Psichologinės traumos ir sveikata
0 (0)

Paulina B / Unsplash.

Jamesas Pennebakeris pradėjo tyrimus norėdamas išsiaiškinti ar patirtos psichologinės traumos tokios kaip išprievartavimas, artimo žmogaus savižudybė ir panašūs įvykiai lydimi didžiulio skausmo, netekties jausmo ir streso turi žalingų pasekmių sveikatai.

Paaiškėjo, kad gana svarbu, kaip elgėsi traumą patyrę žmonės. Tiems, kurie kalbėjosi su draugais ar lankė paramos grupes, dažniausiai pavyko išvengti sveikatai žalingų traumos pasekmių.

J. Penebakersi atskleidęs ryšį tarp atsivėrimo ir sveikatos tęsė tyrimus ir surengė eksperimentą. Jis davė žmonėms šūsnį tuščių lapų ir paprašė keturias dienas iš eilės po penkiolika minučių skirti rašymui. Buvo prašoma aprašyti labiausiai slegiančią ir traumuojančią savo gyvenimo patirtį. Kontrolinės grupės dalyviai turėjo per tą patį laiką rašyti kokia nors kita neutralia tema (pvz. mano eilinė darbo diena).

Po metų peržiūrėjus eksperimento dalyvių ligos istorijas paaiškėjo, kad apie traumas rašę žmonės per tuos metus rečiau kreipėsi į medikus.

Atrodė, kad tyrimo rezultatai tik patvirtino seną tiesą, kad žmonės „nuleidę garą“ yra sveikesni. Tačiau paaiškėjo, kad svarbus ne emocijų išreiškimas, išsikalbėjimas, o įvykių įprasminimas. Eksperimento dalyviai, kurie pasinaudojo rašymu tik tam, kad išlietų savo jausmus, iš to nepešė jokios naudos. Privalumais pasinaudojo tik tie, kas per tas keturias dienas padarė pažangą, atrado naujų įžvalgų, perprasmino savo patirtį. Būtent jų sveikata kitus metus ir pagerėjo.

Kiekvienas gali pasinaudoti J. Pennebakerio metodu ir pagerinti savo gyvenimo kokybę, tam visai nėra būtina laukti kol nutiks koks nors trauminis įvykis, mažiau ar daugiau skausmingų ir nemalonių įvykių turi visi turbūt daugiau nei pakankamai.

J. Pennebakeris siūlo, pasiimkite lapą popieriaus ir pradėkite rašyti. Rašykite kelias dienas iš eilės, kasdien po penkiolika minučių. Nereikia redaguoti teksto ar save kontroliuoti, tiesiog rašykite nekreipdami dėmesio į gramatiką ar sakinių struktūrą. Rašykite apie tai, kas atsitiko , kaip dėl to jaučiatės ir kodėl būtent taip jaučiatės. Jei kas nemėgsta rašyti, gali kalbėti į mikrofoną. Svarbiausia mintis ir jausmus reikšti laisvai, nesistengiant suteikti jiems kokią nors tvarką. Prieš baigiant paskutinį rašymo seansą atkreipkite dėmesį ar gerai atsakėte į du klausimus: kodėl taip atsitiko? Ką gero tai gali man duoti?
Užbaigę rašyti pamėginkite visą turinį apibendrinti, reziumuoti ir atrasti tame tam tikrą tvarką, prasmę.

Parengta pagal:
1. Jonathan Haidt (2011). Laimės hipotezė. Vilnius: Metodika. 157-159 p.
2. Pennebaker, J. W. (1997). Writing about emotional experiences as a therapeutic process. Psychological Science, 8(3), 162-166.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.