Meditacija suteikia ramybės ir lavina pojūčius
0 (0)

buddha-708683_640

Sakoma, kad pajaustum, jog išties gyveni, kartais turi sustiprinti savo pojūčius. Lengviau pasakyti nei padaryti. Tačiau yra įvairios tam gelbstinčios technikos, ir viena jų – meditacija. Anot „Scientific Reports“ žurnale aprašomo tyrimo, Zen meditacija ne tik padeda efektyviai susidoroti su kasdieniu stresu, bet ir „įaudrina“ mūsų pojūčius. Ypač lytėjimą.

Tyrime Vokietijoje dalyvavo 20 Zen mokyklos mokinių. Atlikdami įvairius tai mokyklai būdingus meditacinius pratimus tris dienas iš eilės nustatytą valandų skaičių, mokiniai pasidarė jautresni juslinei stimuliacijai.

Tyrimo organizatoriai juokauja, kad tai vienas tyliausių kadanors atliktų tyrimų. Tiriamieji kasdien medituodavo net po aštuonias valandas, tačiau dalies jų buvo paprašyta dvi iš šių valandų skirti koncentracijai į jutimus.

Prieš pradedant tyrimą, kiekvieną dieną tyrimo metu ir po tyrimo buvo atliekama aibė kitų testų, ypač susijusių su taktiliniu, liečiamuoju, jutimu. Zen mokyklos mokinių jutimai buvo labiau išlavėję ir šiaip. Tačiau tie mokiniai, kurie meditacijos metu akcentavo lietiminį jutimą, lietimo testuose ir pasiekė daugiau. Jų liečiamasis jutimas buvo toks išlavėjęs, kad jie galėdavo pajusti daiktą net tam daiktui neliečiant pirštų, tik esant labai labai arti jų.

Mokslininkai mano, kad įvairios meditacijos technikos pagerina smegenų plastiškumą. Jam pagerėjus, stiprėja ir žmogaus jutimai, ir gebėjimas susidoroti su nepalankiomis kasdienėmis situacijomis.

Nors meditacija daugeliui vis dar atrodo neįveikiamas dalykas, kai kurios šimtus metų naudojamos meditacinės technikos yra supaprastintos ir paruoštos taip, kad kiekvienas žmogus turėtų galimybę pamedituoti ir gauti visas meditacijos teikiamas naudas. Žinoma, daugiau vartotojiški meditacijos produktai neatneš tokio ilgaamžiškumo, nenuves į transą, kaip tai įvyksta profesionaliai tuo užsiimantiems išminčiams. Tačiau skyręs šiek tiek dėmesio ir laiko meditacijai, teigiamų efektų gali pasiekti ir šių dienų vartotojiškas žmogus.

Nerimo ir streso įveikimas. Pagerėjusi psichikos ir širdies bei kraujagyslių sistemos sveikata. Sutvirtėję santykiai tarp medituojančojo ir jo šeimos narių, artimų draugų ir toji vidinė ramybė. Vidinė ramybė, tapusi daugelio mūsų siekiamybe ir tikslu.

Šaltinis: Philipp S, Kalisch T, Wachtler T, et al. Enhanced tactile acuity through mental states. Scientific Reports. 2015.

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.