Koks skirtumas yra tarp probiotikų ir prebiotikų?
0 (0)

Alleksana / pexels.com

Apie gerąsias bakterijas esame girdėję išties nemažai, tačiau kaip atskirti probiotikus nuo prebiotikų – galima susimaišyti. Trumpai tariant probiotikai – naudingos bakterijos, o prebiotikai šių bakterijų maistas. Abi šios medžiagos yra reikalingos žmogaus organizmui, nes jame atlieka visiškai skirtingas funkcijas. Tam, kad būtų galima sužinoti, kaip ir kam jos yra reikalingos, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

Kokia yra probiotikų nauda?

Tam, kad būtų galima išsiaiškinti probiotikų naudą, reikėtų išsiaiškinti kokias funkcijas atlieka probiotikai ir prebiotikai. Probiotikai yra gyvosios bakterijos, kurios randamos tam tikruose maisto produktuose (arba papilduose). Jie suteikia labai daug skirtingos naudos organizmui. Na, o prebiotikai yra angliavandenių rūšys, kurių organizmas negali suvirškinti. Būtent žarnyno bakterijos maitinasi šiomis skaidulomis.

Probiotikai yra įvardijamos, kaip gerosios žarnyno bakterijos, todėl virškinamajame trakte padeda išsaugoti organizmą nuo įvairių kenksmingų bakterijų bei grybelių.

Įvairūs moksliniai tyrimai yra įrodę, jog gerosios bakterijos padeda aktyviai funkcionuoti imuninei sistemai ir yra naudingos virškinimui bei virškinamojo trakto sveikatai. Taip pat, tam tikros gerųjų bakterijų rūšys formuoja vitaminą K ir riebalines rūgštis, kurios yra trumpoje grandinėje. Būtent trumpos grandinės riebalų rūgštis laikoma pagrindine maistinė medžiaga, kuri dengia savo ląstelėmis žarnyną. Kokybiškų ir naudingų probiotikų papildų galima įsigyti Ohhira!

Kokiuose maisto produktuose galima aptikti prebiotikų?

Prebiotikais laikomos skaidulų rūšys, kurių gausu vaisiuose, daržovėse ir ankštinėse kultūrose. Tiesa, kad žmonių organizmas nesugeba suvirškinti prebiotikų skaidulų, tačiau gerosios žarnyno bakterijos jas geba laisvai suvirškinti.
Norint savo organizmą pripildyti prebiotikų „bomba“, reikėtų vartoti šiuos maisto produktus: žirniai, pupelės, bananai, avižos, česnakai, smidrai, porai, svogūnai ir įvairios uogos.

Kokiame maiste galima aptikti probiotikų?

Yra itin daug maisto produktų, kuriuose galima natūraliai aptikti gerųjų bakterijų. Tarkime, net ir jogurte šių bakterijų galima rasti. Aukštos kokybės natūralus jogurtas yra puikus probiotikų šaltinis. Šiai dienai yra išties nesudėtinga atrasti kokybišką ir natūralų jogurtą, todėl galite būti pilni gerųjų bakterijų.

Fermentuotas maistas yra dar vienas iš labai gerų pasirinkimų, nes jame taip pat egzistuoja krūva gerųjų bakterijų, kurios vyrauja dėl natūraliai susidarančio cukraus bei skaidulų maiste. Fermentuoti maisto produktai yra: kefyras, rauginti kopūstai, nepasterizuotos raugintos daržovės ir fermentuoti sūriai.

Jeigu esate pasiryžę vartoti fermentuotą maistą tik dėl jų probiotinės naudos, atkreipkite dėmesį į tai, ar jie nėra pasterizuoti. Būtent pasterizavimas naikina visas gerąsias bakterijas!

Svarbu pabrėžti ir tai, kad kai kuriuose maisto produktuose galima aptikti tiek probiotikų, tiek prebiotikų: kefyras, rauginti kopūstai ir sūris. Norint savo organizmą praturtinti šiomis abejomis medžiagomis, rekomenduojama į savo kasdienį maisto racioną įtraukti šiuos maisto produktus.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.