Kodėl moterims reikia kalbėti apie savo santykius?
0 (0)

Iliustracija: Simon Maage / Unsplash

Dažnai išgirstu moteris sakant, kad jos neneša šiukšlių iš namų ir jos nieko blogo nepasakoja, apie savo santykius su vyru.

Jei taip elgiamės mes moterys:

  •  prieštaraujame savo prigimčiai, nes moterys dažniausiai problemas sprendžia kalbėdamos, išsakydamos savo emocijas, mintis, atpasakodama įvykius ir planuodama, ką darys. Tokiu būdu emocijos atvėsta, susidelioja mintys ir kūnas jaučiasi ramus. Knygoje „Vyrai iš marso moterys I Veneros“ rašoma, kad moterims išsikalbėjimas reikalingas, kai yra problemų ir kartais visai nereikia problemos sprendimo. Vyrams dažniausiai sunku klausyti kalbėjimą, jie nori užsimiršti ir toliau gyventi, kaip gyvenę. Moteriai reikia kalbėti, išsisakyti ir būti kieno nors išgirstai.
  • pakliūname į psichologinio ar fizinio smurto ratą. Vyras įžeidžia moterį žodžiais ar nepagarbiu veiksmu paskui atsiprašo gražiai. Kurį laiką būna ramybė ir santarvė, o po to vėl tik daug stipriau kartojasi smurtas. Jei tylime ir nesidalijame, neigiame tą fizinio smurto faktą, lyg to nėra buvę. Tuo pačiu paskatiname vyrą elgtis vėl taip pat, nes nieko jam baisaus nenutiko, moteris liko kartu ir toliau, vadinasi duodame sutikimą, kad toks elgesys gali tęstis. Jei mes nekalbame, nesužinome, kad taip elgtis nenatūralu, negalima.
  • nesprendžiame problemų, o jas giliname. Viena moteris pasakojo, kad ,,aš turiu draugių, bet joms pasakoti apie savo santykius su vyru negaliu, jos nesupras manęs. Mane durna palaikys. Prisimenat Pikul skandalą, kad ją sumušė vyras. Dauguma moterų už ką buvo?” Jei tylime nesprendžiame problemos, o tik giliname. Pasirinkite su kuo kalbėtis su artimu sau žmogumi ar su specialistu dirbančiu su šeimomis. Kalbėkitės su tais, kas tikrai jus supras ir palaikys.
  • susergame somatinėmis ligomis. Dar daug kam lengviau kreiptis pas šeimos gydytoją dėl vaistų nuo skausmo nei pas psichologą. Sutikau ne vieną moterį, kurią nesėkmingi santykiai su vyru privedė prie alergijos, nepaaiškinamų skausmų, uždegimų. Realios priežasties nėra alergijai, skausmams, bet daug neigiamų minčių virsta į neigiamas emocijas. O kadangi tylima, su niekuo nesidalijama savo išgyvenimais ima skaudėti, perštėti. Kūną atrodo lengviau gydyti nei santykius. Iš daugelio moterų esu girdėjusi panašią istoriją, kad su vyru, mus sieja tik buitis, o daugiau pykčiai, priekaištai. ,,nieko niekam negaliu pasakoti, nesupras.“ Tada kenčia kūnas ir bandome gydyti kūną, kreipdamiesi pas gydytojus. Gydytojai realios priežasties neranda, skėsčioja rankomis ir sako kaltas tikriausiai stresas. Nejau lengviau yra gerti vaistus, nei spręsti santykių problemas.
  • Susergame depresija, nieko nebenorime tik gulėti susisukus į kamuoliuką. Minčių srautas mums neša tik liūdesį, kaltę, gėdą. Galvojame, ko nepadarėme, ką galėjome padaryti, kodėl elgėmės vienaip ir kitaip. Gal net ieškome priežasčių, kaip pateisinti partnerį. Graužiamės už savo veiksmus ir gailimės visos praeities. Norime pokyčių santykiuose, bet jau nebeturime jėgų kažką keisti. Turime jėgų tik graužti ir gailėtis. Nenorime jau niekam nei pasakotis, nei prašyti pagalbos, norime tik kad greičiau baigtųsi visa kančia. Tai baisi būsena, kurios niekam nenoriu linkėti. Tačiau tiesa ta, kad moteriai buvimas nelaimingai santykiuose yra tiesus kelias į depresija. Kartais bijoma kitiems pasakotis, nes niekas nesupras. Gali būti sudarytas labai šaunus išorinis įvaizdis, kad jūsų šeima ideali ir labai baisu, kad tiesa išaiškės. Ypač jei gyvenate mažesniame miestelyje. Išdrįskite ieškotis pagalbos ir kalbėti pradėkite daug anksčiau, kai dar galite ir turite jėgų kažką keisti santykiuose. Rūpinkitės ir mylėkite save.

Psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė
Moterims skirti renginiai:
Liepos 11 diena Kaune seminaras „Tapk savo gyvenimo šeimininke“
https://www.facebook.com/events/841383506232675/
Audio įrašų ciklas moterims, kurios nori save mylėti labiau
https://www.facebook.com/events/640518416414040/

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Juo parašė:

    „Mylekite save” priveda prie Europos gyventoju isnykimo, nes gimdyti jau nebenorima, nes „mylime save”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.