Nežinau kaip padėti sau ir kitiems
0 (0)

viska-suspetiKlausimas:

Laba diena,
rašau jums nes nesusitvarkau pati su savimi, savo mintim, abejonėm, nerimu, užplūstančiu liūdesiu.
Mažai šneku su kitais apie savo problemas, gal todėl taip ir sunku. Turiu draugą, su juo gyvenam, ir toliau planuojam ateity tik vis bijau ar tai nesibaigs? Ar tai ne pasaka? Kas bus ? Ar padarysiu jį laimingą, o jis mane? Be to, jis išsiskyręs, o aš netekėjus, kyla abejonės ar būsiu jam ypatinga, lyg būtų meilė iš pirmo žvilgsnio.
Planuose turim ir vestuves, bet kadangi aš netekėjus, man viskas nauja, ypatinga, o manau jam bus nebe taip reikšminga. Tarp mūsų 7 metų skirtumas.
Kita problema, kuri neduoda man ramybės, mano šeima… Jiems sunkus metas, neturiu iš ko padėti, o be galo noriu, drasko širdį, kai matau, kaip mama pavargusi nuo gyvenimo sunkumų, o tėtis sergantis… Ir laukia jau ne pirmos operacijos…
Nežinau kaip padėti sau ir kitiems…

Melita (pakeistas)

Atsakymas:

Laba diena, Melita,
jau pirmuoju sakiniu parodote, kiek daug jumyse yra susikaupę ir kad jau sunku viską vienai pačiai sau laikyti.
Jūs šiuo metu pasimetusi, nes kylančios mintys apie save ir kitus kelia labai nemažai nerimo bei liūdesio. Užduodate sau daug klausimų, ieškote į juos atsakymų. Nežinomybė ir neaiškumas jūsų gyvenime skatina ieškoti pagalbos.

Negebėjimas toleruoti neaiškumo yra daugelio žmonių gyvenime. Jei jūs negalite pakęsti neaiškumo, tuomet galite priimti nerimavimą, kaip jums naudingą. Jūs galite galvoti, kad nerimavimas, yra būdas paruošti save blogiausiam – būti pasiruošus bet kam, kas gali nutikti. Nerimavimas gali būti tarsi būdas numatyti gyvenimą, kuriame nebus jokių nemalonių siurprizų. Nerimas sumažina jūsų neaiškumo jausmą, todėl jūs nerimausite, nerimausite ir nerimausite. Kitais žodžiais tariant, nerimas padeda jums tikėti, kad jūs turite daugiau kontrolės ir užtikrintumo gyvenime.

Tačiau realybėje, ar jūsų nerimas suteikė daugiau tikrumo ar numatė kažką? Deja, gyvenimas yra neprognozuojamas ir neaiškus kaip visuomet, tai gali būti tik jūsų suvokimas, kad jūs turite šiek tiek daugiau kontrolės vykstantiems įvykiams. Bet ar taip yra iš tikrųjų? Realybė tokia, kad jūs galvojate apie blogiausius scenarijus ir jaučiatės blogai.

Galite pamėginti sau atsakyti į tokius klausimus:

  • Ar įmanoma būti tikrai dėl visko gyvenime?
  • Kiek gali būti naudingas ir žalingas užtikrintumas visame kame?
  • Ar jūs linkusi prognozuoti blogus dalykus dėl to, kad jie nėra aiškūs?
  • Ar galite gyventi su trupučiu nežinomybės savo gyvenime?
  • Paklauskite savo pažįstamų, kaip jie susidoroja su nežinomybės jausmu, galbūt galėsite pasinaudoti jų patarimais.

Kai jus baugina nežinomybė, jūsų mintys susikoncentruoja į ateitį. Galima bandyti labiau koncentruoti į dabartį, į esamą patirtį.

Psichologė Ernesta Krivickienė
www.psichoterapija.net

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. Asta parašė:

    Nueikite i jogos kursus, pvz. gyvenimomenas.lt Atrasite savyje stiprybe…

  2. Julija parašė:

    Melita, asmuo kuris ne pro pirstus ziuri kas dedasi aplink (draugai artimieji ir pan.) rodo kad jums ne vis viena. Esate rupestinga moteris. Dvejones nera blogai, kaip ir svarstymai. Pasiklysti yra labai lengva. Taciau pameginkite pazvelgti siek tiek kitu kampu. Jus esate protinga mylinti ir mylima – o tai jau yra labai daug. Gyvenime stebuklai ne atsiranda is niekur, mes patys juos kuriame, tad, manau, geriausia yra daryti is to ka jau turi.
    Baime, taip pat nera blogai, tai vercia mus islikti budriais. Jei jus jau netrumpa laika esate su zmogumi – tai reiskia, kad jame jus atrandate jums svarbiu vertybiu.
    Manau, kad viskas susiklostys i geraja puse, tik reikia tuo tiketi, o ne laukti kas vel blogo gali nutikti. Esame patys savo likimo meistrai, o ko nepajegiam ar nesuvokiam palikim tai auksciausiojo valiai.

  3. vdas parašė:

    Kaip padėti sau ir kitiems. Visiems ir visam pasauliui pagelbėti nepavyks dėl laiko stokos, nors pamėginti gal ir verta. Žiūrėk, kitas net nenorės tokios pagalbos. Žodžiu, genys margas, pasaulis dar margesnis. Vienintelis būdas kaip padėti visiems sutiktiesiems – tapk tokiu žmogumi, tokiu šviesuliu, kad kiekvienas sutiktas žmogus pasijaustų geriau vien dėlto, kad tave sutiko ir lauktų kito karto, kada galės susitikti. Yra tokių, kurie savo charizma užkrečia visus aplinkui, yra tokių, kurie vien buvimu šalia suteikia tvirtybės, pasitikėjimo, įkvėpimo. Kas tos įkvepiančios mūzos? Kiekvienam savo kelias kaip tai atrasti ar pasiekti, todėl verta domėtis kaip tai daro kiti, kuris lektorius, kieno paskaitos bus arčiau prie širdies, kokios knygos labiau tiks. Gal tiks Rhonda Byrne, Esther Hicks, Napoleon Hill, Anthony Robbins, Robin Sharma, A.Gadeckis, O.G.Torsunovas, M.Targakova, Darius Ražauskas, Liudas Vasiliauskas, Robertas Karvauskas, Donatas Janickis ar kas kitas? Svarbiausia – pradėti domėtis. Nes kai pačiai taps lengviau ir artimieji jausis geriau. Kai sunku – visiems sunku. O kai gera, tada gera visiems. Visiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.