Nusnūskite: 45 min., tai 5 kartus gerina įsiminimą
0 (0)

Mokslininkai priėjo išvadą, kad vos 45 min. trukmės snūstelėjimas atmintį gali pagerinti net 5 kartus. Tyrimo rezultatai byloja, kad trumpas snūstelėjimas padeda išlaikyti ką tik išmoktą informaciją ir žymiai pagerina jos atgaminimą. Taigi, jei ko nors intensyviai mokotės, nevenkite numigti.

miegasEksperimento metu tiriamieji turėjo įsiminti 90 žodžių ir 120 nesusietų žodžių porų (pvz., pienas taksi). Eksperimentinė tiriamųjų grupė miegojo, o kontrolinė tiriamųjų grupė tuo metu žiūrėjo DVD plokšteles. Patikrinus išmokimo užduotį, paaiškėjo, kad numigusieji atsiminė daugiau žodžių porų. Tyrimo rezultatai pristatomi žurnale „Neurobiology of Learning and Memory”.

Saarlando universiteto (Vokietija) mokslininkai paaiškino, kad naujai įsimintos informacijos įtvirtinimui miego metu daug įtakos turi smegenų aktyvumo paūmėjimai, vadinami miego verpstėmis. Prof. Axelio Mecklingerio teigimu, vos 45 min. nusnūdimas „net iki 5 kartų pagerina įsimintos informacijos atgaminimo efektyvumą”.

„Numigusių eksperimento dalyvių atmintis po miego veikė taip pat nepriekaištingai, kaip ir prieš miegą, t.y., tuo momentu, kai mokymasis buvo ką tik užbaigtas, – pasakoja tyrimo autorius. – Nors, griežtai vertinant, kokybiškai atmintis nepagerėjo (liko tokia pat), tačiau, lyginant su nemiegojusiais, informacijos atgaminimo rezultatai buvo aiškiai geresni.”

„Trumpos miego valandėlės mokyklose ar darbovietėse galėtų ženkliai pagerinti besimokančiųjų ir darbuotojų darbo
efektyvumą, – pridūrė A. Mecklingeris. – Intensyvaus mokymosi sąlygomis derėtų labai rimtai atsižvelgti į miego teikiamus privalumus. Kad mokymasis būtų efektyvesnis, po intensyvaus mokymosi periodo pakaktų valandėlę numigti.”
.
Šaltinis: dailymail.co.uk
Parengė: technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.