Ieškantiems prasmingos veiklos – savanorystė
0 (0)

Ieškantiems prasmingos veiklos ir norintiems jausti, kad diena prabėgo ne veltui, labai padeda savanorystė. Ypač skiriant laiko vaikams ir paaugliams, galima pamatyti, kaip dėmesys padeda vaikui tobulėti, įgyti pasitikėjimo, sustiprėti po skaudžių įvykių.

Laikas kartu stiprina

Paramos vaikams centre 27-erius metus veikiančios programos „Big Brothers Big Sisters“ savanoriai, kiekvieną savaitę bendraujantys su įvairių gyvenimiškų sunkumų patiriančiais vaikais ir paaugliais, sako, kad tokia veikla suteikia pilnatvės jausmą, padeda patiems augti ir daug ką suprasti apie save.

Bendrosios praktikos slaugytoja dirbanti 24-erių Karolina atskleidžia, kad savanoriaudama ne tik turi draugę ir naujų veiklų, kurios praplečia požiūrį į gyvenimą, bet ir įgyja gyvenimiškos patirties, kuri moko kurti, gerbti, puoselėti draugystę, priimti kito žmogaus pasaulį. „Gaunu savęs pažinimą ir didelį vaikiško/paaugliško pasaulio suvokimą“, – džiaugiasi savanorė.

Jai antrina 32-erių mokytoja Kotryna: „Savanorystė „Big Brothers Big Sisters“ programoje man leidžia į gyvenimiškas situacijas pažiūrėti ne tik iš savo, bet ir mano Мažosios Draugės perspektyvos. Kai kartu su Mažąja Drauge bandome naujas veiklas ar kartu įveikti iššūkius, stiprėja ne tik ji, bet ir aš. Svarbiausias dalykas, ką man duoda savanorystė, – tai džiaugsmas matyti, kaip draugystė keičia ir atveria žmones, kaip bendros veiklos ir laikas kartu stiprina, džiugina ir suteikia stipresnį pagrindą po kojomis“.

O 29-erių Gabrielė ne kartą yra pagalvojusi: „Kas labiau šioje programoje ieško draugo/-ės – vaikas ar savanoriauti nusprendęs suaugęs?“. Маt kiekvieną kartą susitikusi su savo Mažąja Drauge, ji patiria labai daug gerų, smagių emocijų, gyvenimiškų malonių ir įdomių pamokų, atranda naują požiūrį į situacijas ir gyvenimą.

Skiriamas dėmesys padeda vaikams tapti ramesniais ir drąsesniais

Švietimo sistemoje dirbanti Fausta sako, kad savanoriaudama kuria ypatingą ryšį su Mažąja Drauge, ir jaučia tiek jos augimą, tiek savo. „Toks ypatingai šiltas jausmas apima stebint Mažosios Draugės pokyčius. Gera būti jų dalimi“, – neslepia mergina.

„Žinojimas, kad galiu padėti, palaikyti, išklausyti ar kitaip pradžiuginti vaiką, suteikia daug laimės! Savanoriaudama patiriu daug šiltų, linksmų akimirkų, taip pat prasmingų pokalbių, kurie priverčia susimąstyti ne tik Mažąją Draugę, bet ir mane“, – džiaugiasi 28-erių programų testuotoja Ema.

Teisės srityje dirbantis Vadimas pastebi, kad jo Mažasis Draugas tarsi kempinė sugeria gyvenimą ir jų buvimą kartu. Savanoris įsitikinęs, kad tai padeda jam sukalibruoti savo gyvenimo kompasą.

„Tarp vaiko ir savanorio užsimezgęs ryšys bei reguliarus savanorio skiriamas dėmesys vaikui, padeda vaikams tapti ramesniais, drąsesniais, geriau suprasti savo jausmus, nebijoti išsakyti nuomonės ir imtis naujų dalykų. Kai vaikai ir paaugliai turi patikimą draugą, mažėja netinkamo elgesio, gerėja santykiai su tėvais“, – pastebi programos „Big Brothers Big Sisters“, kurią ne vienerius metus remia Vilniaus miesto savivaldybė, vadovė Vaida Gabė.

Kaip vyksta savanorystė programoje „Big Brothers Big Sisters“?

Išklausančio ir suprantančio draugo vaikams labai reikia skiriantis tėvams, šeimai persikėlus gyventi į kitą miestą ar vaikui pakeitus mokyklą, išgyvenant netektį, susirgus artimajam ar išgyvenant kitus sunkumus.

Savanoris/-ė mažiausiai metus individualiai bendrauja su 7 – 14 metų vaiku ar paaugliu. Draugai/-ės susitinka kartą per savaitę ir kartu praleidžia ne mažiau dviejų valandų. Eidami/-os kartu sportuoti, į kiną ar teatrą, susitikę arbatos puodeliui, gamindami/-os maistą ar užsiimdami/-os kitomis abiems patinkančiomis veiklomis, kalbasi jiems/joms svarbiomis temomis.

Turėdamas patikimą suaugusįjį, vaikas mato pavyzdį, todėl išmoksta kalbėtis apie sunkumus, lengviau išgyvena krizes, įgauna pasitikėjimo savimi ir kitais. O savanoriui/-ei – tai prasmingai praleistas laikas ir jausmas, kad padeda vaikui tobulėti, rodo tinkamą kryptį, moko džiaugtis gyvenimu.

Prisijungti prie „Big Brothers Big Sisters“ savanorių gali visi/-os nuo 18 metų, nepriklausomai nuo išsilavinimo, profesinės veiklos, šeiminės padėties; turintys/-ios laiko kiekvieną savaitę dvi valandas praleisti su vaiku; norintys/-ios baigti savanorių mokymus. Daugiau informacijos – www.bbbs.lt


Apie Paramos vaikams centrą. Tai nevyriausybinė organizacija, nuo 1995 m. teikianti psichologinę, socialinę, teisinę pagalbą šeimoms ir vaikams, išgyvenantiems psichologinius sunkumus. Vykdomos programos: „Big Brothers Big Sisters“, „Antras žingsnis“, „Vaikystė be smurto“, „Pozityvi tėvystė“, „Tėvų linija“.

– – –

Daugiau informacijos:
Vaida Stoškuvienė
Paramos vaikams centro komunikacijos specialistė
Mob. tel. 8 618 84879
El. p. vaida.stoskuviene@pvc.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.