Kodėl mes bijome sėkmės?
0 (0)

Original caption: Photo Illustration using no digital manipulation. --- Image by © Louie Psihoyos/Corbis

Ar pastebėjote, kad kartais mes patys susikuriame problemą ten, kur viskas gali susiklostyti gerai? Kad tuomet, kai ima pildytis tai, apie ką seniai svajojome, mes staiga pasukame į priešingą pusę? Kad kartais praleidžiame palankią progą pabandyti viską pakeisti į gera dėl neaiškios baimės, jog… gali pavykti?

Psichologė Barbara Šer (Barbara Sher), skaitanti paskaitas apie tikslų siekimą, motyvaciją ir karjerą įvairiuose universitetuose bei konferencijose, parašiusi septynis tarptautinius bestselerius šia tema, teigia, jog norint tapti sėkmingam pirmiausiai reikia išsiaiškinti, kokiais momentais atsitraukiame nuo to, ko išties norime.

Šie klausimai sau padės atpažinti, ar iš tiesų bijote sėkmės. Atsakymus užsirašykite ant popieriaus lapo.

  • Kai ko nors norite, ar pasakote apie tai atvirai?
  • Ar, kilus sunkumų, tęsiate tai, ką pradėjote, siekdami savo tikslo?
  • Ar, norėdami užmegzti naują pažintį, patys imatės iniciatyvos?
  • Kaip jaučiatės, kai patiriate sėkmę darbe, moksle, sporte ir t. t.?
  • Ką galvojate ir jaučiate, kai girdite gerą savo darbo įvertinimą, diplomą, medalį?
  • Kaip jaučiatės ir elgiatės, kai susipažįstate su puikiu žmogumi, kuris jums siūlo naudingą kontraktą arba savo ranką ir širdį?

Jeigu iš savo atsakymų supratote, kad sėkmė jus gąsdina ir jūs nuo jos bėgate, skaitykite toliau.
Gerai, kai blogai

Dažnas žmogus, kuriam nesiseka karjera arba asmeninis gyvenimas, galvoja, kad jam trūksta išsilavinimo, drąsos arba stiprios valios. Gali būti ir taip. Tačiau už viso to gali slypėti kur kas svarbesnė, viską lemianti priežastis: jūs nesąmoningai vengiate sėkmės. Kodėl? Todėl, kad jaučiatės geriau ir saugiau, kai viskas einasi blogai.

Iš kur tai kyla?

Greičiausiai vaikystėje matėte savo tėvų – santykių arba karjeros – nesėkmės istoriją ir ją dabar nesusimąstydami kopijuojate. Jūs išmokote iš tėvų būtent tokį gyvenimo scenarijų. Jis jums pažįstamas ir savas. Todėl jūs nesąmoningai darote viską, kad neišeitumėte iš „savo vėžių”. Jums visuomet saugesnė atrodo ta situacija, kuri yra gerai pažįstama: ar tai būtų skausmingi santykiai poroje, ar nemėgstamas darbas. Geriau blogai, bet kad viskas būtų aišku, negu geryn – bet nežinoma linkme.

Vaizduotės žaidimas

B. Šer siūlo atlikti tokį pratimą. Įsivaizduokite, kad įgijote viską, apie ką svajojote. Užsimerkite ir pamatykite, kaip atrodo jūsų gyvenimas. Jūs dirbate tai, ką norite: gal modelių agentūroje Paryžiaus centre, gal skaitote paskaitas prestižinio universiteto studentams, gal šokate didžiojo teatro scenoje… Pasimėgaukite šia fantazija bent penkias minutes.

Kokie jausmai jus apėmė, kai visa tai įsivaizdavote? Žmogus, kuris vengia sėkmės, greičiausiai jautė vidinį pasipriešinimą ir diskomfortą. Kodėl? Todėl, kad sėkmė jam reiškia pavojų. Kiekvienas, kuris bijo pasiekti savo tikslą, turi giliai paslėptą skausmingų emocijų lūkestį. Kitaip tariant, tai ne sėkmės, o skausmo baimė. Sėkmė susijusi su nežinomybe, o iš nežinomybės toks žmogus visada tikisi skausmo. Todėl jis nesąmoningai bando jo išvengti. Kartu išvengdamas ir sėkmės.

Kieno balsas?

Kas tai per vidinė jėga, kuri sabotuoja sėkmę? Kieno balsas kalba jūsų viduje? Kieno balsas draudžia jums siekti laimės?

Iš tikrųjų jūs žinote, kodėl sėkmingo gyvenimo idėja jums nemaloni, tik to neįgarsinate. Kad gerai suvoktumėte, kas kalba už jus, turite visas negatyvias mintis ištarti garsiai.

Labai dažnai žmogaus viduje, priartėjus prie sėkmės, ima skambėti tokia paradigma: „Man nieko nereikia.” Bet ar tai tikrai jo paties mintis?

Dar kartą pažvelkime į klausimus, pateiktus pradžioje. Kai ko nors norite, ar pasakote apie tai atvirai? (Vidinis balsas: „Man nieko nereikia.”) Ar, kilus sunkumų, tęsiate tai, ką pradėjote, siekdami savo tikslo? (Vidinis balsas: „Man nieko nereikia.”) Ar, norėdami užmegzti naują pažintį patys imatės iniciatyvos? (Vidinis balsas: „Man nieko nereikia.”) Kaip jaučiatės, kai patiriate sėkmę darbe, moksle? Ką galvoje ir jaučiate, kai girdite gerą savo darbo įvertinimą? Kaip jaučiatės ir elgiatės, kai susipažįstate su puikiu žmogumi, kuris jums siūlo naudingą kontraktą arba savo meilę? Vis tas pats vidinis balsas „Man nieko nereikia”?..

Mintys diktuoja veiksmus, o veiksmai sukuria gyvenimą. Jeigu jūs tikite tuo balsu, kad jums „nieko nereikia”, tai galiausiai nieko ir neturėsite. Bet ar tai tikrai jūsų paties balsas?

Pakeiskite nuostatą

Paimkite lapą, kuriame surašėte atsakymus, ir pažvelkite į jį dar kartą. Paklauskite savęs, kas iš jūsų artimųjų galėjo galvoti būtent taip. Būkite sau atviras. Greičiausiai tai balsas artimo ir įtakingo žmogaus. Greičiausiai jis ir pats sau užkirto kelią į sėkmę, teigdamas „Man nieko nereikia”.

Apmąstykite tai. Pagalvokite, kaip tas žmogus bėgo nuo sėkmės ir nuo savęs. Pagalvokite, ar iš esmės nekartojate jo gyvenimo.

Suvokite, kad kelią į sėkmę jums užkerta ne galimybių trūkumas, o esminė gyvenimo nuostata „Man nieko nereikia”, kurią sukūrėte ne jūs. Ji ne jūsų. Tiesiog jūs ją priimate kaip duotybę ir nesusimąstydami vadovaujatės ja kurdami savo gyvenimą.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ / ve.lt
Foto: © Louie Psihoyos/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.