Mokslininkai teigia, kad senėjimą galime įveikti visi – tereikia išsiugdyti vieną gerą įprotį
0 (0)

Legendinė roko grupė „Queen“ dainoje „Who wants to live forever“ melancholiškai svarstė, kas norėtų gyventi amžinai. Visgi jie ne vieninteliai apie tai susimąstantys, o mokslininkai jau senokai atrado gyvybės formas, kurių ląstelės gali regeneruoti nenustatytą skaičių kartų, t. y. gyventi neribotą laikotarpį, rašė iflscience.com.

Deja, žmogaus organizmas kol kas nėra pajėgus taip atsinaujinti, tačiau yra kitų būdų, kaip galima pailginti savo gyvenimo trukmę. Tačiau pirmiausia svarbu suprasti, kad mūsų ląstelės sensta nevienodai. Nepaisant to, kad du asmenys yra bendraamžiai, tas, kuris turi daug žalingų įpročių, sensta daug greičiau.

Taigi šio naujo tyrimo rezultatai nustebinti neturėtų – dar sykį buvo patvirtinta, kad ląstelių atsinaujinimą labiausiai skatina sportas. Visgi iš visų treniruočių veiksmingumu labiausiai išsiskyrė treniravimasis didelio intensyvumo intervalais arba reguliarus ilgų distancijų bėgimas.

Pasirodo, tokiu būdu sportuojančių asmenų ląstelės sensta kur kas lėčiau nei jų bendraamžių – atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jos gali būti net 9 metais jaunesnės nei tų, kurie nesirūpina savo sveikata. Visgi, tam sportine veikla reikėtų užsiimti bent 30–40 minučių per dieną.

Yra žinoma, kad už senėjimo procesą yra atsakingi baltymai telomerai. Jie yra susikaupę mūsų chromosomų galuose ir kas kartą ląstelei replikavus, chromosomų galai sutrumpėja. Taisyklė paprasta – kuo labiau jie sutrumpėja, tuo labiau senstame.

Tam, kad patikrintų, kaip tai veikia realybėje, mokslininkai ištyrė 5,823 suaugusius. Atlikus specialią apklausą iš jų taip pat buvo surinkti chromosomų pavyzdžiai ir pamatuoti telomerų ilgiai. Suvedę duomenys tyrėjai pastebėjo, kad trumpiausios atšakos bei seniausios ląstelės buvo neaktyvų gyvenimo būdą pasirinkusių asmenų. Tuo pat metu tų, kurie intensyviai sportavo telomerų ilgis buvo gerokai didesnis.

Deja, tik itin intensyvios treniruotės turi tam įtakos – mokslininkai neatrado jokio skirtumo tarp tų, kurie sportuoja vidutiniškai intensyviai ir tų, kurie vietoje sporto pasirenka poilsį ant sofos. Kol kas nėra aišku, kodėl intensyvios treniruotės turi teigiamą įvykį telomerams, tačiau mokslininkai mano, jog taip yra dėl sporto savybės mažinti organizme esantį uždegimą bei malšinti kenksmingų cheminių pokyčių poveikį. Visgi dabar yra žinoma, kad norintys išlikti jauni turi dėl to paprakaituoti.

Parengė lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.