerbėjas?

Tuo tarpu „CGTrader“ rinkodaros vadovė Dalia Lašaitė sako, kad geriausias metas privilioti klientą yra tada, kai jis ieško panašios paslaugos. Vienas tokių veiksmingiausių kanalų yra „Google“ paieška, kuomet klientą galima pagauti tada, kai jis ieško Jūsų paslaugos. Pašnekovė taip pat pabrėžė, kad principas „iš lūpų į lūpas“ įmonei yra itin svarbus. Atsiliepimai iš lūpų į lūpas yra labai susiję su pačiu produktu ar paslauga. Jeigu atsiliepimai geri, tai reiškia, kad teikiamos naudingos paslaugos, kuriomis žmonės patenkinti, nes ją rekomenduoja kitiems. TGeri atsiliepimai ne tik didina jaunų klientų skaičių bet ir klientų lojalumą. O Socialiniai tinklai yra puiki platforma tiesiog kalbėti apie savo sritį.

Šaltinis: ziniuradijas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.