Žmonės paaukojo duonos, kurios visus metus užteks 500 vienišų senolių
0 (0)

Maltos Ordino Pagalbos Tarnybos savanoriai kasdien 500 vienišų senolių 23-ose Lietuvos vietose veža šiltą sriubą. Šalia sriubos lėkštės jie taip pat stengiasi, kad visada būtų ir juodos duonos riekė, kuri yra sotumo bei šilumos simbolis. Praėjusių metų gruodį „Fazer Lietuva“, atstovaujanti „Gardėsio“ prekės ženklui, kartu su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ kvietė dalytis gerumu – aukoti duonos riekę vienišiems Lietuvos seneliams. Per pirmą kartą vykdomą akciją „Gera dalytis su senoliais“ šalies gyventojai paaukojo 15,5 tūkst. duonos pakuočių. Toks skaičius leis užtikrinti, jog seneliai visus metus su sriubos lėkšte gautų ir juodos duonos riekę.

Maltos Ordinos Pagalbos Tarnyba (MOPT) su „Gardėsiu“ draugauja jau penkerius metus. Per visą bičiulystės laikotarpį vienišiems, sergantiems ar neįgaliems senoliams buvo paaukota apie 200 tūkst. duonos gaminių. Tačiau tokia akcija, skatinanti dalintis duonos rieke, suorganizuota pirmą kartą.

„Labai vertiname draugystę su maltiečiais, kuri leidžia mums prisidėti prie paramos senoliams visus metus. Pirmą kartą suorganizuota akcija parodė, kad susitelkę ir bendromis jėgomis visi galime įnešti šviesos į gyvenimą tų, kurie jaučiasi vieniši ir yra lydimi nepritekliaus. Norime padėkoti kiekvienam, kuris, dėdamas juodos duonos ant savo stalo, kartu pasidalijo riekele ir su senoliais. Šiais metais kartu su sriuba maltiečių globojami seneliai gaus daugiau kaip 15 tūkstančių duonos riekelių. Ši duona ne tik suteiks seneliams sotumo jausmą, bet kartu parodys, kad jie nėra pamiršti ir vieniši“, – sako Klavs Berzins, „Fazer Bakery Baltic“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklui, generalinis direktorius.

Tam pritaria ir „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė: „Kiekvienas esame nusipelnę oraus gyvenimo. Liūdna pripažinti, tačiau tūkstančiams senolių Lietuvoje reikalinga pagalba. Ir ją suteikti yra kiekvieno iš mūsų pareiga. Džiaugiuosi, kad mūsų pirkėjai dar kartą parodė, jog kartu mes galime daryti gerus darbus bei padėti tiems, kam to labiausiai reikia.“

„Gardėsio“ ir „Maximos“ bendradarbiavimas tuo nesibaigs. Planuojama ir daugiau akcijų, skatinančių padėti vienišiems senoliams.

MOPT programų direktorė Rasa Stukienė skaičiuoja, kad žmonių dosnumas leis senoliams visus metus prie sriubos pridėti net ir po kelias riekeles duonos: „Kai kurie visų iškart ir nesuvalgo – pasilieka vakarienei.“

Stukienė pastebi, kad tokios paramos iniciatyvos, prie kurių noriai prisideda ir verslas, sutelkia vis daugiau ir žmonių gerumo – parama ir dėmesys vienišiems seneliams auga.

„Įsisukę į savo kasdienius rūpesčius, kartais pamirštame tuos, kurie jaučiasi niekam nereikalingi. Tad tokios, bendromis jėgomis organizuojamos akcijos leidžia dar kartą priminti ir atkreipti dėmesį į vienišus, nepritekliuje gyvenančius senolius. Jausmas, kad esi visų pamirštas, juos slegia ne mažiau nei skurdas ar badas, todėl džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių prisideda prie iniciatyvų ir taip dovanoja ne tik maisto, bet ir savo dėmesio“, –  kalba R. Stukienė.

Ne mažiau nei maisto, senoliai laukia ir bendravimo

Kelis kartus per savaitę vienišus senelius lankantys ir šilto maisto jiems atvežantys savanoriai – ypač laukiami senolių namuose. Dažniausiai artimųjų neturintiems, iš namų išeiti negalintiems senoliams stinga ir žmogiško bendravimo.

„Dauguma senolių atvykstančio maltiečių savanorio jau laukia prie lango. Jam atėjus, apiberia klausimais: apie orą, apie politiką, pasiguodžia dėl sveikatos problemų, dėl negalios. Kartais paprašo ir nedidelių paslaugų, pagalbos. Matome, kokia svarbi šiems senoliams ne tik sriuba su duonos rieke, bet ir galimybė su kažkuo pasikalbėti. Juk jie dienų dienas leidžia vieni namuose – niekas jų neaplanko, ne visi dėl sveikatos gali kažkur išeiti“, –  pasakoja R. Stukienė, MOPT programų direktorė.

Per dieną vienas maltiečių savanoris aplanko nuo 10 iki 30 butų ar namų. Senoliams, kurie dėl ligos ar neįgalumo negali patys savimi pasirūpinti, vežama paruošta šilta sriuba. Tiems, kurie dar gali apsitarnauti, į namus pristatomi maisto lauknešėliai. Taip pat senoliai paremiami ir buities, higienos priemonėmis ir paslaugomis.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.