Pastaruoju metu mane įžeidinėja, tyčiojasi, kartais net muša
0 (0)

patyciosKlausimas:

Sveiki, norėčiau sulaukti jūsų patarimų. Man 17, gyvenu su tėvais ir seserimi, kuriai dabar 18 m. Pastaruoju metu labai nesutariame su ja, ji pastoviai mane įžeidinėja, tyčiojasi, kartais net muša. Sakau tėvams, bet jie nekreipia dėmesio. Turiu vaikiną ir manau, kad ji taip elgiasi nes jaučia pavydą. Ar taip gali būti? Dar nesiseka mokykloje, ten tyčiojasi mokiniai ir kai kurie mokytojai. Nejaučiu laimės nei mokykloje, nei namuose. Dažnai pagalvoju apie savižudybę. Padėkite man prašau. Ačiū.
Ilona (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Labas, Ilona,
dėkoju Tau už laišką ir pasidalinimą, ką šiuo metu išgyveni. Iš laiško suprantu, kad šiuo metu nesutari su savo seserimi bei išgyveni patyčias mokykloje. Esi pasimetusi, nes nežinai, kaip reaguoti į sesers elgesį ir į klasiokių, mokytojų elgesį mokykloje.

Seserų tarpusavio santykiai yra labai sudėtingi. Būtent sesuo gali išklausyti, patarti ir pagelbėti. Tuo pačiu sesuo gali stipriai įžeisti ir įskaudinti, nes geriausiai pažįsta Tave. Todėl seserų santykiai kupini įvairiausių jausmu: meilės, pasididžiavimo, pagarbos bei pavydo, apmaudo, baimės. Tikriausiai, Tavo sesuo, žinodama, kad Tu turi vaikiną, pavydi ir jaučia apmaudą. Ji pyksta ant Tavęs, nes jai atrodo, kad Tu viską gauni daug greičiau nei ji. Nuo pat vaikystės vyresniai seseriai tenka ilgiau laukti, kol ji gaus norimą daiktą (pvz., tėvai leis įsiverti auskarus į ausis) nei jaunesniajai. Dažnai tėvai abiem seserims leidžia tuo pačiu metu įsiveri auskarus, todėl vyresnioji sesuo jaučiasi apgauta. Juk jai teko ilgiau laukti. Panaši situacija kartojasi daug kartų. Ir tikriausiai, Tavo seseriai atrodo, kad ir šį kartą yra panaši situacija.

Tačiau, suprantu, kad Tau norisi geriau sutarti seserimi. Tikiesi iš jos pramos, palaikymo ir supratimo. Atrodo, kad ir sesuo norėtų geriau su Tavimi sutarti. Todėl pirmiausiai siūlau pasikalbėti su seserimi ir pasakyti jai, kad Tau nepatinka, kai ji Tave įžeidinėja ir iš Tavęs tyčiojasi. Tuo pačiu papasakok jai, kad norėtum geriau su ja sutarti. Pasidomėk, dėl ko ji taip ant Tavęs pyksta. Gali būti, kad tokie pokalbiai padės jums vėl suartėti ir geriau vienai kitą pažinti.

Stenkis kilus konfliktui su seserimi, pirmiausiai su ja ir išsiaiškinti viską. Jei kiekvieną kartą, kai susipyksi su seserimi, apie tai papasakosi tėvams, jūsų santykiai su seserimi tik blogės. Sesuo jausis išduota, o tai tik didins jos pyktį ir pavydą Tau. Tačiau, jei pabandžius ne kartą pasikalbėti su seserimi, Tu vis tiek esi nuolat įžeidinėjama ir žeminama, tuomet kreipkis pagalbos į tėvus. Pasidalink su jais, kad nemalonu nuolat kęsti sesers įžeidinėjimus.

Taip pat savo laiške užsimeni, kad iš Tavęs tyčiojasi bendraklasiai ir mokytojai. Sunku paaiškinti, kodėl jie taip elgiasi. Tačiau suprantu, kad Tau liūdna, pikta ir skaudu, todėl nebejauti laimės. Vėl pajusti gyvenimo džiaugsmą gali padėti įdomi ir Tau patinkanti veikla. Pagalvok gerai, kas Tau patinka ir kuo norėtum užsiimti. Galbūt šokti, piešti, išmokti užsienio kalbą arba važinėti dviračiu? Gali pasiūlyti ir seseriai drauge su Tavimi užsiimti šia veikla. Bendra veikla padeda žmonėms suartėti ir daug ko išmokti vienam iš kito.

Taigi, prisimink, kad nors sesuo ir yra didžiausia konkurentė, bet būtent ji gali būti geriausia Tavo kompanionė. Linkiu kantrybės siekiant suartėti su seserimi!

Psichologė Aurelija Ananjevaitė
seimospsichologas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. vdas parašė:

    Patyčios lygioj vietoj neatsiranda. Gaila, nėra pavyzdžio, bet visvien yra kažkoks pretekstas, nes, na, negali ir namie, ir mokinių, ir mokytojų tarpe kartotis vienas ir tas pats. „Kažkas čia ne taip”, pasakė ežiukas, valgydamas lapę. Gal tai tarimas provokuoja pašaipas? O gal aukšti pasiekimai moksle ir aktyvus darbas mokykloje sukelia aplinkinių pavydą? Gal išvaizda, pagal kurią dažnas sprendžia apie žmogų? Susitikus kitą žmogų ar praeivį, per pirmąsias 2 sekundes susidaromas bendras vaizdas, kaip su tuo žmogum bendrauti, koks tai žmogus. Vien išvaizda daug ką pasako. Jug sakoma, pagal batus sutinka, pagal protą išlydi. O tyčiotis dabar populiaru internetuose apstu įvairiausių trolinimo paveiksliukų, daug prikurta įvairiausių anekdotų apie blondines, trumpus sijonus ir t.t. Tad kame problema? Kodėl aplinkiniams susidaro vaizdas, kad vienai merginai tai jau galima laidyti savo poshlus juokelius laisvai, o kitai ne? Tėvai tikrai galėtų patarti su meile ir bešališkai kaip visa tai spręsti…jei tik kas jų klausytų. Gi dabar tėvai nė nesikiša (į konfliktus), nes su jų nuomone ir taip nesiskaitoma. Na, pasakys, tu nedaryk taip, o tu nedaryk šitaip. Irr??? Neabejoju, kad tėvai tikrai sakė, tik ar buvo išgirsti? Sesuo, turbūt, sako tą patį tik nevynioja į vatą. Bet sesuo tėvų klauso labiau, todėl ir tėvai jai atlaidesni. Dar lieka vaikinas, bet čia panašu į tikrą romantiškos meilės istoriją, kad myli merginą iš kurios visi tyčiojasi. Vyrams užverda kraujas, kai jų moteris pažeminama. Verta pasiteirauti ir jo, ar jam nėra sudėtinga bendrauti, ar nėra sunku, jei jam tenka atlaikyti spaudimą ir iš jo draugų pusės (jei šie netyčia irgi retkarčiais pasišaipo)? Bet svarbiausia – kad ir kas ką sakytų (įskaitant mane) – niekada nenusivilk savimi – TIKĖK savimi!

  2. seselis parašė:

    Sveika, Ilona, manau, kad bus viskas gerai tikek daugiau savimi ir neleisk kadtave provokuotu kiti, jie tiesiog tenkinasi tuo, tavimi ziuri kaip tu reguosiir ka darysi? Kas tyciojasi-tyciojasi pats is saves parodo save pati, lyg veidrodis, kuris atspindi jo visus trukumus, tad buk ramiir nepergyvenk neimk gyliai i sirdi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.