fbpx

Mokslinės išvados, apie kurias turėtų žinoti visi įsimylėję
0 (0)

A couple in love --- Image by © TongRo Images/Corbis

© TongRo Images/Corbis

Viso pasaulio mokslininkai nepaliaujamai stengiasi išsiaiškinti, kas per reiškinys yra toji meilė, ir bando ją išmatuoti įvairiais būdais bei parametrais: skaičiais, dėsniais, cheminiais junginiais ir netgi pinigais…

Vienas britų mokslininkas Stivenas Henris (Steven Henry) sumanė palyginti žmonių jausmus su tuo pojūčiu, kokį jie patirtų, jeigu tam tikrą sumą išloštų loterijoje, ir įvardyti tai konkrečiais skaičiais. Kitaip tariant, emocijų skalė buvo prilyginta išloštoms pinigų sumoms. Tyrimo metu paaiškėjo, kad labiausiai žmonės vertina savo sveikatą, tuomet – meilę, o trečioje vietoje – darnius tarpusavio santykius.

Pasak S. Henrio, džiaugsmas, kurį suteikia meilė, prilygsta džiaugsmui, kurį žmogus patiria išlošęs loterijoje 241 862 Eur (835 103 Lt)…

Veikia kaip kokainas

Kai pažvelgiate į TĄ žmogų, euforiją sukeliančios cheminės medžiagos smegenyse pradeda veikti per vieną penktąją sekundės dalį.

Italijos Sirakūzų universiteto (Syracuse University) mokslininkai nustatė, kad meilė veikia 12 skirtingų žmogaus smegenų dalių. Kai žvelgiate į mylimąjį arba apie jį pagalvojate, šios smegenų dalys puola gaminti oksitonino, dopamino, vazopresino ir adrenalino kokteilį.

Pasak mokslininkų, meilės poveikis smegenims panašus į tą, kuris patiriamas suvartojus nedidelę dozę kokaino.

Meilės ir geismo žemėlapis

JAV Čikagos universiteto (University of Chicago) mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad meilė ir seksualinis geismas kyla iš tų pačių smegenų dalių, kurios susijusios su emocijomis, motyvacija ir aukštesnėmis mintimis.
Šis tyrimas atskleidė, jog seksualinis geismas nėra primityvi emocija – tai jausmas, kuris sukelia motyvaciją, kurią paprastai žmonės jaučia siekdami svarbaus tikslo. Šis jausmas verčia žmones mąstyti. Tuo tarpu meilė aktyvuoja smegenų sritį, kuri „atpažįsta”, kas jums teikia malonumo, ir ieško būdų, kaip to malonumo gauti. Panašus procesas vyksta žmogaus, priklausomo nuo narkotikų, smegenyse.

Čikagos mokslininkų išvada tokia: „Meilė – tai įprotis, kuris atsiranda iš seksualinio geismo patenkinimo.”

Praktinė bučinio nauda

Anglijos Oksfordo universiteto (University of Oxford) eksperimentinės psichologijos mokslininkai padarė tokį atradimą: bučiuotis ne tik malonu, bet ir praktiškai naudinga: tai padeda mums teisingai pasirinkti partnerį.
Tyrimas parodė, kad santykių pradžioje bučiniu „išbandome”, ar žmogus yra „tas”, o vėliau jų dažnumas rodo tarpusavio santykių kokybę.

Su kuo sutapsi…

JAV Stenfordo universiteto (Standford University) mokslininkai pastebėjo, jog žmonių, kartu nugyvenusių 25 metus ir daugiau, veido bruožai supanašėja. Jų manymu, taip nutinka dėl tos pačios aplinkos, panašių valgymo įpročių ir panašaus charakterio. Be to, su savo partneriu mes išgyvename tuos pačius vargus ir laimingas akimirkas.

Vaiva VAIDILAITĖ / Ve.lt

Tęsinys >>

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. Simas parašė:

    Aciu! Man 35 metai, kokaino nesu bandes, bet dabar butinai uzsinorejau pabandyti.. Labai gerai reklamuojat kokaina. Sekmes!

  2. Praktinkas/Teoretikas parašė:

    Ir to ir to bandyta, bet tikra meilė taip smagiai virpina kūną ir sielą, kad nelabai ką ir palyginti yra su cheminėmis medžiagomis, plius ir nuo meilės ilgą laiką jautiesi gerai ir sveikatai nekenkia :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.