Sėkmės džentelmenai
0 (0)

Gretimame name gyvena du verslininkai. Tačiau nors vadinamąjį „biznį“ pradėjo kone tais pačiais metais, sekasi jiems nevienodai. Liudvikas klesti, turi laimingą šeimą ir visada šypsosi, o Karolis plūkiasi iki išnaktų, prastai miega, pykstasi su žmona ir vis laukia to savojo „sėkmingo“ kontrakto.

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro vadovo, psichoterapeuto Raimundo Aleknos nuomone, šiuos du vyrukus skiria ne kas kita, kaip požiūris į gyvenimą, į save ir verslą. Liudvikas – akivaizdus laimėtojas, mąstantis teigiamai ir vertinantis aplinką kūrybiškai bei realiai. Karolis – paslėptą nepilnavertiškumo kompleksą turintis vyriškis, manantis, kad ne kas kita, kaip aplinkybės lemia verslo sėkmę.

Svarbus momentas, ar manai, kad laimė priklauso nuo tavęs asmeniškai, ar tiki, kad išorinės, tarsi nevaldomos aplinkybės lemia sekasi tau, ar ne. Tikėjimo stiprumas lemia, kiek tos aplinkybės iš tiesų veikia, tad čia neretai ir susidaro situacija, kai vieniems neva nepaaiškinamai sekasi, o kiti tarsi kartas nuo karto vis bando pakilti iš pelenų, bet žlunga. Mąstyti remiantis formule „taip, bet…“ yra tas pats, kaip važiuoti sportiniu automobiliu su užtrauktu rankiniu stabdžiu. Atleiskite jį, ir pajusite, ką galite iš tiesų! Paklausite, kur tas stabdis? Ogi tai tas „bet“, tupintis žmogaus galvoje ir žlugdantis net geriausius sumanymus.

Siūlau receptą. Formulę „taip, bet…“ keičiame į buvimą „čia ir dabar“. Op, ir mes turime žmogų, gerai kontaktuojantį su realybe, neturintį iliuzijų ir galintį pasinaudoti planu „B“. Psichologų teigimu, toks žmogus pritaiko vaikiško ego kūrybingumą ir lankstumą iš suaugusiojo ego pozicijų. Taip išsaugo abiejų geriausias savybes – nevaržomą polėkį ir atsakomybę bei pareigą.

Nepamirškime, kad visa tai vyksta aiškiai matant realybę, kokia ji yra dabar – tad tokio žmogaus moraliniai reikalavimai, asmeniniai – kūrybiniai interesai, yra pritaikyti nūdienai. Toks modelis yra labai palankus ne tik sėkmingam verslui, bet ir apskritai – sėkmingam gyvenimui!

Aišku, čia neturime omenyje kaprizingojo vaiko „čia ir dabar“ norų, ne ne. Tokį, galima sakyti, psichologiškai nesubrenduį mąstymą turi kriminalinio pasaulio atstovai. Kadangi iš smulkmenų susideda gyvenimas, keisti ar lavinti „sėkmės džentelmenams“ būdingą mąstymą galima pradedant nuo mažų, tačiau labai svarbių dalykų.

Pirmiausia – tai įsiklausymas į savo emocijas ir vidinį balsą. Mūsų pasąmonė kaupia patirtį daug geriau, nei galime įsivaizduoti, tad kodėl nepasinaudojus nuosavu lobynu? Tam tereikia neignoruoti savo jausmų, pojūčių ir nuojautų. Pasąmonė duoda mums informacijos apie galimus pavojus. Tad įsiklausant į vidinį balsą visada išgirsime ir pajausime, kai atsidursime teisingame kelyje.

Antras svarbus dalykas – nesumeluota pagarba sau. Pavyzdžiui, jei jaudinatės eidamas į derybas, gal tam nerimui yra realus pagrindas? Tuomet reiktų jį ne slopinti, o išsiaiškinti, kas negerai. Gerbdami save, gerbsime ir partnerius, o, kaip žinia, kaip šauksime, taip ir atsilieps. Rodydami pagarbą sau ir savo emocijoms, atrodysime ir elgsimės kaip suaugę, o ne kažko prašantys vaikai. Pozityvus savęs ir aplinkos vertinimas sudarys prielaidas tikrai sėkmei.

Vizualizacija. Psichologinio plano sudarymas, situacijos modeliavimas minimas neurolingvistiniame programavime. Žmogus sukuria planą ir jį „sužaidžia“ – įsivaizduoja, kaip siekia tikslų, su kokiomis kliūtimis susiduria, sukritikuoja savo veiksmus. Taip išvengiama klaidų, be to, žaidimas „nusėda“ mūsų pasąmonėje ir virsta patirtimi. Tad laikui atėjus, jaučiamės drąsiai, atsidūrę pažįstamoje situacijoje, žinome, kaip elgtis, nepabūgstame numatytų ar spontaniškų kliūčių. O juk kuo didesnis verslo įdirbis, tuo daugiau įžvalgos reikalauja verslininko žingsniai. Vizualizacija čia tiesiog nepamainoma.

Pabaigai pasakysime, dėl ko dažniausiai netampama „sėkmės džentelmenais“. Pagrindinė priežastis – stereotipai. Jie tarsi juodi akiniai, vairuojant naktį. Trukdo matyti tai, kas yra iš tiesų, o iliuzijos, nesvarbu – gražios ar ne, nepadeda nei asmeniniame gyvenime, nei verslo pasaulyje. Kita vertus, kartais kovodami su nesančiais dalykais, žmonės suklumpa susidūrę su nedidele, tačiau tikra, o ne butaforine problema.

Sėkmingas verslininkas – tai ne tik piniguotis. Tai pozityviai ir realiai mąstantis žmogus, turintis gerą, mėgiamą darbą, kuris užtikrina jo paties ir jo šeimos gerovę, nesutrikdydamas miego. Svarbu, kad suprastume, kad ne verslas būna sėkmingas – sėkmingi galime būti tik mes patys.

Saulė Gradaitė | vppc.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.