Kodėl nenoriu mokytis?
0 (0)

Vilkinimas (angl. procrastination) — psichologijoje apibrėžiamas, kaip veiksmų atidėliojimas, tendencija nuolat „atidėti vėlesniam laikui” svarbius darbus, paprastai užsiimant kažkokiais kitais, pašaliniais, neva svarbiais reikalais.

Kai reikia keltis ir išmesti šiukšles, o jūs imate valyti kompiuterio monitorių – tai vilkinimas. Kai vietoj to, kad ruoštumėtės egzaminams jūs žiūrite mėgiamus serialus – tai vilkinimas. Vilkindamas žmogus sugaišta marias laiko šalutiniams darbams, o tai kas išties būtina – stovi vietoj ir taip, kas metai, situacija vis blogėja.

Vilkinimo arba prokrastinacijos priežasčių yra daug. Tai gali būti nesėkmės arba sėkmės baimė, nemalonumų ar atsakomybės vengimas, jaunatviškas maksimalizmas ir savo galimybių pervertinimas, paliekant viską paskutinei minutei, o gal tiesiog savotiška priklausomybė nuo tos milžiniškos adrenalino dozės kuri užplūsta kai jau niekam praktiškai nebeliko laiko. Kaip ten be būtų, štai keli patarimai:

1. Susidarykite savo atidėliojamų, svarbių darbų sąrašą. Kiekvieną dieną pradėkite nuo kokio nors darbo iš šio sąrašo. Įsiveskite sau tai kaip taisyklę. Visų pirma, bent vienas nemalonus darbas, ir jūsų sąrašas jau yra vienu punktu trumpesnis.

2. Jei Jums sunku kažko imtis keletą kart per savaitę – darykite tai kasdien. Kaip paradoksaliai be skambėtų – tai veikia. Jei pradedate tai daryti nors ir po truputį, bet kiekvieną dieną, palaipsniui įsitraukiate, tai tampa įpročiu, o gal net ima patikti.

3. Raskite sau draugų. Daugelio dalykų imamės labiau noriai, jei darome tai drauge su kažkuo.

4. Atlikite pasiruošimo darbus. Jei reikia mokytis – atsispausdinkite medžiagą. Jei turite dalykinį susitikimą – užsirašykite sau telefono nr. ir ką reikės susitikimo metu aptarti ir panašiai. Tai padeda tinkamai nusiteikti.

5. Būtinai laikykitės sąrašo. Šis patarimas dažnas, bet tikrai veiksmingas. Visus darbus galite suskirstyti į keturias grupes: svarbūs-skubūs, svarbūs-neskubūs, skubūs-bet-nesvarbūs, neskubūs-nesvarbūs.

6. Pirma imkitės labiausiai nemalonaus/skubaus/svarbaus darbo. Įsitikinkite, kad imatės išties to ko reikia. Būkite sąžiningi su savimi.

7. Išmokite džiaugtis užbaigtais darbais. Atlikote kažką iš bjauraus sąrašo, ką gal būt atidėliojote savaites ar mėnesius – atšvęskite! Pagirkite save, kad štai pagaliau radote savyje jėgų ir užbaigėte kažką jums labai svarbaus. Net jei liko šiokių tokių kartumo nuosėdų, po atliktų darbų, vis tiek – Jūs tai padarėte. Jūs – ŠAUNUOLIAI!

Taip pat galite pasinaudoti šiame puslapyje neseniai aprašyta EFT technika >>

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. DZ parašė:

    Taip,kai nepatenkinti asmenines laisves ir kurybines saviraiskos poreikiai,zmogu s jauciasi nelaimingas.Tai p,darbas del pinigu kad isgyventum yra vergove,kas buvo isugdytas pakankamai protingu vaikysteje,tas dar su nugyventa ir igyta gyvenimo patirtim supras koks gyvenimas yra PER TRUMPAS veltui ji issvaistyti kitiems,bet ne sau ir ne savo tobulejimui,nei ssilavinusiems gal but tai yra laisve baliukai ir alkoholis,bet man,jei as gyvenciau antra karta geriau 50 metu mokyciausi universitete negu buciau bukagalve darzove kuri tik dirba ir nieko nemasto.Tik del pinigu,del to kad reikia,uztai paskui ir sako senatveje zmogus,tiek gyvenau ir atrodo veltui visa gyvenima…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.