Kaip namų švara gali paveikti jūsų emocinę būseną?
5 (1)

Vieni žmonės streso malšinimui renkasi jogą, kiti meno terapiją ar sportą. Tačiau yra žmonių, kuriems namų tvarkymas yra taip pat veiksmingas. Švaros ir tvarkos palaikymas savo erdvėje naudingas tiek fizinei, tiek psichologinei gerovei – bent jau taip teigia mokslas. Panagrinėkime, kaip namų švara gali prisidėti prie geresnės savijautos.

Pagerina nuotaiką

Netvarka namuose gali prisidėti prie neigiamų emocijų atsiradimo. Pavyzdžiui, tai gali būti nerimas, irzlumas, įtampa. Priešingai – tvarkingi namai sukelia daugiau teigiamų emocijų. Tyrimais įrodyta, kad namų švaros palaikymas padeda sumažinti stresą, nuovargį ir net depresijos simptomus. Taip pat nustatyta, kad švari patalynė ir lovos paklojimas susijęs su geresniu poilsiu.

Suteikia kontrolės

Kai aplanko tas jausmas, kad gyvenimas tapo nebekontroliuojamas – tvarkymasis gali būti puikus sprendimo būdas. Chaotišku metu net nedidelis dulkių sluoksnis gali blaškyti dėmesį. Tačiau namų tvarkymasis gali suteikti jausmą, kad valdote savo aplinką. Tad jeigu jaučiate norą išsivalyti namų erdvę, kai patiriate stresą, tai, ko gero, suteiks didesnį kontrolės jausmą.

Skatina produktyvumą

Kai namuose yra itin nešvaru, tai gali trukdyti susikaupti. Mokslininkai nustatė, kad švara dvelkiančiuose namuose žmonės yra mažiau dirglūs, produktyvesni ir geriau apdoroja informaciją. Jeigu jums sunku sutelkti dėmesį į kasdienines užduotis, pirmiausia galite susitvarkyti savo erdvę. Taip pat gali būti veiksminga atsikratyti kai kuriais turimais baldais arba pakeisti juos naujais. Jeigu jus domina aukštos kokybės gaminiai, apsilankykite puslapyje Magresbaldai.lt ir sužinokite daugiau.

Kaip pasakė žymus psichiatras Karlas Jungas – namai yra ne tik prieglobstis nuo išorės, bet ir mūsų pačių atspindys. Todėl tai, kaip mes juos prižiūrime, yra glaudžiai susiję su mūsų vidine būsena. Tinkamos švaros palaikymas gali padėti nurimti ir pagerinti nuotaiką. Tačiau svarbu atminti, kad tai tik vienas iš daugelio būdų ir nereikėtų dėl to pamesti galvos.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.