Konstruktyvi kritika
5 (2)

Kues1 / Premium license

Kiekvieno žmogaus gyvenimo dalį sudaro socialiniai santykiai. Natūralu, kad su vienais žmonėmis sutariame geriau, su kitais – prasčiau. Jeigu kažkas mums patinka kitame žmoguje – sakome komplimentą. O jeigu kažkas nepatinka – išsakome kritiką. Tačiau išgirsti ar išsakyti kritiką, skirtingai nei komplimentą, dažnai nėra malonu ar lengva žinant galimas tokio veiksmo pasekmes.

Tad gali kilti klausimas – ar tai išvis reikalinga? Kaip išsakyti mus trikdančias kito asmens elgesio savybes tikintis kitokio atoveiksmio nei iki šiol?

Iš tiesų, evoliucijos eigoje kritika kaip elgesio modelis išsivystė ne veltui: ji skatina nagrinėti, vertinti ir iškelti trūkumus. Būtent ji yra vienas iš svarbių įrankių suteikiančių asmeniui postūmio tobulėjimui ir veiksmų korekcijai atsižvelgus į praeityje padarytas klaidas. Negana to, kritika yra vienas iš svarbių ingredientų konstruktyviems ir tvariems santykiams kurti. Tačiau kad pasinaudoti, kritikos kaip įrankio privalumais tam yra svarbi prielaida – mokėti konstruktyviai kritikuoti. Dažnai psichologijoje yra naudojami trys veiksmingi metodai, kurie gali mums padėti išsakyti kritiką:

• Sokrato metodas. Išmintingo žmogaus elgesys – aktyviai nesikišti į kitų žmonių gyvenimą ir nebrukti savo nuomonės, o kartais užduoti smalsius, iš pirmo žvilgsnio paprastus klausimus, kurie iš tikrųjų būtų esminiai. Tai gali suteikti įžvalgos ir priversti susimąstyti. Pvz.: Retai besitvarkančio žmogaus paklausti: kaip jis sugeba prisiversti susitvarkyti? Ką jam suteikia netvarka? Ar dažnai tvarkosi? Kiek laiko tęsiasi nesitvarkymo periodas?

• 90% pažanga ir 10% kritika. Pokalbyje santykinai daug turinio užima teigiami dalykai, o vos dešimtadalį neigiami. Tai yra daug maloniau ir lengviau priimti, nenukrenta nuotaika ir pakyla motyvacija.

• Sumuštinio principas. Galime įsivaizduoti analogiją – mėsainį, kurį sudaro dvi bandelės (t.y. pagyrimai) ir mėsytė per vidurį (t.y. kritika). Lyg dėstant tam tikrą temą įžangą sudarytų komplimentas, dėstymą – kritika ir pabaigą vėl komplimentas. Pvz.: Pastebėjau, kad jums gerai sekasi viešai kalbant prikaustyti auditorijos dėmesį. Tik jūs nepilnai atsakėte į klausimą. Bet balso tonacija ir rankų gestai puikiai perduoda emocijas. Šis būdas turi papildomus svarbius aspektus:

  • Neturi nieko bendra su emocijomis – pasakoma be pykčio ar kaltinimų.
  • Argumentavimas – sakomiems dalykams yra svarus pagrindas („man atrodo“ nėra pakankamas argumentas).
  • Veiksminga – jos tikslas yra keisti, ji priverčia susimąstyti.
  • Skatina pasikalbėti apie tai – galima išvystyti gražų dialogą, diskusiją, kuri augina bendravimą ir tarpusavio ryšį.
  • Nukreipta ne į patį žmogų kaip asmenį, o į jo elgesį – tai apsaugo nuo asmeninio įskaudinimo. Juk daug lengviau keisti dalykus, kurie nuo mūsų priklauso (pvz.: elgesys) nei kitokius (pvz.: jaunystė – senatvė, įgimta išvaizda). Tad sakant komplimentus ir kritiką, susitelkiama į tai, kas nuo mūsų priklauso.

Konstruktyvi kritika nėra tolimas, mistinis ar neapčiuopiamas dalykas, o labai realus ir pritaikomas gyvenime, čia ir dabar. Tai įgūdis, kurį kaip „raumenį“ galima išlavinti, užsiauginti. Aptarti būdai kaip konstruktyviai išreikšti kritiką, gali būti puikūs pagalbininkai skirtingomissituacijomissantykyje su įvairiassavybesturinčiais asmenimis.Juk daug lengviau apsispręsti ir išdrįsti atlikti pokytį santykyje, kai turime efektyvių priemonių išsakyti kartais įsisenėjusius ir iki „gyvo kaulo“ įgrisusius dalykus. Tik vertėtų nepamiršti, kad kritika yra galingas ginklas, kurį derėtų naudoti išmintingai.

Lina Žalnierienė,
Vilniaus universiteto Klinikinės psichologijos magistrantė


Apklausa. Dažnai trauminiai įvykiai (stichinė nelaimė, eismo įvykis, smurtas, sunki liga, staigi netektis) suvokiami kaip blogi, tačiau kartais iš jų gali išeiti kažkas prasmingo. Atlieku tyrimą „Santykio su autoritetu ypatumai ir trauminis patyrimas”. Kviečiu užpildyti anoniminę anketą – tai truks apie 15 min. Jūsų nuomonė yra VERTINGA ir gali prisidėti prie gilesnio supratimo, kaip traumą patyrę individai mezga ryšį su jiems reikšmingais asmenimis. Dėkoju!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftd8CCHeGwTuDnBJUYJIbJRvniFy3ycgTW0mh1QNOv9PkqyA/viewform?usp=sf_link

Atsižvelgiant į jautrią temą, apklausos pabaigoje pateikta informacija, kur galima būtų kreiptis psichologinės pagalbos.
Būčiau be galo dėkinga, jeigu leistumėte pasidalinti šiuo postu.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.