Praktinėje konferencijoje ieškota kliūčių, stabdančių arbitražo ir mediacijos proveržį Lietuvoje
0 (0)

mediacija

2014 m. spalio 17 d. Mykolo Romerio universitete vykusioje praktinėje konferencijoje „Arbitražas ir mediacija verslo ginčuose: kodėl verta rinktis?“ garsūs šalies mokslininkai, teisininkai ir verslo atstovai diskutavo apie kliūtis, trukdančias ar stabdančias verslą ir viešąjį sektorių rinktis alternatyvius ginčų sprendimo būdus.

„Ateityje laimės tas verslas, kuris labiausiai taupys vartotojų laiką, todėl ir kalbant apie verslo ginčų sprendimo būdus, laimės tie, kas greičiausiai galės išspręsti verslo problemą,“ – konferencijoje teigė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas.

„Pagrindinė kliūtis, stabdanti verslininkus nuo naudojimosi tokiu neteisminiu verslo ginčų sprendimo būdu kaip arbitražas – manymas, kad tai yra brangus, sudėtingas ir tinkantis tik ypatingai didelės vertės tarptautiniams verslo ginčams spręsti būdas. Praktika rodo, kad arbitražas sutaupo verslui lėšų, laiko ir yra pritaikomas net ir santykinai nedidelės vertės nacionalinių verslo ginčų sprendimui,“ – pabrėžė Agnė Tvaronavičienė, Lietuvos arbitražo teismo pirmininkė.

„Esminis faktorius, lemiantis sklandų bet kokių verslo ginčų sprendimą – tvarkingos, aiškios, išsamios ir ne pagal šabloną parengtos verslo sutartys. Žinant, kad šiuo metu vienai įmonei tenka 0,7 bylos teismuose per metus, galime įsivaizduoti, kaip paskatintume ekonomikos vystymąsi, jei verslas daugiau naudotųsi neteisminiais ginčų sprendimo būdais, kurie taupo laiko ir pinigų, jei skatintume sudaryti taikos sutartis, o ne bylinėtis ilgai trunkančiuose teismų procesuose,“ – tvirtino Jurgita Judickienė, Advokatų profesinės bendrijos Judickienė ir partneriai JUREX vadovaujanti partnerė, advokatė.

Į konferenciją susirinko daugiau kaip 140 dalyvių: advokatai, teisininkai, įmonių ir valstybinių institucijų atstovai. „Toks didelis susidomėjimas rodo, kad ateityje galime tikėtis didesnio verslo ir valstybinių institucijų aktyvumo, naudojantis alternatyviais ginčų sprendimo būdais, o tai leistų mažinti darbo krūvį teismuose. Konferencijoje kilusi diskusija leido įžvelgti praktinius mediacijos taikymo sunkumus, pavyzdžiui, konfidencialumo užtikrinimo, mediatoriaus ir advokato veiklų suderinamumo, Lietuvos verslininkų suvokimo apie ginčų sprendimą lygį,“ – po konferencijos sakė jos moderatorė, doc. dr. Natalija Kaminskienė, Mykolo Romerio universiteto Socialinių technologijų fakulteto Komunikacijos ir mediacijos instituto direktorė.

Konferencijos organizatoriai – Lietuvos arbitražo teismas, Advokatų profesinė bendrija Judickienė ir partneriai JUREX ir Mykolo Romerio universitetas – šia konferencija siekė suteikti verslui ir viešojo sektoriaus atstovams praktinių žinių apie ginčų sprendimo alternatyviais būdais procesą ir jo ypatumus, pasidalinti įgyta patirtimi ir gerąja praktika bei padiskutuoti, ko trūksta mediacijos ir arbitražo proveržiui Lietuvoje.

Advokatų profesinės bendrijos Judickienė ir partneriai JUREX kas pusmetį sudaromos verslo bylinėjimosi tendencijų apžvalgos „Verslo ginčų indeksas“ duomenimis, 2013 m. Lietuvoje veikiantys arbitražo teismai kartu sprendė tik apie 50 bylų, t. y. tik apie 0,05 proc. visų verslo ginčams priskiriamų bylų. Ginčų, pasibaigusių taikiai, procentas išlieka stabilus nuo 2012 m. – tik apie 3 proc. visų civilinių bylų baigiama taikos sutartimis.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.