Blaivybė keliuose – ne utopija: tereikia mokslu grįstos alkoholio kontrolės politikos
0 (0)

vairuoju-blaivus

Lapkričio 5-ą dieną Europos namuose vyko diskusija „Blaivybė keliuose: realybė ar utopija.“ Jos metu ekspertai ir visuomenė ieškojo neblaivių vairuotojų ir aukšto lietuvių alkoholio suvartojimo problemos sprendimų, kelių blaivesnės šalies link.

Alkoholio kontrolės politika turi sekti tabako kontrolės pavyzdžiu

EP narys Bronis Ropė alkoholio suvartojimo mažinimui siūlė orientuotis į Lietuvoje jau taikomą kito žalingo įpročio kontrolės ir prevencijos modelį: „Europa gali padaryti daugiau, kad mums brangūs žmonės niekada nenukentėtų kelyje dėl girtų vairuotojų kaltės. Juolab, kad mes turime gerą pavyzdį iš artimos srities – Tabako direktyvą, kuri buvo pakeista 2014 metais ir gali būti labai rimtu būsimos Alkoholio politikos modeliu Europoje.“

Dar pernai metų pabaigoje Europos Komisija parengė ir pateikė Parlamentui svarstyti Europos Sąjungos Alkoholio strategijos projektą, kuri turėjo pakeisti 2012 m. nustojusią galioti strategiją. „Dokumentas buvo išties ambicingas, – tvirtino B. Ropė. – Nenuostabu, kad Strategija susilaukė didžiulio pasipriešinimo ne tik iš alkoholio pramonės lobistų, tačiau ir iš kai kurių valstybių narių. Galiausiai Europos Parlamentas paragino Komisiją priimti naują strategiją, bet, deja, EK narys V. P. Andriukaitis paskelbė, kad nepriims naujos ES Alkoholio strategijos. Šiuo metu Europa neturi jokio dokumento, brėžiančio alkoholio kontrolės politikos gaires. Kalbėdamas apie vairavimo išgėrus problemą, europarlamentaras akcentavo lengvą alkoholio prieinamumą, skatino deramai įvertinti vairavimo apsvaigus nuo narkotikų ir kitų psichoaktyvių medžiagų problemą bei suteikti policijai tinkamas priemones tikrinti vairuotojų apsvaigimą nuo kitų nei alkoholis svaigiųjų medžiagų.

Lietuva pirmauja alkoholio suvartojime, išeitis – draudimai

Skvernelis

Saulius Skvernelis

Lietuva yra daugiausiai alkoholio vienam asmeniui suvartojanti šalis Europoje ir trečia visame pasaulyje. „Esam alkoholikai kaip bendruomenė.“ – teigė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Ministrui antrino ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, psichiatras Aurelijus Veryga: „Turime suprasti, kad visuomenė labai serga.“ Prof. A. Verygos teigimu, įvertinant įvairių alkoholio kontrolės priemonių veiksmingumą ir jų įgyvendinimo kaštus visuomenei, oficialiai išskiriamos trys pagrindinės mokslu grįstų priemonių grupės, kurios kompleksiškai turi būti stiprinamos, jei valstybė susiduria su neigiamomis alkoholio vartojimo pasekmėmis: alkoholinių gėrimų kainos didinimas (akcizai), alkoholinių gėrimų reklamos draudimas ir alkoholinių gėrimų prieinamumo mažinimas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pristatė Naisių gyvenvietės modelį kaip sėkmingos kovos su alkoholio vartojimu pavyzdį. Naisių bendruomenė priėmė sprendimą viešuose renginiuose uždrausti alkoholio prekybą. Taip pat į renginius neįleidžiami išgėrę asmenys. Gyventojams susitarus dėl blaivių renginių kultūros, alkoholio suvartojimas visoje gyvenvietėje yra minimalus, įvykus masiniams renginiams bei šventėms, išvengiama ne tik neblaivių vairuotojų problemos, bet ir kitos su alkoholio vartojimu susijusios žalos.

Lietuvos Respublikos Seimą įpareigojo imtis iniciatyvos

blaivusDiskusijos ekspertai vieningai palaikė siūlomus draudimus kaip pagrindinę alkoholio vartojimo prevencijos priemonę: fizinio alkoholio prieinamumo mažinimą, alkoholio reklamos draudimą, nulio promilių prie vairo įstatymą, alkoholio prekybos degalinėse draudimą ir pan. Šių priemonių svarstymą įtraukti į Seimo darbotvarkę buvo paraginti diskusijoje dalyvavę Seimo nariai. Diskusijoje išsakytų pasiūlymų pagrindu parengta rezoliucija, kurioje pateikiamas mokslu grįstų ir pasaulyje pasiteisinusių neblaivaus vairavimo kontrolės ir prevencijos priemonių sąrašas. Būtent degalinėse alkoholio nuo kitų metų nebepamatysime. Praėjus nepilnai savaitei po EP nario B. Ropės inicijuotos diskusijos, LR Seimas atmetė projektą, pagal kurį buvo siekiama nukelti prekybos alkoholiniais gėrimais degalinėse draudimą, priimtą jau prieš ketverius metus ir įsigaliosiantį 2016 m. sausio 1 d.

Blaivybę keliuose skatina ne alkotesteriais, o meilės simboliais

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva kartu su diskusija startavo pilietinė akcija „Vairuoju blaivus, nes myliu Jus“. Vairuotojai kviečiami ant savo transporto priemonės užsiklijuoti širdies formos lipduką su užrašu „Vairuoju blaivus, nes myliu Jus“, taip pranešant aplinkiniams apie saugų automobilį ir blaivią galvą prie vairo. Akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mirtiną neblaivaus vairavimo problemą, priminti vairuotojų atsakomybę saugoti save ir kitus, paskatinti būti pilietiškais ir netolerantiškais neblaivių vairuotojų atžvilgiu bei savo pavyzdžiu kurti saugaus vairavimo kultūrą. Lipdukus galima gauti EP nario B. Ropės biuruose visoje Lietuvoje, kurių kontaktus rasite www.rope.lt.

Tadas Legeika

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.