Pavasarinė depresija – būsena, kurios galima išvengti
0 (0)

pavasaris-depresija

Pavasarinė depresija, kaip ir rudeninė, egzistuoja, o ypač žmonių, kurie jautrūs sezoniškumui, gyvenime. Sergantys depresija, neretai pavasarį ir rudenį pajunta pablogėjimą. Klasikiniu atveju pavasarinės depresijos simptomai yra šie: padidintas nerimo jausmas, išsiblaškymas, negalėjimas susikaupti, greitas nuovargis, abejingumas, pesimizmas, miego sutrikimai, virškinimo sistemos sutrikimai. Neretai būna galvos skausmai ar pasireiškia širdies – kraujagyslių sistemos sutrikimai.

Nėra tiksliai žinomos pavasarinės ar rudeninės depresijų priežastys. Tai yra mįslė. Manoma, kad pavasarinė depresija turi fiziologinių ir psichologinių priežasčių. Fiziologinės priežastys yra šios: po žiemos nukritęs organizmo atsparumas, vitaminų trūkumas, hormominės pertvarkos, kuomet organizmas ruošiasi šiltam metų laikui, deguonies ir ultravioletinių spindulių trūkumas. Serotonino sumažėjimas kraujyje, kas tiesiogiai veikia mūsų emocijas ir nuotaikas – tai pavasarinės depresijos psichologinės priežastys. Įdomu tai, kad pavasarinė depresija du kartus dažniau pasireiškia moterims, nei vyrams. Kodėl taip yra, neaišku. Paaiškinimas gali būti banalus – vyrai dukart rečiau kreipiasi į specialistus.
Išvenkite šios būsenos – sportuokite, pavasarį daugiau papramogaukite (kinas, teatras ir pan.), anksčiau kelkitės ryte, daugiau laiko būkite gryname ore, saulėje, venkite mažo kaloringumo dietų, valgykite pilnavertį maistą.

Tačiau jeigu pavasarinė depresija užpuolė, galima kovoti dviem būdais: psichologiniais ir fiziniais.
Psichologinis kovos su pavasarine depresija būdas: pradėkite iš naujo, keiskite kažką savo gyvenime. Pvz.: pakeiskite savo dienotvarkę – pradėkite lankyti sporto klubą ar baseiną, susiplanuokite vakarinius pasivaiksčiojimus, koks bebūtų oras, pradėkite lankyti šokio pamokas arba tiesiog pradėkite tai, ko kažkada norėjote, bet neatrasdavote tam laiko. Nekelkite šiuo metu sau labai sunkių užduočių. Susiplanuokite savo kitos dienos darbus iš vakaro. Susirašykite planą. Nerekomenduojama šiuo metu priiminėti kardinalių sprendimų – keisti darbo ar gyvenamąją vietą.

Fizinis kovos su pavasarine depresija būdas: pradėkite sportuoti, laikykitės dienos režimo, laikykitės darbo/poilsio režimo.
[psichika.eu]
Psichologė-psichoterapeutė Marija Vaštakė / manopsichologija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.