Kokią žinutę transliuojame, šaukdami ant vaikų?
0 (0)

Kokią žinutę transliuoja tėvai savo vaikams, kuomet praradę kantrybę pradeda šaukti ant jų? Nors suaugusieji dažnai mano, kad taip privers savo atžalą paklusti ar nurimti, taip rodydami savo viršenybę ar užimdami vadovaujančio vaidmenį, tačiau specialistai kalba apie priešingą efektą. Šaukdami ant savo vaikų tėvai jų akyse sėja daugiau baimės nei paklusnumo. Kaip išmokti kontroliuoti savo emocijas, neišsiliejant ant savo atžalų, kalbamės su psichologu Edvardu Šidlausku, kuris rekomenduoja leidyklos VAGA išleistą amerikiečių klinikinės psichologės dr. Lauros Markham knygą „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“. Knygoje pristatomas paprastas, tačiau veiksmingas būdas, padėsiantis užmegzti ir puoselėti glaudų emocinį ryšį su savo vaikais, užuot juos kontroliavus.

Įvaldžius autorės siūlomas technikas, tapsite kantresni, pajusite, kaip atslūgsta įtampa, lengviau susitvardysite, nešaukę ant savo vaikų, išmoksite padrąsinti ir palaikyti juos. Sukūrę tvirtą ryšį su savo mažaisiais, daugiau niekada neturėsite jiems grasinti, jų prašinėti, papirkinėti ar net bausti, kad būtumėte išgirsti. Knyga išversta į daugiau nei penkiolika kalbų, sulaukė didelio tėvų susidomėjimo ir pelnė pripažinimą.

Kokią žinutę savo vaikams transliuoja tėvai, šaukdami ant jų? Suaugusieji dažnai mano, kad taip privers savo atžalą paklusti ar nurimti, taip tarsi rodydami savo viršenybę, užimdami vadovaujančio vaidmenį, tačiau tokiu būdu vaikų akyse, Lauros Markham teigimu, sėja daugiau baimės nei paklusnumo.

Didelę vaikų ugdymo sėkmės dalį sudaro tai, kaip sugebame užmegzti su jais ryšį, kuris kuriamas atidumu, mažam žmogui, rodant rūpestį, empatiją, reaguojant į besiskleidžiančios gyvybės poreikius. Ir ne tik fiziologinius, bet ir emocinius, puoselėjant bendro pasitikėjimo, saugumo jausmą. Kiekviena bausmė, prievarta ar net tiesiog pakeltas balsas – didina atstumą tarp vaiko ir mūsų, stiprina nerimą, trintį, tad noras įsiklausyti į tėvų valią menksta. Bausmė liudija apie nemeilę ir silpnina mūsų, tėvų, įtaką.

Dažnai ant vaiko išsiliejama tarsi netyčia, kai tėvai konfliktuoja tarpusavyje. Kaip patartumėte elgtis suaugusiems įtemptose situacijoje – ar vaikų akyse reiktų iš viso vengti konfliktų? Ar priešingai, reiktų rodyti pavyzdį, kad apie problemas, kylančias šeimoje, reikia kalbėtis ramiai, o ne vengti jų sprendimo būdų?

Net įstatymuose, apibrėžiančiuose, kas yra smurtas prieš vaikus, yra pažymėta, kad agresija prieš kitą žmogų, vaikui matant, yra ne ką mažiau kenksmingas veiksnys jo raidai bei psichikai. Knygos „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“ autorė Laura Markham pateikia aiškų ir paprastą trijų dalių buvimo gerais tėvais planą: tvarkykitės su savimi, puoselėkite ryšį su vaikais ir lavinkite, o ne kontroliuokite. Tik gebėdami valdyti savo jausmus bei veiksmus, galime to išmokyti ir savo atžalas. Ramus suaugusiojo buvimas šalia, paveikia labiau nei šaukimas, mokant susitvardyti ir tiesiog pažinti save bei pasaulį.

Kokius knygos „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“ autorės patarimus išskirtumėte, kurie padėtų tėvams geriau kontroliuoti savo emocijas ir neišlieti ant savo atžalų?

Turbūt pirmiausia svarbu pakeisti požiūrį į patį pyktį, pripažinkime, kad jis veikiau trukdo, nei padeda spręsti problemas, tai tiesiog signalinė lemputė, kad mums jau laikas atsitraukti ir pailsėti. Tik emocijoms atslūgus ramiai pasikalbėkite su vaiku. Svarbu atminti, kad drausminimas ir baudimas neveikia, tai tik pablogina santykius su vaiku bei moko jį agresyviai elgtis. Kitas patarimas – nepriimkite to asmeniškai, vaikas yra dar nesubrendusi ir gležna būtybė, kuri stengiasi mokytis ir augti, ir jam labai reikia jūsų paramos. Ir pabaigai, palinkėčiau nuolat prisiminti, kad geriausias tėvystės ekspertas yra jūsų vaikas, mokykitės pažvelgti, įsiklausyti ir pajusti situacijas jo širdimi.

Laura Markham, „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“, vertė Jonas Čeponis, leidykla VAGA, 2018.
Knygynų tinklo VAGA informacija

Knygos pristatymas Vilniaus knygų mugėje

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Saulė parašė:

    Visiems tėvams reikėtų tai paskaityti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.