Kompleksinė pagalba esant smurtui artimoje aplinkoje
1 (1)

Iliustracija: Tumisu / Pixabay

Smurtas šeimoje yra viena iš skaudžių šiuolaikinės visuomenės problemų Lietuvoje. Sėkmingas smurto artimoje aplinkoje prevencijos įgyvendinimas neįmanomas be pagalbos teikimo smurtaujančiam asmeniui. Atliepdama į problemos aktualumą VšĮ Vilniaus psichoterapijos psichoanalizės centras ASK klinika prisideda prie kompleksinių paslaugų smurtautojams suteikimo, siekiant ilgalaikių pokyčių.

VšĮ Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro Asmens sveikatos klinikoje Panevėžio skyriuje vykdoma projektinė veikla, nukreipta į psichologinės pagalbos suteikimą smurto problemą turinčiai šeimai. Paslauga yra prieinama visiems, besikreipiantiems pagalbos asmenims, siekiantiems atsikratyti smurtinio elgesio. Suteikiama kompleksinė specialistų: psichologo ir socialinio darbuotojo pagalba. Apsilankymams galioja konsultacijos turinio konfidencialumo ir lankymosi klinikoje anonimiškumo taisyklė.

Smurtinį elgesį naudojantys asmenys turi galimybę nuosekliai lankyti individualią ir grupinę psichoterapiją. Šių metų balandžio pradžioje startavęs projektas suteikia galimybes savanoriškai ir priverstinai besilankantiems (teismo sprendimu įpareigoti) asmenims, naudojantiems destruktyvų smurtinį elgesį, keisti konstruktyviu tarpasmeniniu bendravimu artimoje aplinkoje.

Kelių mėnesių psichologinio konsultavimo patirtis parodė, kad net ir priverstinis apsilankymas pas specialistą gali padėti mokytis reikšti emocijas žodžiais, o ne agresija ir kumščiais. Taikant psichologinę – psichoterapinę pagalbą ne tik didinama motyvacija priimti pagalbą ir keisti agresyvią elgseną. Konsultacijose gilinamasi į priežastis, įtakojančias smurtinį elgesį, mokomasi pažinti, suprasti save, prisiimti atsakomybę už savo elgesį ir jo pasekmes.

Pagalba spręsti psichologines ir emocines problemas suteikiama ne tik smurtaujančiam asmeniui, bet ir jo smurtą patyrusiems artimiesiems. Dalyje šeimų smurtas vyksta abipusiai. Stebimas smurto ir alkoholio vartojimo ryšys. Džiugina tai, kad projekte jau dalyvauja keletą šeimų, siekiančių pozityvių pokyčių šeimyniniame gyvenime.
Šeimos terapijoje gilinamasi į pykčio išraiškos formas. Ieškoma socialiai priimtinų jausmų raiškos ir konstruktyvių konflikto sprendimo būdų. Klientai mokomi gerbti kitų asmenų psichologinę erdvę bei laisvę, nustatyti bei saugoti savo asmenines ribas. Analizuojami psichologiniai aukos ir agresoriaus santykių procesai, dirbama su lygiaverčių partnerystės santykių kūrimu.

Psichologinės pagalbos tikslas – keisti smurto santykius ir naujų bendravimo bei bendradarbiavimo gebėjimų pagrindu, susikurti bendrą šeimyninio gyvenimo perspektyvą su nesmurtinio elgesio modeliais.

Med. psichologė Asta Ladauskienė | asklinika.lt

Straipsnis parengtas projektui „Pagalba smurtaujantiems: elgesio keitimo priemonių įgyvendinimas Panevėžio mieste“  įgyvendinamas pagal Nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su asmenimis, siekiančiais atsikratyti smurtinio elgesio priemonę, finansuojamą Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.