Baimė ir nerimas dėl erkių platinamų ligų
0 (0)

Šiltėjant orams, kasmet daugelis žmonių jaučia troškimą leisti laiką gamtoje, pasivaikščiojant miškais ar žaliais laukais. Tačiau kartu su šiuo troškimu kyla ir nerimas bei baimė, kad būtent dabar, kai norisi būti lauke, gali kilti pavojus susidurti su mažais, bet galingais parazitais – erkėmis.

Erkės ir jų pernešamos ligos kelia nerimą visame pasaulyje, ypač kraštuose, kurie susiduria su dideliu erkių paplitimu. Šių mažų voragyvių sugebėjimas platinti bakterines ir virusines ligas gali turėti didelį poveikį tiek žmonių, tiek gyvūnų sveikatai, dėl to neretai kelia baimę leisti laiką gamtoje ir net žaliose miesto erdvėse.

Tačiau su nerimu kovoti ir užtikrinti visuomenės sveikatą gali padėti švietimas apie šių parazitų paplitimą, nešamus pavojus ir efektyvius veiksmus erkių platinamų ligų prevencijai.

Erkės ir jų nešami pavojai

Lietuvos gamtoje yra aptinkamos penkių rūšių iksodinės erkės: miškinės erkės Ixodes ricinus ir Ixodes trianguliceps, taiginė erkė Ixodes persulcatus, pievinės erkės Dermacentor reticulatus bei Haemaphysalis concinna.

Viena iš didžiausių problemų, kylančių dėl erkių, yra jų gebėjimas platinti įvairias ligas, įskaitant bakterines ligas tokias kaip Laimo ligą (sukeliamą Borrelia burgdorferi sensu lato bakterijų) ar anaplazmozę (sukeliamą bakterijos Anaplasma phagocytophilum). Be to, viena pavojingiausių erkių platinamų ligų – erkinis encefalitas – yra sukeliama viruso.

Šios ligos gali sukelti įvairius simptomus, įskaitant karščiavimą, sąnarių skausmus, nuovargį ir netgi ilgalaikę negalią, jei jos nėra diagnozuojamos ir gydomos laiku. Su šiomis ligomis asocijuojami padariniai yra viena iš pagrindinių priežasčių veikiančių žmonių psichologinę sveikatą.

Nerimas dėl erkių nešamų ligų

Entomofobija yra viena iš dešimties dažniausiai aptinkamų baimių, pasireiškianti vabzdžių baime. Nors taksonomijoje erkės nėra priskiriamos vabzdžių klasei, neretai psichologai erkių baimę priskiria prie entomofobijos diagnozės. Ši baimė neretai suintensyvėja artėjant pavasariui, kuomet kylant lauko temperatūrai daugiau laiko praleidžiama gamtoje, bet kartu didėja ir erkių aktyvumas.

Įdomu ir tai, kad nerimas dėl erkių nešamų ligų yra kur kas dažniau aptinkamas nei pati liga. Pasak Yale universitete atlikto tyrimo, net 60% žmonių, kurie tyrėsi dėl Laimo ligos ir išgirdo apie neigiamus tyrimo rezultatus, vis tiek užsiregistravo vidutiniškai septyniems gydytojo vizitams, turėjo keturis kraujo tyrimus ir apie 42 dienas gydėsi antibiotikai. Šis tyrimas taip pat parodė, kad dėl Laimo ligos nerimaujantiems, bet liga nesergantiems žmonėms, dažnai pasireiškė depresijos simptomai (42% atvejų) ir stresas (45% atvejų). Be to, daugiau nei pusei tyrime dalyvavusių žmonių pasireiškė šalutiniai nereikalingo antibiotikų gydymo požymiai.

Nors baimė dėl erkių platinamų ligų yra suprantama, ekspertai tikina, kad nerimą sumažinti gali padėti švietimas apie erkių paplitimą ir jų platinamas ligas, bei supažindinimas su praktiniais žingsniais, kuriuos galima įgyvendinti norint sumažinti susirgimo riziką.

Priemonės, padedančios kovoti su baime

Žinojimas, kad imtasi visų įmanomų priemonių siekiant išvengti erkės įsisiurbimo gali padėti sumažinti nerimą ir baimę.

Vienas iš efektyviausių būdų užkirsti kelią erkių įkandimams yra vengti aukštos žolės plotų, kuriuose jos dažnai gyvena ir dauginasi. Taip pat svarbu dėvėti tinkamą apsaugą, tokią kaip kelnės ir viršutiniai rūbai ilgomis rankovėmis; galima naudoti erkių repelentus, taip stipriai sumažinant erkių įkandimų ir patogenų perdavimų riziką.

Po pasivaikščiojimų gamtoje svarbu reguliariai tikrinti savo kūną, ypatingai tas vietas, kur oda yra plona ir minkšta (paausiai, kaklas, lenkiamos kūno vietos). Po to, kai erkė įsisiurbia į žmogaus kūną, įvairių ligų perdavimo laikas gali skirtis. Kai kurios ligos gali būti perduodamos per kelias valandas, pavyzdžiui, Laimo ligos sukėlėjas paprastai perduodamas per 24 valandas ar daugiau nuo erkės įsisiurbimo, o tuo tarpu kitų ligų perdavimas gali užtrukti kelias dienas ar net savaites.

Svarbu laiku pastebėti erkės įsisiurbimą, atkreipti dėmesį į simptomus po įkandimo ir nedelsiant kreiptis į gydytoją, jei pasireiškia bet kokie neįprasti požymiai.

Be to, vienas iš efektyviausių būdų apsisaugoti nuo susirgimo erkių platinamomis ligomis yra imunizacija. Skiepai nuo erkinio encefalito gali stipriai sumažinti susirgimo riziką ir kartu sumažinti nerimą dėl erkių platinamų ligų. Norint pasiskiepyti nuo erkinio encefalito ar gauti konsultaciją dėl jums tinkamo skiepų plano, registruokitės čia.

Nerimas dėl erkių sukeliamų ligų kasmet paliečia vis daugiau žmonių. Erkių baimė gali sukelti depresijos, nerimo bei streso simptomus ir atgrasyti nuo sveikatai reikšmingo laiko gamtoje. Ekspertai tikina, kad švietimas apie erkių paplitimą ir veiksmingų apsaugos priemonių įgyvendinimas gali stipriai sumažinti ligų riziką ir užtikrinti, kad žmonės galėtų saugiai mėgautis gamta be nerimo ir baimės jausmo.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.