Kodėl neveikia komandos formavimo renginiai?
0 (0)

Bendraudami su įmonių vadovais jaučiame tam tikrą pesimizmą, kad didelė dalis motyvacinių priemonių paprasčiausiai neveikia. Iš kur kyla tas pesimizmas?

Reikia pripažinti, kad įmonės tikrai nemažai investuoja į darbuotojų motyvavimo priemones ir sistemas. Jie pasakoja apie komandos formavimo renginius, sporto stovyklas darbuotojų šeimoms, vasaros išvykas, Kalėdines šventes, netgi šiltas bandeles tam tikromis savaitės dienomis. Tačiau tuo pačiu pastebi, kad dažnai šios priemonės neveikia ir visai nestiprina darbuotojų motyvacijos bei įsitraukimo.

Net 86 proc. vadovų nurodo, kad įsitraukimas yra labai svarbus jų įmonei.Tą iš dalies patvirtina ir FITIN įsitraukimo ir mikroklimato audito rezultatai Lietuvos įmonėse. Matome, kad vadovai stiprindami darbuotojų motyvaciją investuoja ne į tuos dalykus, kurie jų konkrečiu atveju būtų veiksmingi. Kaip rodo šio tyrimo rezultatai, net 4 iš 5 įmonių taiko netinkamas motyvacines priemones. Kitaip tariant, dažnai vadovai „gydo” ne ten, kur skauda, o tai, ką geriausiai moka „gydyti” – daro tai, kas geriausiai sekasi jiems ir skatina įmonės darbuotojus daryti taip pat. Pvz., vadovui patinka mokytis, tad jis visus darbuotojus motyvuoja mokymais. Arba mėgsta sportą, tad visus motyvuoja sporto ir laisvalaikio renginiais.

Net 4 iš 5 įmonių taiko netinkamas motyvacines priemones.

Kai taikome netinkamas motyvacines ar įsitraukimą skatinančias priemones, jos duoda tik trumpalaikį rezultatą. Arba dar blogiau – veikia priešingai, nei norėtų vadovai.

Kai taikome netinkamas motyvacines ar įsitraukimą skatinančias priemones, jos duoda tik trumpalaikį rezultatą.

Klasikinis vadovų įsitikinimas yra tas, kad vienas svarbiausių darbuotojų (nefinansinio) motyvavimo ir įsitraukimo didinimo instrumentas yra komandos formavimo renginiai. Taip, jie yra veiksmingi, jei komandos narių tarpusavio ryšiai yra silpni. Tačiau jei yra problemų su kitais motyvacijai svarbiais elementais (o šių elementų remiantis neuromokslo tyrimais yra kur kas daugiau; kokie jie – galite sužinoti šiame straipsnyje), komandos formavimo renginiai bus neveiksmingi. Ir FITIN audito rezultatai labai greitai parodo, ar komandos stiprinimo renginys bus veiksmingas, ar reikia taikyti kitas priemones, pavyzdžiui, suteikti daugiau sprendimų priėmimo laisvės savo darbuotojams.

Svarbiausi motyvacijos elementai

Kokie yra svarbiausi dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį įtakojant motyvaciją, jei norime, kad ji taip greit neišsigaruotų?

Esminiai motyvacijos ir įsitraukimo dėmenys yra trys: kryptis, intensyvumas, trukmė. Išorinėmis priemonėmis (pvz., piniginėmis premijomis) nesunkiai galime paveikti motyvacijos kryptį ir intensyvumą, deja, dažnai jos veikia trumpą laiką (atlyginimo pakėlimas remiantis naujausiais tyrimais veiksmingas 45 dienas).

Esminiai motyvacijos dėmenys yra trys: kryptis, intensyvumas, trukmė.

Jei norime ilgalaikio rezultato – reikia stiprinti vidinę motyvaciją. O pagrindinis vidinės motyvacijos indikatorius – įsitraukimas, arba kitaip tariant – energija, pastangos ir darbuotojo iniciatyvos laipsnis. Būtent šiam dalykui ir reikia skirti daugiausia dėmesio.

Išorinėmis priemonėmis (pvz., piniginėmis premijomis) nesunkiai galime paveikti motyvacijos kryptį ir intensyvumą, deja, dažnai jos veikia trumpą laiką.

Tą patvirtina ir tarptautiniai tyrimai: kultūra ir įsitraukimas tampa vis svarbesniais dalykais įmonių kasdieniniame gyvenime, ir vadovai vis aiškiau tai suvokia. Kaip rodo naujausi tyrimai (Deloitte 2016 ŽIV tendencijų apžvalga), 2015-aisiais vadovai įvardino kultūrą ir įsitraukimą svarbiausiu veiksniu. 2016-aisiais Deloitte matavo šiuos abu elementus atskirai ir abu jie sulaukė įvertinimo, jog yra itin svarbūs – net 86 proc. vadovų nurodė, kad tai labai svarbūs iššūkiai jų įmonei.

Deja, mažiau nei pusė šiame tyrime dalyvavusių vadovų (tik 46 proc.) nurodė yra pilnai pasirengę spręsti darbuotojų įsitraukimo didinimo klausimą.

Kaip stiprinti ilgalaikę darbuotojų motyvaciją ir įsitraukimą? Galite sužinoti šiuose mano straipsniuose ir video seminaruose:

Motyvavimas XXI-ajame amžiuje: į ką reaguoja jūsų darbuotojų smegenys

5 efektyvūs būdai motyvuoti darbuotojus

Kas veiksmingiau – bizūnas ar saldainis?

Rūta Klimašauskienė yra personalo valdymo konsultacijų įmonės FITIN HR ir mokymų grupės vadovė, mikroklimato audito instrumento autorė. Jei norite daugiau sužinoti apie šį pirmąjį Lietuvoje neuromokslu pagrįstą mikroklimato auditą ir jo naudą jūsų įmonei – parašykite ruta@fitin.lt.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.