Psichologinės traumos veikia vyrų sėklos kokybę
0 (0)

dnews-spermstress

Psichologai jau seniai pastebėjo, jog vaikai, kurių tėvai yra patyrę stiprius traumuojančius išgyvenimus, yra labiau linkę į įvairius psichinės sveikatos sutrikimus. Naujas mokslinis tyrimas rodo, kad to priežastys gali būti vyro sėklos pakitimai, atsiradę dėl psichologinių traumų, praneša The Daily Mail.

Šie pokyčiai gali sukelti bipolinius sutrikimus ne tik vaikams, bet atsiliepti netgi anūkams.

Ciuricho universiteto tyrėjai nustatė, jog trumposios RNR molekulės, atliekančios paltų gyvybiškai svarbių funkcijų spektrą organizme, gaunamos iš DNR fermentų pagalba, kurie nuskaito tam tikrus DNR skyrius, pasitelkdami juos sau kaip šabloną naujų RNR kūrimui.

Ląstelės turi didelį kiekį įvairių molekulių kurių RNR, vadinama mikro-RNR. Jos reguliuoja vieno ar kito baltymo kopijų skaičių.

Mokslininkai ištyrė suaugusių pelių mikro-RNR, kurios pradžioje gyveno traumuojančiose sąlygose ir palygino jas su netraumuotomis pelėmis. Buvo pastebėta, kad traumuojantis stresas pakeičia kelias mikro-RNR esančias kraujyje, smegenyse ir sėkloje.

Po patirtos traumos kai kurios pelės ėmė elgtis gana neįprastai – dalinai prarado natūralią atvirų erdvių ir ryškios šviesos baimę bei demonstravo depresijos simptomus.

Šie pastebėti simptomai buvo perduoti ir sekančiai kartai, kuri pati savaime jau nebuvo patyrusi jokio streso.

Taip pat pakito ir paveiktų streso pelių palikuonių metbolizmo procesai: jų insulino ir cukraus kiekis kraujyje buvo žemesnis nei pas streso nepatyrusių pelių vaikus.

Šaltinis: The Daily Mail

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.