Baimė žmogui pašalinta chirurginiu būdu
0 (0)

voru-baime

Vienam vyrukui iš Didžiosios Britanijos labai pasisekė, nes po mažos smegenų dalies pašalinimo operacijos jis pabudo atsikratęs jį visą gyvenimą varginusios vorų baimės – arachnofobijos.

Chirurginis gydymas vyrui pritaikytas dėl traukulių, kurių priežastis buvo pažeistas kairysis migdolinis kūnas, tai yra smegenų dalis, atsakinga už žmogaus emocijas. Šis sutrikimas išsivystė dėl reto uždegimo – sarkoidozės, kuris dažniausiai pažeidžia plaučius, bet gali pakenkti ir kitiems organams. Po ilgų svarstymų buvo nuspręsta migdolinį kūną pašalinti.

Vis dėlto, operacijai pasibaigus, pacientas medikams pranešė apie netikėtus pašalinius efektus – jis ėmė bjaurėtis muzika, tačiau geroji žinia ta, kad britui dingo fobija vorams. Galiausiai šleikštulys muzikai pasibaigė, tačiau arachnofobija taip ir negrįžo. Maža to, britas voragyvius liečia ir net jais žavisi. Deja, operacija neišgydė kitų jo baimių, pavyzdžiui, kalbėjimo prieš auditoriją.

Nėra aišku, kodėl vienos vyro baimės buvo išgydytos, o kitos ne, tačiau jį prižiūrėjęs Saseksto ligoninės medikas spėja, kad dėl to kalti reakcijų į tam tikras baimes skirtumai.

„Jūsų greita instinktyvi reakcija į baimę gali būti nelabai tiksli ir pasireikšti be realaus pagrindo, tačiau ji reikalinga baziniam žmogaus gyvybės apsaugojimui, – pasakoja vyrą gydęs neuropsichiatras Nick Medford, – tačiau yra ir kitų „fobijų“ rūšių, kuomet reaguojama geriau apdorojus informaciją“.

Gali būti, kad britui buvo pašalinta, kaip tik ta smegenų dalis, kuri atsakinga už staigią ir neracionalią reakciją į baimę. Vis dėlto, nustatant tikslią priežastį teks atlikti daugiau tyrimų. Tikimasi, jog šis atvejis padės geriau suprasti, kaip efektyviai suvaldyti fobijas, neinvazinių procedūrų pagalba.

Keletas įdomių faktų apie vorus vaizdo siužete:

Pagal: sciencealert.com.au
Šaltinis: technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.