50 sėkmingų žmonių įpročių
0 (0)

Austin Distel / Unsplash

Čia pateikiama savotiška gausybės saviugdai skirtų knygų santrauka, surašyti dažniau sutinkami sėkmingų žmonių įpročiai, pasiremiant analogija su Stepheno R. Covey „7 sėkmės lydimų žmonių įpročiais“, nors, kartais, galbūt kai kuriuos jų labiau tiktų vadinti savybėmis, bet juk tai turbūt yra ne tiek svarbu, kaip pavadinsi, nei tai, kiek tų įpročių ar savybių pas mus išties yra.

Sėkmingi žmonės:

1. Jie ieško ir randa galimybes ten, kur kiti tiesiog nuleidžia rankas.
2. Kur kiti mato tik problemą, ten jie mato pamoką.
3. Jų dėmesys sutelktas tik ties sprendimų paieška.
4. Jie sąmoningai, palaipsniui ir nuosekliai kuria savo sėkmę, tuo metu kai kiti tos sėkmės tiesiog laukia ir mano, kad ji ateis pati, kažkaip savaime.
5. Jie bijo kaip ir visi kiti, bet nesileidžia baimės valdomi.
6. Jie užduoda tinkamus klausimus – tokius, kurie nukreipia juos į vaisingą, kūrybišką ir pozityvią emocinę būseną bei mąstymą.
7. Jie retai skundžiasi – tai laiko ir jėgų švaistymas. Skundai įstumia į negatyvią ir neproduktyvią būseną.
8. Jie nekaltina. Tiesiog įvykdo tai už ką yra atsakingi.
9. Jie nebūtinai yra talentingesni nei dauguma, bet jie visada randa būdų kaip padidinti savo potencialą. Jie tiesiog išspaudžia iš savęs daugiau. Jie panaudoja, tai ką turi, efektyviau nei kiti.
10. Jie yra užimti, produktyvūs ir proaktyvūs. Kol dauguma guli ant sofkutės, planuoja, fantazuoja, sėdi sudėję rankas ir malasi ratais – jie imasi konkrečių veiksmų.
11. Jie buriasi į bendraminčių grupes. Jie supranta grupinio darbo galią.  Jie ne konkuruoja, o kuria Win-Win strategija (abu išlošia) paremtus santykius.
12. Jie ambicingi; mėgsta nustebinti – o kodėl gi ir ne? Jie sąmoningai siekia gyventi geriausią kokį tik įmanoma gyvenimą, o ne plaukti pasroviui.
13. Jei visiškai aiškiai ir tiksliai žino ko jie gyvenime nori (ir ko nenori). Jie planuoja ir kuria savo vaizduotėje tą idealią tikrovę kurios vėliau siekia, tuo tarpu kai kiti telieka pasyvūs žiūrovai.
14. Jie dažniau kuria naujoves ir atveria naujus kelius, o ne kažką pamėgdžioja.
15. Jie vengia atidėliojimo ir laiko švaistymo laukdami neva tinkamo momento.
16. Jie taiko mokymosi visą gyvenimą strategiją. Užsiima akademine ir kitokia savišvieta bei stengiasi pažinti dalykus praktiškai.
17. Jie yra optimistai ir sykiu praktiški žmonės, todėl visur įžvelgia naujas galimybes.
18. Jie nuosekliai vykdo tai, ką suplanavo, nepriklausomai nuo to, gerai ar blogai šiandien jaučiasi. Tad jų gyvenimas nėra nuolatinis trypčiojimas vietoje.
19. Jie imasi pamatuotos finansinės, emocinės, profesinės ar psichologinės rizikos.
20. Jie sprendžia iškilusias problemas greitai ir efektyviai, tuojau pat.  Jie neslepia galvos smėlyje. Pasitinka iššūkius atvirai ir mato tame progą tobulėti.
21. Jie netiki ir nelaukia palankaus likimo, progos ar sėkmės. Jie tiki, jog yra patys savo gyvenimo kūrėjai.
22. Dauguma žmonių yra pasyvūs, o jie stengiasi numatyti įvykius ir imtis reikiamų veiksmų nepageidaujamiems scenarijams užkirsti.
23. Jie moka geriau valdyti savo emocijas nei dauguma. Jie jaučia tą patį, ką ir visi, tačiau nėra savo jausmų ar emocijų vergai.
24. Jie puikiai įvaldę bendravimo meną ir nuolat jį tobulina.
25. Jie turi aiškų viso gyvenimo planą ir jį metodiškai vykdo. Gyvenimas jiems nėra atsitiktinių įvykių virtinė.
26. Jie ypatingi tuo, kad daro dalykus kurių kiti nenori daryti. Jie tampa ypatingi savo kasdienių pasirinkimų dėka. Jie priima sprendimus kurių kiti vengia.
27. Dauguma žmonių vertina komfortą. Sėkmingi žmonės vertina sunkumus – jie supranta, kad tai juos grūdina, stiprina ir ugdo.
28. Jie gerai žino savo kertines vertybes ir stengiasi gyventi pilnavertį gyvenimą, t.y. taip, kad tas vertybes atitiktų.
29. Jų gyvenimas darnus. Jie suprantą skirtumą tarp sąvokų pinigai ir sėkmė. Jie žino, kad finansinė gausa, tai dar toli gražu nėra sėkmė. Deja, bet mes gyvename visuomenėje, kurioje dažnai mokoma, kad pinigai, tai ir yra sėkmė. Bet išties, pinigai tėra įrankis, kaip ir daugelis kitų dalykų.  Pinigai išties nėra blogas dalykas, jie tėra dar vienas resursas. Gaila, jog daugelis žmonių taip aklai juos garbina.
30. Jie supranta disciplinos ir savikontrolės svarbą. Jie stiprūs. Jie su džiaugsmu imasi naujų užduočių.
31. Jie pasitiki savimi. Tačiau jų savivertė kyla ne iš to ką jie turi, ką jie žino, kur gyvena ar kaip atrodo.
32. Jie geri ir dosnūs žmonės. Patiria pasitenkinimą padėdami kitiems.
33. Jie kuklūs, visada pasiryžę pripažinti savo klaidas ir atsiprašyti. Jie pasitiki savo galimybėmis. Bet nėra išdidūs. Su džiaugsmu mokosi iš kitų. Jie verčiau renkasi padėti sublizgėti kitiems, nei išsiskirti patys.
34. Jie moka prisitaikyti ir priimti pokyčius, tuo metu kai daugelis vengia keisti savo įpročius ir  inertiškai siekia išlikti komforto zonoje.
35. Jie palaiko gerą fizinę būklę, bet nėra apsėsti savo kūno formų ir nepainioja to su pasiruošimu Olimpinėms žaidynėms. Jie rūpinasi ne tiek kūno išvaizda, kiek sveikata ir funkcionalumu, vengdami tapatinti savęs su pačiu kūnu.
36. Jie yra labai veiklūs ir daug dirba.
37. Jie lankstūs. Kur daugelis susprogtų, jie tik įšyla.
38. Jie atviri žmonėms, atviri kitų nuomonei.
39. Jie nesibičiuliauja su užnuodytais (toxic) žmonėmis.
40. Jei nešvaisto savo jėgų ir laiko dalykams kurių jie negali valdyti ar pakeisti.
41. Su džiaugsmu plaukia prieš srovę ir daro tai ko kiti nedrįsta. Jie nesiekia kažkam įtikti ar kitų pritarimo.
42. Jie žymiai geriau jaučiasi savo vietoje nei dauguma.
43. Jie išsikelia sau gerokai aukštesnę kartelę (ką galime ir mes visi), o tai lemia ir geresnius rezultatus.
44. Jie negaišta laiko savo nesėkmių pateisinimams rasti, o tiesiog ieško būdų kaip apeiti visas kliūtis ir pasiekti tikslą.
45. Jie moka persijungti. Atsipalaiduoti ir džiaugtis visu tuo, ką jie turi savo gyvenime.
46. Karjera nėra jų tapatybė, tai tiesiog jų darbas. Tai nėra tai, kas jie yra, tai tiesiog yra tai, ką jie daro.
47. Jie neieško lengvų kelių, bet ieško efektyvių būdų. Tuo tarpu, kai dauguma dairosi lengviausio ir trumpiausio kelio, jie siekia pačių geriausių ir ilgalaikių rezultatų.
48. Jie visada užbaigia ką pradėję.
49. Jie yra daugiamatės, nuostabios ir sudėtingos būtybės (kaip ir mes visi). Jie supranta, kad žmogus – tai ne tik fizinės ir psichologinės, bet dar ir emocinės bei dvasinės reikmės.Tad sąmoningai ugdo ir didina savo produktyvumą visais lygiais.
50. Jie nešneka teoriškai, bet gyvena tuo apie ką kalba.

Štai jūs ir turite įspūdingą sėkmingo žmogaus savybių sąrašą, tad toliau skaityti saviugdos literatūrą kaip ir nebėra prasmės!

Na gerai, gal ir yra. Kažkas gal ir praleista, tad nesivaržykite sąrašą pasipildyti ir patys.

Šaltinis: Fifty Habits of Highly Successful People

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.