Noriu veiklos pokyčių. Kaip suprasti ko noriu ir ką sugebu?
0 (0)

pokyciaiVeikiausiai kiekvienas pažįstame žmonių, kurie nuo pat vaikystės tiksliai žino, kuo nori užsiimti, pvz. būti teisinkais, daktarais, aktoriais ir apsisprendę sistemingai juda tikslo link.

Taip nutinka toli gražu ne visiems. Kai kuriems iš mūsų tenka ilgiau paplušėti, kad suprastume, ko iš tikrųjų norime. Priežasčių gali būti įvairių: keletas lygiaverčių talentų ir gebėjimų, intereso sričių, kartais – abejojimas savimi ar negebėjimas apsispręsti.

Tačiau čia kviečiu ne analizuoti galimas priežastis, o ieškoti atsakymų. Rekomenduojama veiksmų seka skirta tiems, kas nori veiklos pokyčių, tačiau nėra tikri dėl to:

  • ką nori veikti?
  • ką sugebėtų veikti?
  • kas jiems tinka?

Atsakymų paieškos instrukcija

I dalis. Klausimai sau

Radęs ramią vietą namuose ir klausydamas atpalaiduojančios muzikos klausiu savęs žemiau pateiktų klausimų ir atsakymus į juos užsirašau. Į kiekvieną klausimą skatinu save atrasti bent tris atsakymus.

1. Ką veikiu, kai turiu laisvo laiko? (pvz. gaminu, karpau krūmus, kalu inkilus, ardau buitinę techniką)

1…
2…
3…

2. Ką veikiant man tarsi išnyksta laikas?

3. Kokias turiu neįgyvendintas svajones, t.y. ką jau „seniai” norėjau padaryti, bet tai taip ir liko neįgyvendinta?

4. Ką veikčiau jei neliktų „turiu”, “privalau” ir turėčiau pakankamai pinigų savo ir šeimos poreikiams patenkinti?

5. Kaip įsivaizduoju save po 20-ies metų: ką esu nuveikęs (-usi)?

Ką tai man duos?

Klausimai apie tą patį – mane,  tačiau mano polinkius, pomėgius ir svajones jie “skenuoja” įvairiais kampais. Tikėtina, kad jei sąžiningai atsakysiu į šiuos klausimus, skaitydamas atsakymus pamatysiu sąsajas. Pavyzdžiui, suprasiu, kad man labai patinka prižiūrėti gėles, kad po penkiolikos metų įsivaizduoju save grožintis išpuoselėtu sodu. Tuomet kils idėjų domėtis ar dirbti apželdinimo, floristikos srityje…

II dalis. Klausimai kitiems

Parašau bent penkiems draugams ir artimiesiems, kurie mane gerai pažįsta, yra palaikantys ir geba formuluoti mintis, laišką. Įžangoje galiu paaiškinti, kad noriu atnaujinti, atrasti savo tikrąją veiklą ir draugiškai prašau jų pagalbos bei pateikiu tokius klausimus/prašymus:

1. Išvardinkite 3 mano asmenines savybes, kurias vertinate.

2. Parašykite tris mano išskirtinius gebėjimus, kuriais žavitės.

3. Pasidalinkite, kurioje darbo pozicijoje ar kokia veikla užsiimantį, mane matote.

Palieku laiko atrašyti ne ilgiau nei keletą dienų. Jei noriu, pažadu pasidalinti apklausos išvadomis.

Ką tai man duos?

Gali būti, kad žmonių atsakymai suteiks man naujų minčių, padės pažvelgti į save kiek kitu kampu, atsiras naujų įžvalgų, idėjų ar įkvėpimo. Gali būti, kad kitų atsakymai patvirtins tai, ką pats galvojau ar planavau ir tai suteiks daugiau ryžto keisti veiklą ar papildomai imtis naujos.

Atkreipkime dėmesį

Gautus atsakymus, ypač kitų žmonių, reikėtų apsvarstyti, kaip rekomendacinius ir nevertėtų skubėti priimti drastiškų sprendimų vien remiantis jais. Geriau, įvertinus dabartinę situaciją, susidėlioti nuoseklų pokyčių įgyvendinimo planą ir tuomet imtis konkrečių veiksmų.

Mokymų konsultantė
Asta Monkevičienė
asta.monkeviciene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Green parašė:

    Nevisiems tinka sios paieskos. Jei atsakineciau i siuos klausimus dabar ir po savaites, atsakymai labai skirtusi. Jau daug kas isbandyta, o pasirinkimo vis nera :)

    • vdas parašė:

      tai, kas tinka viskam, netinka niekam :) ir visgi, j8s keliate labai aukštus reikalavimus pasiekimo rezultatams. Jug nėra taip, kad jei jau padarei kažką, tai iškalta akmenyje su visam laikui. Pomėgiai keičiasi, žmonės keičiasi, netgi ekonomika vystosi – tas, kas buvo vakar nebūtinai bus taip pat ir rytoj. Todėl jei atsakymai ir skirsis, bet esmė liks ta pati – iliuzija tai, kad niekas nesikeičia, tik permainos dažniausiai nepatinka, jos pareikalauja pernelyg didelio vidinio pasiaukojimo ir paaukojimo senų nebereikalingų dalykų, prie kurių, na, mes visi prisirišę.. Tai ne tik daiktai, turtas. TAi taip pat santykiai su aplinka, dienos darbų grafikas(rutina), savęs įsivaizdavimas, bet jug niekas neiškalta granite su visam laikui – tuo žmogus ir unikalus. Jeigu geros permainos neužsikelia ant senojo pjedestalo, tai kaltos pačios permainos, alas, tik ne pjedestalas. :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.