Psichologė pataria, kaip per šventes kelyje neprarasti savitvardos
0 (0)

 

nulis-pykcio

Didžiųjų šalies miestų gatvėse transporto spūstys prieš šventes pasiekė apogėjų, o vairuotojai ne tik užtrunka ilgiau kelyje, bet ir tampa agresyvesni. Didžiausios ne gyvybės draudimo bendrovės pykčio keliuose valdymo konsultantė Eglė Masalskienė pastebi, kad skubantiems vairuotojams pyktis kyla, nes jie nebūna pasiruošę tokioms spūstims, tikisi pravažiuoti „kaip visada“, o susidūrę su realybe jaučiasi bejėgiai. Pasak jos, neretai susikaupusį pyktį vairuotojai išlieja agresyviais ir nekultūringais vairavimo manevrais.

„Metų pabaigoje žmonės įprastai skuba užbaigti visus suplanuotus darbus, neretai dirba viršvalandžius, taip pat nori greitai supirkti kalėdines dovanas šeimos nariams ir artimiesiems. Daugelis dėl to prieš pat šventes patiria daug streso, o ši įtampa bei skubėjimas nedingsta ir sėdus už vairo. Jausdami įtampą aktyvūs, linkę konkuruoti ir greitai tvarkyti reikalus žmonės skubėdami pradeda agresyviau vairuoti – konkuruoja kelyje su kitais eismo dalyviais, neretai pažeidžia kelių eismo taisykles. Jei agresyvesni vairuotojai kelyje dar susiduria su jau atsipalaiduoti spėjusiais, kiek lėtesniais ir išsiblaškiusiais vairuotojais ar patenka į automobilių spūstis, jie lengvai gali prarasti savitvardą“, – pasakojo „Lietuvos draudimo“ socialinio projekto „Nulis pykčio“ konsultantė, psichologė Eglė Masalskienė.

Nusiteikite – spūstys neišvengiamos

Pasak psichologės, lengviausia, kaip gali padėti sau kiekvienas vairuotojas išvengti pykčio kelyje – prisiminti, kad šventiniu laikotarpiu keliuose eismas pats intensyviausias, ir tam iš anksto pasiruošti.

„Šiomis dienomis geriausia iš karto nusiteikti, kad kelyje teks susidurti su grandiozinėmis spūstimis. Todėl planuodami savo laiką iš anksto galite pagalvoti, kad įprasta kelionė namo, į darbą ar parduotuvę truks gerokai ilgiau nei įprastai. Visuomet geriau tikėtis labai didelių grūsčių, o rasti mažesnes. Be to, atminkite, kad nesvarbu, pyksite, ar ne, kelionė nuo to nesutrumpės. O žinodami, kad šiomis dienomis eismas be galo intensyvus, prieš sėsdami už vairo galite apgalvoti savo kelionės maršrutą ir nuspręsti, kuris kelias pareikalaus mažiausiai laiko bei streso“, – komentavo E. Masalskienė.

Ji pataria prisiminti ir keletą praktinių gudrybių, kaip sumažinti kelyje patiriamą stresą. „Kylant pykčiui, labai svarbu nukreipti mintis kitur, į pozityvius dalykus, nes emocijos paklūsta protui. Pavyzdžiui, galite pagalvoti apie laukiančius malonius įspūdžius per laisvas dienas, susitikimus su brangiais artimaisiais ar apie planuojamas atostogas. Padėti nusiraminti gali ir automobilio salone užleista mėgstama rami muzika. O geriausiai kelyje pyktį mažina nuoširdžios šypsenos. Jeigu suvoksime, kad kelyje niekur nenuskubėsime ir draugiškai elgsimės vieni su kitais prie vairo, kelionės tikslą pasieksime tokiu pat greičiu, tik žymiai geriau nusiteikę“, – tikina „Lietuvos draudimo“ pykčio keliuose valdymo konsultantė.

Dovanų – į pažįstamus prekybos centrus

Daug vairuotojų savitvardos per šventes pareikalauja ir kelionės į prekybos centrus pirkti dovanų. Švenčių metu prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse dažnai sunku rasti laisvą vietą automobiliui, tad vairuotojai sugaišta daug laiko besiparkuodami – tai žmones kartais išveda iš kantrybės.

„Nenorintys gaišti laiko kamščiuose ar žinantys, kad teks ilgai ieškoti stovėjimo vietos automobiliui, taip pat gali į prekybos centrus keliauti viešuoju transportu. Žinoma, tai galioja tik tiems, kurie neketina tapti tikru Kalėdų seneliu su didžiuliu maišu dovanų, – sakė „Nulis pykčio“ konsultantė. – O jeigu kelionės automobiliu išvengti nepavyksta, pirkti dovanų geriausia važiuoti į tuos prekybų centrus, kurių stovėjimo aikšteles gerai pažįstate – taip bus lengviau žinoti, kur galima rasti laisvą vietą automobilio parkavimui.“

Nepraraskite budrumo ir po švenčių

Psichologė pastebi ir dar veną svarbų eismo ypatumą – po švenčių dalis vairuotojų linkę per daug atsipalaiduoti ir vairuoja nerūpestingai. „Žmonės nori pailsėti po įtempto laikotarpio, džiaugiasi Kalėdomis bei artėjančiais Naujaisiais Metais. Tokia būsena taip pat nėra saugi, nes išsiblaškius sunkiau pastebėti kitų eismo dalyvių veiksmus ir ištikus realiai grėsmei kelyje tinkamai sureaguoti“, – pasakojo E. Masalskienė.

Psichologės teigimu, šventiniu metu vairuotojams itin svarbu išlaikyti budrumą ir dėmesingumą, daugiau stebėti aplinką: „Iškritus dideliam sniego kiekiui kelias pasidaro slidesnis, dėl sniego taip pat neretai suprastėja vairuotojų matomumas. Be to, žmonėms vairuoti dažnai tenka tamsiu paros metu, todėl žiemą vairuoti apskritai yra sunkiau“, – komentavo „Nulis pykčio“ konsultantė.

Siekdama mažinti pykčio lygį šalies keliuose, didinti saugumą, komfortą ir malonumą vairuoti, pirmaujanti šalies ne gyvybės draudimo kompanija „Lietuvos draudimas“ įgyvendina projektą „Nulis pykčio“. Bendrovės atliktas vairuotojų tyrimas parodė, kad 95 proc. Lietuvos vairuotojų yra susidūrę su pykčiu keliuose ir bent kartais patiria neigiamų emocijų, o 61 proc. vairuotojų vienaip ar kitaip sureaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį. „Nulis pykčio“ projektą palaiko Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerija bei Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.