fbpx

Pasirinkimas
5 (1)

pasirinkimas

Kiekvieną kartą, kai mums tenka pasirinkti, vertėtų prisiminti, kad iš tikrųjų mes turime tik du pasirinkimo variantus: pasirinkimą praeities naudai ir pasirinkimą ateities naudai.

Pasirinkimas vardan praeities. Tai – pasirinkimas įprastų ir pažįstamų dalykų naudai. Vardan to, kas mūsų gyvenime jau buvo. Pasirinkdami praeitį, mes pasirenkame stabilumą ir žinomus kelius, išsaugodami tikėjimą, kad rytojus bus panašus į šią dieną. Nereikia jokių pokyčių ir jokių pastangų. Visos viršukalnės jau įveiktos. Galima ramiai ilsėtis “ant laurų”. Arba variantas – mums blogai ir sunku. Bet žinoma ir įprasta. Ir kas žino…gal ateityje bus dar blogiau…

Pasirinkimas vardan ateities. Pasirinkdami ateitį, mes pasirenkame nerimą ir nežinomybę. Nes ateities – tikrosios ateities – nuspėti negalime. Ateities negalima numatyti ir nuspėti, bet galima planuoti. Tačiau labai dažnai ateities planavimas – tėra begalinis dabarties pasikartojimų planavimas. Nėra tikrosios ateities. Tai – nežinomybė. Todėl šis pasirinkimas atima iš mūsų ramybę. Ir sieloje apsigyvena nerimas…Bet augimas ir vystymasis gyvena tik ateityje. Praeityje jo nėra, praeitis jau buvo ir gali tik pasikartoti. Kitokia ji jau nebus.

Taigi, kiekvieną kartą, kai tenka daryti rimtą (ar nelabai) pasirinkimą, prieš mus iškyla dviejų Angelų figūros. Vieno jų vardas – Ramybė, o kito – Nerimas. Ramybė parodo gerai ištyrinėtą kelią. Nerimas – taką, vinguriuojantį nepažįstamais bruzgynais.

Bet… pirmasis kelias veda atgal, o antrasis – pirmyn…

Salvatore R. Maddi
Psichologijos ir socalinio elgesio profesorius, Harvardo universiteto filosofijos mokslų daktaras
Parengė 108studija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.