fbpx

Neištikimas vyras – ką daryti?
0 (0)

Ramybės neduoda šiuo metu esanti gyvenimo situacija. Jau pusmetis kaip mano sutuoktinis susirašinėja su kita moterimi (mes vedę 18 m.). Sužinojau apie šiuos santykius, vyro telefone perskaičiusi susirašinėjimą. Iš jų supratau, kad vasarą, kai mano vyras buvo komandiruotėje, jie vaikščiojo ir į pasimatymus. Žinutėse jie rašo, kaip myli vienas kitą, kaip pasiilgsta susitikimų ir pan. Man iš po kojų pradėjo slysti žemė. Paklausus vyro apie susitikimus jis to neneigė, tik pasakė kad jam jie nieko nereiškia. Žinau, kad susirašinėjimas tęsiasi, tačiau tai jis neigia. Noriu paklausti, kaip elgtis, ką daryti? Noriu išsaugoti santuoką.

Komentuoja psichiatras – psichoterapeutas Olegas Lapinas

Šioje situacijoje kaip ir daugelyje panašių į ją yra dvi galimybės: kažką „daryti“ arba nedaryti nieko. Kad ir kaip bebūtų keista, tačiau „darymas“ dažniausia atneša daugiau problemų negu „nedarymas“, o tiesiog išgyvenimas to, kas vyksta. Kodėl? 

Todėl kad iš tokios situacijos kyla daug neigiamų emocijų – pyktis, nuoskaudos. Kaip ir minėjau, iš jų yra du keliai.

Du pasirinkimai

Pirmasis iš jų – išgyventi tuos jausmus suprantant, kad didelių poveikių žmogaus širdžiai nėra. Šiame kelyje labai svarbu yra apsispręsti dėl to, kokioje vietoje pačiai būti šiame išgyvenimo laikotarpyje: ar šalia to vyro, ar toli nuo vyro, ar su juo bendraujant, kas priklauso ir nuo vyro taip pat, ir nuo šeimyninių aplinkybių, ir nuo galimybių gyventi atskirai.

O antrasis kelias tai yra bandyti kažką daryti: skambinti, klausti, manipuliuoti, kaltinti, kas natūraliai kyla iš esančių jausmų. Tačiau šie veiksmai yra daromi jau ne su siekiu išgyventi tuos jausmus, bet su noru juos panaikinti: „Man taip skaudu matyti, kad tu neištikimas, jog aš priversiu būti tave ištikimu“. Nes man tada nebus taip skaudu.

Veiksmų priežastys ir pasekmės

Šio pasirinkimo atveju reiškia, jog žmogus neturi didelės tolerancijos, kantrybės išgyventi savo skausmo ir bando perorganizuoti aplinką, kad tas skausmas būtų panaikintas. Žmogus vedamas skausmo nori „sutvarkyti“ savo partnerio neištikimybę: per skambučius, pokalbiais su ta mylimąja, pradeda kelti sąlygas, po kurių partneriui tiesiog bus nebeįmanoma su manimi gyventi. Visa tai jau yra veiksmai, kuriuos mes atliekame su tikslu, kad man nebebūtų skaudu. Kitaip tariant, tu (t. y., partneri) turi pasikeisti, kad man nebūtų skaudu. Tačiau tai iš tikrųjų nelabai realu, kadangi jeigu žmogus yra kažką įsimylėjęs, jis gali tik meluoti, jis negali tiesiog paimti ir nustoti būti įsimylėjęs. Jeigu jis pasakys: „Taip, tarp mūsų viskas baigta“, tai tik tuo atveju, jeigu nieko rimto tarp jų ir nėra. Tačiau, jeigu jis yra rimtai įsimylėjęs, jis meluos, kad viskas  baigta, tačiau taip toli gražu nebus.

Nei vienas nei kitas dalykas ko gero nėra priimtinas antrajai pusei. Nei kad meluotų, nei kad reikėtų kęsti neištikimybę. Bet su tuo „man nepatinka“, „mane skaudina“ galima gyventi kurį laiką. Ir laikui einant tas jausmas arba didėja, arba mažėja, arba tiesiog lieka viduj. Galbūt ši mintis neguodžia, bet visgi tai yra efektyvesnis būdas negu kažką daryti. Dėl to, kad sveikas protas visada sako, jog tu negali pakeisti žmogaus emocijos. Tu gali jį padaryti kaltu, pripildyti baimės, ar dar kažkuo, bet vis tiek jo meilė, jo jausmai, jo simpatijos liks.

Todėl šioje vietoje yra tik Jūsų pasirinkimas, kuriuo keliu Jūs eisite, ir jis iš dalies bus apspręstas Jūsų tolerancijos, Jūsų kantrybės, Jūsų jausmų, ir to ar Jums tie santykiai atrodo vertingi, turintys prasmę.

Psichiatras – psichoterapeutas Olegas Lapinas | pimc.lt

Iliustracija: Kathryn / flickr

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Meile parašė:

    Trecias kelias isimyleti save labai veiksminga ir butinai tai parodyti neistikimajam , tokiu budu neistikimasis pasimeta savo jausmuose ir pradeda abejoti jais patikrinta, moterys mylekite save, kad ir kokia situacija butu joks vyras neatstos jusu jausmu sau ir nepadarys jusu laimingos , neistikimieji susimokes savo kaina..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.