Progresas: paralyžiuotas žmogus jau gali valdyti ranką mintimis (Video)
0 (0)

neurolitas

„Neurotiltas“ leidžia paralyžiuotam žmogui valdyti ranką mintimis (nuotr. YouTube)

Ohajo universiteto (JAV) medicinos centro mokslininkai pirmą kartą pasaulyje suteikė galimybę paralyžiuotam žmogui mintimis valdyti savo ranką. Tuo tikslu į jo smegenis buvo implantuota neurokompiuterinė sąsaja, sakoma universiteto pranešime.

23 metų pacientas prieš 4 metus buvo patekęs į autoavariją ir nustojo valdęs rankas bei kojas. Ohajo universitete sukurta neurokompiuterinė sąsaja „Neurotiltas“ (Neurobridge) leido jam pirmą kartą po avarijos judinti savo ranką.

Pranešama, kad į paciento galvos smegenų žievės sritį, atsakingą už motoriką, buvo implantuota 200 mikroelektrodų, o juos jungianti plokštelė pritvirtinta prie kaukolės. Elektriniai signalai iš smegenų neuronų per neurokompiuterinę sąsają buvo verčiami rankų raumenų stimuliavimo signalais. Į raumenis jie buvo siunčiami per specialią įmovą, uždėtą ant dilbio.

Mokslininkų teigimu, iš esmės „Neurotilto“ sąsaja atlieka pažeistų stuburo smegenų funkciją, perduodama signalus iš smegenų raumenims.

Pranešama, kad prieš pradedant mintimis judinti ranką pacientui teko specialiai pasiruošti, nes per 4 metus, kol nevaldė rankos, jos raumenys atrofavosi. Iš pradžių, pasitelkus elektrinę stimuliaciją, buvo atstatyta rankos raumenų struktūra.

Iki šiol neurosąsajas kuriantiems mokslininkams yra pavykę priversti mintimis valdyti dirbtinę ranką. Dabar pirmą kartą paralyžiuotas asmuo gali mintimis kontroliuoti savo paties ranką, sakoma pranešime.

Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.