fbpx

Turiu svajonių, žinau kaip jas pasiekti, bet nedrįstu
0 (0)

svajonesKlausimas: Sveiki, esu Vidmantas, man 18 metų. Artėjant mano gimtadieniui jaučiuosi lyg nevaldyčiau savo gyvenimo eigos ir krypties, neaišku kur link jis krypsta. Turiu svajonių, idėjų ir norų, žinau kaip juos pasiekti, bet nedrįstu. Atrodo, kad dalis manęs bijo siekti to, nes žino: bus ne tik pakilimų, bet ir nuopolių to eigoje. Nežinau ką daryti ir tai mane varo iš proto, verčia kažką manyje po truputi mirti, nykti. Negaliu pakęsti nežinios ir to fakto, kad nežinau kas mane verčia taip elgtis ir jaustis, todėl klausiu jūsų, gal jūs žinote kas man?

Vidmantas (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas Vidmantai, dėkoju Tau, kad kreipiesi į mus ir džiaugiuosi, kad ieškai atsakymo į tau labai svarbų klausimą.

Daugelis Tavo amžiaus jaunuolių dažnai nerimauja dėl savo ateities, kur reikės stoti, ką reikės veikti, kokį miestą pasirinkti ir pan. Tai, kad Tau kyla nerimas dėl Tavo gyvenimo yra visiškai natūralu.

Vienas labai svarbus žingsnis Tavo gyvenime yra jau padarytas – Tu turi svajonių, idėjų ir noru bei žinai, kaip juos pasiekti, vadinasi žinai, ko nori. Savo laiške rašai, jog jautiesi lyg nevaldytum savo gyvenimo eigos ir krypties, noriu Tavęs paklausti, o kaip turėtų atrodyti Tavo gyvenimas, kokia jo eiga tau suteiktų pilnavertiškumo jausmą? Siūlyčiau pasidaryti sąrašą realių veiksmų, kaip galėtum pasiekti savo norus ir svajones bei, kas galėtų Tau padėti jei įgyvendinant vieną ar kitą veiksmą reikėtų pagalbos, kur galėtum kreiptis.

Savo laiške rašai, jog bijai nuopuolių. Ar galiu paklausti, ką tie nuopuoliai tau pasakytų apie Tave? Kokią reikšmę jie Tau turėtų? Ar Tavo gyvenime yra buvę nuopuolių, nepasiektų norų? Kas tuomet vyko? Kaip reagavai? Kas padėjo tau nenuleisti rankų ir eiti į priekį? Rekomenduoju sudaryti sąrašą konkrečių baimių, kurios Tau trukdo eiti į priekį ir įvertink, kiek kiekviena baime yra reali, kad gali įvykti. Taip pat gali pagalvoti, kaip kiekvieną iš jų būtų galima pašalinti ar įveikti.

Dažnai mūsų gyvenimo nesėkmės yra susijusios su mūsų savęs vertinimu, todėl labai svarbu siekiant savo tikslų nenuleisti rankų susidūrus su sunkumais, nekritikuoti savęs už tai, ką padarei ar ko nepadarei, pasitikėti savimi ir savo priimamais sprendimais bei atleisti sau už savo netobulumus. Jei susidūrus su sunkumais pasiduosi tik labiau didinsi nepasitikėjimą savimi. Taip pat svarbu nelyginti savęs su kitais, būk savimi. Sakai, jog žinai ko nori ir kaip to pasiekti, noriu tave padrąsinti to ir siekti, daryti tai, kas Tau atrodo geriausia. Nespausk savęs dėl ateities ir to, kas įvyks, visko iš anksto numatyti nėra lengva.

Kelk sau realius tikslus, nenuleisk rankų ir savo gyvenimo kryptį valdyk pats. Linkiu Sėkmės.

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Ačiū parašė:

    Ačiū

  2. vdas parašė:

    Visiems taip nutinka, daug kam tai yra nutike. Is tikruju, o kas pasikeis, jeigu gyvenimo nebeiseis suvaldyti, sukontroliuoti ? Ar atsidursite gilesniame nuopuolyje nei esate dabar? Ar „dabar” vistik yra isivaizduojama „aukstuma, pakilimas”? Hm? :)
    Ir ar galima tada is dabartinio tasko daryti pagristus apibendrinimus apie kitus pakilimus gyvenime?

    Todel truputi nesuprantama, kodel bijoma sekanciu nuopuoliu ir pakilimu. Ar skaudu kilti, ar skaudu ristis? Kylant aukstyn, greiciausiai jauciame dziaugsma, laime, pakylejima. Kai leidziames is tikruju ne nejauciame, kad leidziames. :) Tai taip pat smagu ir jaudina,kaip ir pakilimas. Kaip amerikietiskuose kalneliuose. Sunkiausia suvokti nusileidimo taska, is kurio imama vel kilti.. Ir netgi kai niekas atrodo nejuda, net tada laukiant kilimo jau nekantriai jaudinamasi! :) Svarbu kad tik tame laive nesupykintu per tas bangas..

    Kas tas bangavimas? Bangos banguoja – tokia ju priederme, antraip nebutu bangos. :) Liepsna liepsnoja, vejas vejuoja. Svarbiausia kur pats esi visame tame paveiksle. Prasminga dovana gimtadieniui butu isgirsti ka reiskia zodis „samsara” ir „dharma”. Tik jie tai ne prancuziski kvepalu pavadinimai, o tam tikra filosofija, kuri galbut sudomins. Ypac „samsara” kuri verciasi kaip troskimu jura su kylanciomis ir besileidzianciomis bangomis.. Na,jei nesudomins, tai tiekto, tegul nesugadina viso pyrago.

    Pamegink pazaisti atvirkstini zaidima. Passimk savo laiska, kuris cia patalpintas ir visus klausiamuosius zodelius „ką”, pakeisk į TĄ, „ko” – į TO, „kaip” – į TAIP, ir t.t. Visus originalius „taip”, paversk i „kaip” (to į ko). Tai padares perskaityk savo laišką iš naujo. Manau, kad skirtumas bus akivaizdžiai juntamas, ypac suvokiant kad tai tavo paties mintys.. :) Niekieno kito. Tu jug sprendi kokios jos – pliusas ar minusas, kyla ar leidziasi, ir kurios ju tau labiau patinka.
    Su 18-uoju! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.